Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen op de Belgische daken zijn blauw of zwart. Is er een beduidend verschil tussen die twee kleuren? Voor welke kleur panelen kies jij best, en waarom? We zetten alle argumenten op een rij die, naast kleur, bepalen welk type zonnepanelen het meest geschikt is voor jouw dak en jouw situatie.

Lees ook of je dak uberhaupt geschikt is voor zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen vs. blauwe zonnepanelen

Het verschil in uitzicht

Op schuine daken zie je vaak zwarte zonnepanelen liggen, omdat die zichtbaar zijn vanuit het straatbeeld en mensen ze doorgaans mooier vinden. Op platte daken liggen dan weer vaker blauwe zonnepanelen. Het kleurverschil is het gevolg van het productieproces.

  • Blauwe zonnecellen bestaan uit verschillende gestolde siliciumkristallen en worden daarom ook polykristallijn (of multikristallijn) genoemd. Elke cel is samengesteld uit meerdere samengesmolten kristallen. Die sluiten onregelmatig op elkaar aan, waardoor het paneel niet effen is van kleur. Het kan zelfs lijken alsof er vlekken in het paneel zitten, al is dat bij nieuwere modellen steeds minder het geval.
  • De basis van zwarte zonnecellen is een enkel kristal, vandaar de naam monokristallijn. Het productieproces is gelijkaardig, alleen wordt het vloeibare kristal tijdens de stolling gemanipuleerd, waardoor alle deeltjes dezelfde richting uitkijken en mooi op elkaar aansluiten. Dat geeft een effen effect, zonder vlekken. Je kan dit type zonnepaneel ook herkennen aan de cellen met afgeronde hoeken en de (meestal witte) ruitjes ertussen. Vaak hebben ze een zwart bespoten aluminium frame voor een nóg egaler uitzicht en minder reflectie.

    Hier lees je hoe de verschillende types zonnepanelen werken

Het verschil in werking

Zwarte en blauwe zonnepanelen onderscheiden zich in meer dan enkel kleur. Ze werken ook anders.De kristallen op blauwe panelen wijzen, als een waaier, verschillende richtingen uit en vangen daardoor gemakkelijk diffuus of indirect zonlicht. In zwarte zonnecellen kijken de kristallen allemaal dezelfde richting uit, waardoor ze meer produceren bij directe straling.

Het verschil in opbrengst

Als het zonlicht recht in zwarte panelen schijnt, produceren ze meer energie dan blauwe panelen. Maar in de realiteit zijn panelen zelden zo geplaatst dat ze altijd rechtstreeks zonlicht vangen, en blauwe panelen brengen meer op bij indirecte straling. Daarom is er op jaarbasis eigenlijk geen verschil in opbrengst tussen de beide types zonnepanelen.

  • Monokristallijne – oftewel zwarte – zonnepanelen hebben een iets hoger rendement per oppervlakte. Heb je een klein, zuidgericht dak? Dan ben je met zwarte zonnepanelen zeker van een grotere opbrengst. Heb je een grotere bruikbare oppervlakte op je dak? Dan zijn blauwe zonnepanelen een goede keuze, dankzij hun meer voordelige prijs per Wattpiek.
  • Zwarte panelen (vooral de all-black, waarin ook de witte ruitjes zijn ‘ingekleurd’) warmen sneller op dan blauwe zonnepanelen. Die hoge temperaturen kunnen de productie ietwat afremmen.

Schat samen met een energie-expert in of je dak meer direct of indirect zonlicht vangt, en hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Op basis van die conclusies kies je voor een bepaald type zonnepaneel. Maar nog eens: op jaarbasis verschilt de gemiddelde opbrengst van blauwe en zwarte zonnepanelen niet.

Blauwe zonnepanelen van Luminus op een dak

Het verschil in garantie en levensduur

Beide types zonnepanelen zijn van dezelfde kwaliteit en worden geleverd met dezelfde garanties. Je kan in beide gevallen rekenen op 10 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie.

Het verschil in prijs

Blauwe zonnepanelen zijn ongeveer 10% goedkoper in aankoop.

Het productieproces van de ongeveer 60 zonnecellen per paneel, duurt iets langer bij zwarte zonnepanelen. Dat is de voornaamste reden van het prijsverschil.

Hoe kies je tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?

Om een juiste keuze te maken, neem je alle bovenstaande factoren in overweging. Blauwe zonnepanelen zijn goedkoper, maar de opbrengst van zwarte zonnepanelen ligt hoger voor kleine daken. Op een schuin dak met zwarte pannen zijn blauwe panelen misschien een doorn in het oog.

Onderzoek alle mogelijkheden met een energie-expert die rekening houdt met zowel je esthetische voorkeur als je dakoriëntatie en je verwachte verbruik.

Bestaan er nog andere kleuren zonnepanelen?

Er bestaan panelen in alle kleuren van de regenboog. Van groen, paars en rood tot zelfs brons. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen. Je kan dus perfect de uitstraling van je zonnepanelen afstemmen op de architectuur van je woning. Maar let wel op! De opbrengst van die gekleurde panelen ligt 10 tot 25% lager dan bij de standaard zwarte en blauwe zonnepanelen.

Waarin ligt het onderscheid tussen serieel geschakelde en parallel geschakelde zonnepanelen?

Naast kleur en type zal de energie-expert je ook vragen te kiezen tussen serieel of parallel geschakelde zonnepanelen.

  • Zonnepanelen die in serie verbonden zijn, liggen in een string of gesloten kring. De opgewekte stroom loopt door de volledige kring naar een omvormer in je woning, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.
  • Zonnepanelen die parallel worden geïnstalleerd, zijn niet met elkaar verbonden maar liggen elk aan een mini-omvormer en leveren apart hun stroom aan je meterkast.

Serieel geschakelde panelen zijn goedkoper, niet alleen in aankoop maar ook in onderhoud. Je hebt namelijk een pak minder onderdelen nodig, of kwetsbare elektronica op je dak. Maar de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Valt er schaduw op een van de zonnecellen, dan werkt dit als een verstopping in een pijpleiding: de stroom wordt tegengehouden. Zonnepanelen in serie leg je dus best op een dak waarop geen schaduw valt.

Parallel geschakelde panelen zijn duurder door alle onderdelen die je moet aankopen. Die onderdelen kan je wél gemakkelijk apart vervangen indien nodig. De energie-expert zal op basis van je dak inschatten of dit type zonnepanelen voor jou toch voordeliger uitkomt.

Ook interessant voor jou