Wat is een goed alternatief voor je mazoutketel?

In het energiepact dat werd afgesloten tussen de federale en regionale energieministers staat onder andere een verbod op de verkoop van nieuwe mazoutketels vanaf 2035. Vlaanderen en Brussel kiezen ervoor om deze datum nog te vervroegen naar respectievelijk 2021 en 2025.

Als eigenaar van een mazoutketel hoef je echter niet te panikeren: het gaat níet om een verbod op het gebruik van bestaande ketels. Ook na 2035 mag je jouw bestaande mazoutketel blijven gebruiken. Toch is het interessant om nu al een alternatief voor je mazoutketel te vinden, zeker als je mazoutketel aan vervanging toe is.

Het toekomstige verbod doet heel wat vragen rijzen. Op dit moment verwarmt nog ongeveer 1/3 van alle gezinnen met mazout. Het (verplicht) definitief buiten dienst stellen van je mazouttank brengt in de toekomst kosten met zich mee. Maar welke keuzes heb je als vervanging voor je ketel en welke voor- en nadelen brengt elk alternatief voor de mazoutketel met zich mee?

Waarom een cv-ketel op aardgas kiezen?

Aardgas is op dit moment de meest gebruikte brandstof voor het verwarmen van woningen en sanitair water. Sinds de Europese ecodesign-verordening in 2015 voldoen enkel nog condensatieketels aan de norm bij aankoop van een nieuwe gasketel. Het overschakelen naar een condenserende gasketel is dan ook een evident alternatief voor de mazoutketel:

 • De bestaande leidingen en radiatoren moeten niet vervangen worden.
 • Een condensatieketel is relatief goedkoop: vanaf 3500 euro, plaatsingskosten inbegrepen.
 • In vergelijking met andere systemen neemt een condensatieketel weinig plaats in.
 • Een aansluiting op het gasnet via je netbeheerder is snel geregeld.

CONCLUSIE: Een condenserende gasketel is een goedkoop en gemakkelijk te plaatsen alternatief. In dit artikel kom je te weten hoe je de geschikte ketel kiest in 6 stappen.

Wanneer is een warmtepomp de juiste keuze?

Warmtepompen leveren de meest duurzame en goedkoopste energie. Je bent minder afhankelijk van het net en toekomstige prijsschommelingen. Er bestaan verschillende types warmtepompen. De keuze voor het juiste type is afhankelijk van je woonsituatie en je noden. Een warmtepomp is echter vooral interessant bij nieuwbouwprojecten of verregaande renovaties:

 • De aankoopprijs is vandaag nog hoog en de terugverdientijd lang, ondanks de bestaande premies.
 • Voor sanitair water moet je de warmtepomp (uitgezonderd lucht-lucht warmtepompen) combineren met een verwarmingssysteem op lage temperatuur.
 • Je hebt voldoende plaats nodig. Hoeveel is afhankelijk van het type warmtepomp. Zo moet je voor de installatie van een grond-water warmtepomp zelfs redelijk wat ruimte voorzien in je tuin.
 • Om het hele jaar door, en dan vooral tijdens de koude winterperiode, voldoende rendement te hebben, heb je bijna altijd een bijkomende ketel op bijvoorbeeld gas nodig.

CONCLUSIE: Een warmtepomp is het duurzaamste alternatief voor de mazoutketel, maar vooral interessant bij nieuwbouw of grote renovaties.

Waarop let je bij een biomassa- of pelletketel?

Een biomassa- of pelletketel is een duurzaam alternatief met een hoog rendement. Bovendien is ook de brandstof (pellets) redelijk goedkoop en kan de ketel op de bestaande leidingen worden aangesloten. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan een pelletketel:

 • De ketel en vooral de opslag van pellets neemt veel ruimte in beslag.
 • Een (automatische) biomassa- of pelletketel is minstens 2 keer zo duur als een gasketel.
 • Een pelletketel moet vaker onderhouden worden en de onderhoudskosten zijn hoger dan bij andere systemen.

CONCLUSIE: Een biomassa- of pelletketel is een duurzame, maar duurdere optie voor wie voldoende plaats heeft.

Wat als je een zonneboiler kiest als alternatief voor je mazoutketel?

Een zonneboiler wordt steeds gebruikt in combinatie met een verwarmingsketel. In de winter leveren zonnecollectoren echter slechts 20% van de energie die nodig is om je verwarming op peil te houden of je water op te warmen. De terugverdientijd is ook behoorlijk lang.

CONCLUSIE: Een zonneboiler is eerder een bijkomende duurzame investering dan een waardige vervanger voor je mazoutketel.

Ook interessant voor jou