Wat is een brandstofcel en hoe werkt het?

Een brandstofcel is een minder bekend, maar veelbelovend apparaat waarmee je je woning zowel kan verwarmen als van stroom kan voorzien. Het zet waterstof en zuurstof uit aardgas om in elektriciteit. En met de restwarmte kun je je woning verwarmen. In deze blogpost leggen we je uit hoe het werkt, voor wie het bestemd is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een brandstofcel?

Een brandstofcel is een apparaat ter grootte van een Amerikaanse koelkast. Achter de behuizing zit een knap staaltje technologie. Het enige wat je nodig hebt, is een gas- en wateraansluiting.

Het systeem combineert een brandstofcel- en gasketel en werkt op basis van een elektrolysereactie. Met andere woorden: het haalt waterstof uit aardgas en combineert het met zuurstof uit de lucht. Het resultaat? Elektriciteit én restwarmte. Je wekt dus eigenlijk je eigen stroom op en gebruikt de warmte die vrijkomt om je woning te verwarmen. Of om je water op te warmen.

In tegenstelling tot een warmtekrachtkoppeling kan de brandstofcel constant stroom blijven produceren. Dag en nacht. Dat is ook onmiddellijk het grootste voordeel in vergelijking met zonnepanelen.

Voor wie is de brandstofcel bedoeld?

Een brandstofcel is vooral geschikt voor grootverbruikers: grote gezinnen bijvoorbeeld of personen met een verwarmd zwembad of een elektrische wagen. Vanaf een verbruik van 4000 kWh worden brandstofcellen vandaag geplaatst, maar 10.000 kWh blijkt een betere richtlijn om een brandstofcel te overwegen. Verbruik je een veelvoud? Bijvoorbeeld 20.000 kWh? Dan is het mogelijk om twee apparaten te koppelen.

Door het intensieve elektriciteitsverbruik is een brandstofcel vooral geschikt in oudere panden. In de meeste nieuwbouwwoningen kiezen bewoners voor andere opties. Logisch, nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd en daardoor al een stuk energiezuiniger.

Werking brandstofcel

© Viessmann

Het apparaat stoot veel minder CO2 uit

Volgens de fabrikanten van brandstofcellen is het mogelijk om tot 40% aan energie en 50% aan CO2-uitstoot te besparen in vergelijking met conventionele systemen. Je elektriciteitskosten dalen fors aangezien je zelf stroom opwekt. Het allerbeste nieuws is dat de investering ook gesubsidieerd wordt door de overheid.

De installatie van een brandstofcel is vrij eenvoudig

Je kunt een brandstofcel combineren met allerlei verwarmingssystemen: van centrale verwarming tot vloerverwarming. Een technieker koppelt het apparaat op een gas- en wateraansluiting en sluit daarna de elektriciteit aan. Het apparaat zelf neemt wel wat ruimte in – het is ongeveer zo groot als een koelkast – maar is wel geluidsarm. Hij past dus perfect in een technische ruimte of berging.

Prijskaartje?

Een brandstofcel is een forse investering. Reken toch al snel op 20.000 euro. Gelukkig kun je wel tot 8500 euro subsidies krijgen van Europa. Op die manier is de terugverdientijd gelukkig een stuk korter.

Ook interessant voor jou