Welke ketel wordt het meest verkocht en wat zijn de trends?

Een warmtepomp mag dan wel erg zuinig zijn, voor veel mensen blijft de hoge aankoopprijs een struikelblok. Ons land blijft dan ook verknocht aan de klassieke condensatieketel. Maar welk model wordt het meest verkocht? En wat zijn de trends naar de toekomst toe? In dit artikel lichten we ze toe.

Ongeveer vier miljoen Belgische gezinnen verwarmen hun huis met een klassieke cv-ketel. Stookolie is goed voor zo’n 25% van de markt, gas voor 75%. Een condensatieketel op gas is dus de meest geplaatste ketel op de Belgische markt. In 2017 werden er maar liefst 200.000 van verkocht, tegenover een schamele 8.000 warmtepompen. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie ATTB aan bouwsite Livios.

Lees ook: Wanneer is het tijd voor een nieuwe verwarmingsketel?

Het gaat dan vooral om mensen die hun bestaande ketel vervangen of hun woning renoveren en opnieuw kiezen voor een cv-ketel. Wie grondig renoveert kan ook overschakelen op een warmtepomp, maar dat is vaak niet haalbaar. De condensatieketel blijft dus het populairst, maar wat zijn de trends de komende paar jaar? Wij lijsten er een paar voor je op.

1. Overschakeling van stookolie naar aardgas

Condensatieketels op aardgas zijn nu al de vaakst verkochte ketels, maar de shift van stookolie naar aardgas gaat de komende jaren nog duidelijker merkbaar worden. Sinds 2021 mag je immers geen ketels op stookolie meer kopen in Vlaanderen. Dat verbod geldt voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende renovaties. Voor de andere woningen wordt 2035 de einddatum. In Brussel streeft de overheid naar 2025 als einddatum, en tussen 2021 en 2025 zou er zelfs een premie komen voor wie omschakelt van stookolie naar gas.

Die omschakeling biedt bovendien ook een aantal voordelen. Een gasketel is goedkoper, het rendement ligt hoger en je moet de tank nooit meer laten vullen. Het onderhoud is ook minder duur én je verliest minder ruimte, want een ketel op gas heeft geen opslagtank nodig. 

2. Multifunctioneel verwarmen en hybride verwarming

Ook multifunctionele verwarming is in opmars. Radiatoren zijn dan niet alleen in staat om te verwarmen, maar ook om je woning af te koelen. Ze zijn immers aangesloten op een warmtepomp of een speciale hoogrendementsketel.

Hybride verwarming werkt dan weer zowel met hernieuwbare energie als met fossiele brandstoffen. Ze verwarmen elk een ander deel van je huis. De condensatieketel zorgt bijvoorbeeld voor een warmere woning, terwijl een zonnecollector voor warm water zorgt. De samenwerking tussen beide ketels is hier erg belangrijk.

Lees ook ons artikel: je woning verwarmen, hoe doe ik dat best?

3. Een slimme thermostaat (en dus een slimme ketel)

Dankzij een slimme thermostaat kan je je verwarming vanop afstand besturen. Zo hoef je je verwarming niet de hele dag op te zetten en is het toch aangenaam warm wanneer je thuiskomt. Vaak kan je hem ook zo instellen dat hij op een bepaald tijdstip automatisch aan gaat. In dit artikel lijsten we alle voordelen van een slimme thermostaat op.

Ook interessant voor jou