Wat is een warmtepompboiler en wat zijn de voordelen?

Hoewel de Vlaamse, Brusselse en Waalse overheid allen een premie voorzien voor een warmtepompboiler, is het toestel bij de grote massa amper bekend. Nochtans kan het voor heel wat bouwers en verbouwers een antwoord zijn op de vraag naar groene en betaalbare energie.

Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? Is een warmtepompboiler duur? Hoe zit het met het rendement en de terugverdientijd? Wanneer is dit systeem interessant voor jou? Heel wat vragen om te beantwoorden, maar laten we beginnen met uit te leggen wat het apparaat doet.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is niet meer dan een lucht-water warmtepomp in combinatie met een boiler, die beide voor je sanitair warm water zorgen. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Via een warmtewisselaar wordt de warmte uit de aangevoerde lucht benut om het sanitair warm water op te warmen. Dit is eigenlijk het principe van een koelkast, maar dan omgekeerd. De aangevoerde lucht kan zowel binnen- als buitenlucht zijn, maar ook afgevoerde ventilatielucht. Als je kiest voor binnenlucht, hou er dan rekening mee dat het toestel warmte onttrekt aan de omgeving. Dit kan ideaal zijn voor een frisse berging of kelder, maar is niet aan te raden in een leefruimte. Systemen die binnenlucht gebruiken, hebben een hoger rendement, omdat de binnenlucht meestal al een hoge temperatuur heeft, maar verhogen de warmtevraag (verwarming) van de woning.

Kostprijs en premies

De prijs is afhankelijk van de grote van het boilervat. Voor een gezin van 4 met een gemiddeld verbruik is een boilervat van minstens 200 liter aan te raden. De aankoopprijs van warmtepompboiler, inclusief plaatsingskosten, is in dit geval ongeveer 3.000 euro.

Via je netbeheerder kan je in Vlaanderen een premie aanvragen voor bestaande woningen die voor 2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze bedraagt 400 euro per woning en maximaal 40% van de factuur.

Wat zijn de voor- en nadelen

Een warmtepompboiler heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke boiler:

 • Hoog rendement in vergelijking met een condensatieketel
 • Oplossing voor woningen zonder gasaansluiting
 • Geschikt voor grote warmwaterbehoefte
 • Duurzaam alternatief voor een elektrische boiler
 • Compatibel met een condensatieketel op gas of mazout, een warmtepomp en zonnepanelen

Door het grote boilervat neemt het systeem wel veel ruimte in en de kostprijs is een stuk hoger dan bij een elektrische boiler. Ook moet je weten dat alle warmtepompen een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit gebruiken. Daarom is de combinatie met zonnepanelen altijd een schot in de roos. Op die manier bespaar je dubbel. Misschien heb je er wel al op je dak liggen? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is het rendement?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik en de hoeveelheid nuttige warmte. Bij een elektrische boiler of een condensatieketel is deze verhouding ongeveer gelijk aan 1. Een warmtepompboiler heef een COP van 3 en is dus, uitgaand van de best mogelijke omstandigheden, 3 keer efficiƫnter dan een elektrische boiler.

Om het duidelijker te maken en de terugverdientijd te berekenen, zetten we de gegevens om in een praktijkvoorbeeld:

 • Bij een verbruik van 3.000 kWh/jaar betaal je met een warmtepompboiler op jaarbasis 1.000 kWh X 0,25 (elektriciteitsprijs) = 250 euro.
 • Met een elektrische boiler betaal je 3.000 X 0,25 = 750 euro.
 • Uitgaande van een aankoopprijs van 3.000 euro voor de warmtepompboiler en 1.000 euro voor de elektrische boiler, heb je de meerprijs op 4 jaar terugverdiend.

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

Een warmtepompboiler is niet voor elk gezin interessant. Je hebt nog altijd een apart systeem voor je verwarming nodig. De condensatieketel is qua rendement en terugverdientijd in de meeste situaties nog steeds de interessantste optie. Een warmtepompboiler wordt extra aantrekkelijk wanneer:

 • je reeds over zonnepanelen beschikt.
 • je de warmte van je ventilatiesysteem kunt benutten.
 • je woning niet aangesloten kan worden op het gasnet.
 • je veel sanitair warm water verbruikt.
 • je elektrische boiler aan vervanging toe is.
 • je voluit voor groene energie wil kiezen.
 • je beschikt over een ruime berging (die je graag zo fris mogelijk houdt).

Ook interessant voor jou