Wat is een warmtepompboiler en wat zijn de voordelen?

Hoewel de Vlaamse, Brusselse en Waalse overheid allen een premie voorzien voor een warmtepompboiler, is het toestel bij de grote massa amper bekend. Nochtans kan het voor heel wat bouwers en verbouwers een antwoord zijn op de vraag naar groene en betaalbare energie.

Wat zijn de voor- en nadelen? Is een warmtepompboiler duur? Hoe zit het met het rendement en de terugverdientijd? Wanneer is dit systeem interessant voor jou? Heel wat vragen om te beantwoorden, maar laten we beginnen met uit te leggen wat het apparaat precies doet.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is niet meer dan een lucht-water-warmtepomp in combinatie met een boiler, die beiden voor je sanitair warm water zorgen. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Via een warmtewisselaar wordt de warmte uit de aangevoerde lucht benut om het sanitair warm water op te warmen. Dit is eigenlijk het principe van een koelkast, maar dan omgekeerd.

De aangevoerde lucht kan zowel binnen- als buitenlucht zijn, maar ook afgevoerde ventilatielucht. Als je kiest voor binnenlucht, hou er dan rekening mee dat het toestel warmte onttrekt aan de omgeving. Dit kan ideaal zijn voor een frisse berging of kelder, maar is niet aan te raden in een leefruimte. Systemen die binnenlucht gebruiken, hebben een hoger rendement, omdat de binnenlucht meestal al een hoge temperatuur heeft, maar verhogen de warmtevraag (verwarming) van de woning.

Kostprijs en premies

De prijs is afhankelijk van de grootte van het boilervat. Voor een gezin van 4 met een gemiddeld verbruik is een boilervat van minstens 200 liter aan te raden. De aankoopprijs van een warmtepompboiler, inclusief plaatsingskosten, is in dit geval ongeveer 3.000 euro. Gelukkig biedt elk gewest premies aan om die investering te ondersteunen.

Premie voor warmtepompboilers in Vlaanderen

Sinds oktober 2022 kunnen Vlamingen onder Mijn Verbouwpremie een premie aanvragen voor de installatie van hun warmtepompboiler. Het basisbedrag dat je ontvangt, is 900 euro, maar kan variëren naargelang je gezinsinkomen en gebouwstructuur.

Premie voor warmtepompboilers in Brussel

Ook de Brusselse Renolution-premie voor warmtepompboilers is afhankelijk van je inkomenscategorie. Het bedrag verschilt van 1.400 euro tot 1.600 euro. Lees hier de voorwaarden nog eens na.

Premie voor warmtepompboilers in Wallonië

De Waalse premie gaat van 500 euro tot 3.000 euro en bedraagt maximaal 70% van de investeringskosten. Om in aanmerking te komen voor deze steun moet je ook een energieaudit laten uitvoeren door een erkend auditeur, maar ook daar kan je een premie voor ontvangen van 150 euro tot 900 euro. Lees hier de voorwaarden nog eens na.

Wat zijn de voor- en nadelen

Een warmtepompboiler heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke boiler:

 • Hoog rendement in vergelijking met een condensatieketel
 • Oplossing voor woningen zonder gasaansluiting
 • Geschikt voor grote warmwaterbehoefte
 • Duurzaam alternatief voor een elektrische boiler
 • Compatibel met een condensatieketel op gas of mazout, een warmtepomp en zonnepanelen

Door het grote boilervat neemt het systeem wel veel ruimte in en de kostprijs is een stuk hoger dan bij een elektrische boiler. Ook moet je weten dat alle warmtepompen een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit gebruiken. Daarom is de combinatie met zonnepanelen altijd een schot in de roos. Op die manier bespaar je dubbel. Misschien heb je er wel al op je dak liggen? Lees er alles over in dit artikel. Maar je kan je warmtepompboiler natuurlijk ook gewoon combineren met een condensatieketel.

Wat is het rendement?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik en de hoeveelheid nuttige warmte. Bij een elektrische boiler of een condensatieketel is deze verhouding ongeveer gelijk aan 1. Een warmtepompboiler heeft een COP dat gelijk is aan 3 en is dus, uitgaand van de best mogelijke omstandigheden, 3 keer efficiënter dan een elektrische boiler.

 • Onthoud dat de COP steeds uitgaat van de best mogelijke omstandigheden, waardoor het rendement in de praktijk enigszins kan verschillen.

Om het duidelijker te maken en de terugverdientijd te berekenen, zetten we de gegevens om in een praktijkvoorbeeld:

 • Bij een verbruik van 3.000 kWh/jaar betaal je met een warmtepompboiler op jaarbasis 1.000 kWh X 0,40 (elektriciteitsprijs augustus 2022) = 400 euro.
 • Met een elektrische boiler betaal je 3.000 X 0,40 = 1.200 euro.
 • Uitgaande van een aankoopprijs van 3.000 euro voor de warmtepompboiler en 1.000 euro voor de elektrische boiler, heb je de meerprijs op 4 jaar terugverdiend.

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

Een warmtepompboiler is niet voor elk gezin interessant, want je hebt nog altijd een apart systeem voor je verwarming nodig. De condensatieketel is qua rendement en terugverdientijd in de meeste situaties nog steeds de interessantste optie. Een warmtepompboiler is vooral aantrekkelijk wanneer:

 • je reeds over zonnepanelen beschikt.
 • je de warmte van je ventilatiesysteem kunt benutten.
 • je woning niet aangesloten kan worden op het gasnet.
 • je veel sanitair warm water verbruikt.
 • je elektrische boiler aan vervanging toe is.
 • je voluit voor groene energie wil kiezen.
 • je beschikt over een ruime berging (die je graag zo fris mogelijk houdt).

Ook interessant voor jou