Wat bepaalt de prijs van een cv-ketel?

Ben je op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel voor je nieuwbouwwoning of ter vervanging van je oude ketel? Dan vind je het misschien moeilijk beslissen op een markt vol keuze en grote prijsverschillen. We zetten graag voor je op een rij wat de prijs van een cv-ketel bepaalt.

De prijs van een cv-ketel: 7 factoren.

Beslis op voorhand wat je belangrijk vindt bij een nieuwe ketel. Wil je een hoger rendement? Onafhankelijkheid van het net? Of genoeg warm water voor je grote gezin? Lees ons blogartikel Waar moet ik op letten bij aankoop van een nieuwe cv-ketel?voor een volledig overzicht. Elke keuze die je maakt, heeft een effect op de totale kostprijs.

1.     Het type brandstof waarmee je gaat verwarmen

Kies altijd eerst welke brandstof je wil gebruiken voor de verwarming van je woning. Dat bepaalt voor een groot stuk de aankoopprijs van je verwarmingsketel, maar ook je jaarlijkse verwarmingskosten.

Ga je verwarmen met aardgas of stookolie? Met pellets of hout? Of met hernieuwbare energie van zonne- en warmteboilers?

Aardgas heeft als voordeel dat je het niet hoeft te stockeren, maar daardoor ben je wel afhankelijk van de marktprijzen. Bij stookolie kies je zelf wanneer je de tank laat bijvullen, en dat kan wanneer de prijzen laag staan. De prijs van pellets is vergelijkbaar met die van aardgas en mazout, maar door de onbeperkte voorraad is die niet onderhevig aan prijsschommelingen.

2.     De plaatsing van je cv-ketel

Vergeet niet om rekening te houden met de kosten van de installatie, die bovenop de prijs van je ketel komen. Alles hangt af van de tijd die je installateur nodig heeft en van de werken die hij moet uitvoeren. Zijn prijs per uur ligt meestal rond € 60 inclusief btw, wat 40% van de kost inhoudt. De resterende 60% zijn materiaalkosten.

De locatie van je nieuwe cv-ketel heeft een groot effect op de prijs. Komt die niet op de plaats van je oude ketel, dan moet de installateur extra leidingen monteren.

  • Vraag je installateur om een correcte inschatting van de situatie en spreek op voorhand een prijs af voor de montage van je ketel, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3.     Het type ketel waarvoor je kiest

Je kan een cv-ketel combineren met een aparte warmwaterketel voor je douche en keuken, of je kan een combiketel installeren, die de twee functies verenigt.

Had je aardgas of stookolie als brandstof geselecteerd, dan zijn er nog diverse opties:

  • Een hoogrendementsketel (HR) of ‘lagetemperatuurketel’ met, de naam zegt het zelf, een hoger rendement dan een conventionele gasketel.
  • Een HRe-ketel die bovenop ook nog eens zélf elektriciteit produceert.
  • Een condensatieketel die de vrijgekomen warmte uit de gassen en waterdamp benut en omzet in nieuwe warmte.

Een ketel die meer voordelen verenigt, zoals een combi-condensatieketel op aardgas, kost meer dan een gewone cv-ketel op stookolie. Informeer je op voorhand goed over de verschillende mogelijkheden.

4.     Het CW-label van je boiler

Er zijn 6 Comfort Warm Water-klasses of CW-labels. CW1 verwarmt ongeveer 4 liter water per minuut, terwijl CW6 tot wel 20 liter per minuut verwerkt. Afhankelijk van de grootte van je gezin en je warmwaterbehoefte kan je dus ook op de kosten van je warmwaterboiler besparen. Het spreekt voor zich dat een CW6-ketel de duurste optie is.  

5.     Het merk van je verwarmingsketel

Er zijn veel verschillende merken op de markt, in diverse prijsklassen. Informeer op voorhand bij een erkende installateur naar de prijs-kwaliteitverhoudingen en maak een weloverwogen keuze.

6.     Het rendement van je cv-ketel

Ketels met een hoger rendement zijn doorgaans ook duurder. Staar je niet blind op die hogere aankoopprijs, want dat rendement betekent juist dat je de ketel ook terugverdient voor hij weer aan vervanging toe is.

Rendement wordt omschreven in percentages. Het rendement van je 15 jaar oude cv-ketel schommelt waarschijnlijk rond de 65%, terwijl een nieuwe hoogrendementsketel 90% van de gebruikte energie omzet in nuttige warmte. Een nieuwe condensatieketel, met een rendement tot zelfs 111%, benut waterdamp opnieuw en geeft zo meer warmte af dan dat hij energie opneemt. Warmtepompen zijn nóg energiezuiniger, omdat ze het grootste deel van hun energie uit de aarde, de omgevingslucht of het water halen. Ze kunnen je tot wel 50% aan stookkosten besparen. Hun prijs ligt een pak hoger, maar die verdien je op enkele jaren weer terug.

7.     Bijkomende extra’s

Naast de montage en de keuze van de boiler heeft ook extra toebehoren een effect op de totaalprijs van je ketelinstallatie. Misschien moet je nog bijkomende radiatoren installeren of wil je graag een thermostaat met een timer. Moet je schouw worden aangepast voor de installatie van een pelletkachel of een houtkachel? Of heb je een nieuwe mazouttank nodig?

Prijsoverzicht voor de populairste verwarmingsketels

Ketel Brandstof Prijsbepalers Voordeel Prijs
Standaard cv-ketel Aardgas of stookolie Combiketel, locatie van installatie, CW-label, mazouttank, merk, … Lagere aankoopprijs € 900 – € 2.200 + installatie
Hoogrendementsketel Aardgas of stookolie Combiketel, locatie van installatie, CW-label, mazouttank, merk,  … Gemiddelde aankoopprijs, hoog rendement € 1.700 – € 2.500 + installatie
Condensatieketel Aardgas of stookolie Combiketel, locatie van installatie, CW-label, mazouttank,  merk, … Uitstekend rendement € 1.800 – € 5.000 + installatie
Warmtepomp Omgevingswarmte Combiketel, locatie van installatie, CW-label, merk,  … Uitstekend rendement, snelle terugverdientijd € 7.500 – € 12.500 inclusief installatie
Pelletkachel Houtpellets, houtsnippers Combiketel, locatie van installatie, aanpassingen schouw, CW-label,  merk, … Hoog rendement, voorradige brandstof € 1.600 – € 5.800 + installatie

Wat kan Luminus voor je betekenen bij je verbouwingen of nieuwbouwproject?

Ook interessant voor jou