Wanneer is je cv-ketel aan vervanging toe?

Een versleten verwarmingsketel heeft verschillende nadelen: het rendement daalt en de kans op een panne stijgt. Ook na een grondige renovatie van je woning of een verandering in je gezinssituatie kan het zijn dat de bestaande ketel niet meer voldoet. Het wordt stilaan tijd om na te denken over een nieuwe, zuinige verwarmingsketel.

Wanneer is een ketel versleten? Hoe weet je of je verwarmingsketel nog is aangepast aan jouw noden? Kortom: wanneer is een cv-ketel aan vervanging toe? We zetten de redenen om een nieuwe ketel aan te schaffen op een rij.

Ben je zelfstandige of ondernemer? Lees hier verder!

Reden 1: Wanneer is cv-ketel aan vervanging toe omwille van ouderdom

Gemiddeld gaat een cv-ketel 12-15 jaar mee. Maar vaak werken ze zelfs nog veel langer zonder veel problemen. Op het einde van hun levensduur neemt hun rendement door slijtage sterk af en verbruiken ze al snel tot 20% meer. We zetten de nadelen van een versleten ketel op een rij.

  • Het risico op defecten stijgt.
  • Het verbruik stijgt dramatisch.
  • Het comfort daalt.

Nieuwe technieken zorgen voor een hoger rendement. Zelfs al houd je geen rekening met de slijtage van je ketel, dan verbruikt een nieuwe ketel vandaag tot 35% minder dan een klassiek exemplaar van 20 jaar geleden en 10% minder dan een hoogrendementsketel van 5 jaar oud.

Als je dit weet, wanneer is jouw cv-ketel dan aan vervanging toe? Is je huidige ketel 10 jaar of ouder en niet van het condenserende type? Dan is het hoog tijd om een investering in een nieuwe cv-ketel te overwegen.

Reden 2: je wil een panne koste wat kost vermijden

Door je cv-ketel tijdig te laten onderhouden door een erkend vakman – wat trouwens bij wet verplicht is – voorkom je vervelende storingen of pannes. Maar ook mét regelmatig onderhoud ontsnapt je verwarmingsketel niet aan de tand des tijds. Frequente foutmeldingen of haperingen zijn een teken aan de wand. Bovendien komt een panne altijd ongelegen en een dringende depannage kost in de meeste gevallen ook een flinke duit. Investeer op tijd in een nieuwe ketel en voorkom de onaangename gevolgen van een defecte ketel!

Wil je altijd op je beide oren kunnen slapen? Dan is Ketel Garantie beslist iets voor jou. In ruil voor een klein bedrag per maand krijg je 24/7 toegang tot een noodlijn. Bij problemen staat een technieker binnen de 24 uur voor je deur én repareert hij je verwarmingsinstallatie onmiddellijk. Je krijgt per herstelling een tussenkomst tot 500 euro inclusief transport, werkuren én wisselstukken. Meer details over Ketel Garantie vind je hier.

Reden 3: je renoveert je woning grondig

Wanneer je plannen hebt om je woning renoveren, is het altijd de moeite om ook je verwarming te bekijken. Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een woning: het kan oplopen tot 60% van jouw totale energieverbruik. Wanneer je jouw woning extra isoleert, heb je misschien nood aan een verwarmingsketel met een kleiner vermogen.

Het is belangrijk om een ketel te installeren die aangepast is aan jouw eisen. Een te hoog vermogen (overdimensionering) zorgt voor een hoger verbruik. Een ketel met een te laag vermogen (onderdimensionering) zorgt voor een gebrek aan comfort. Wanneer is je cv-ketel dan aan vervanging toe omwille van zijn vermogen? Het benodigde vermogen is afhankelijk van:

  • de thermische isolatie van de woning,
  • de grootte van de woning,
  • welke verwarmingselementen er worden gebruikt,
  • het verbruik van warm water,
  • het beoogde comfortniveau.

Zet deze zaken steeds goed op een rij wanneer je overlegt met een specialist. Over- of onderdimensionering heeft altijd invloed op je rekening of je comfort.

Reden 4: je kiest bewust voor schonere energie

Een nieuwe verwarmingsketel is niet alleen voordelig voor je energiekost, ook onze planeet vaart er wel bij. Sinds de Europese ecodesign-verordering in 2015 voldoen trouwens enkel nog condensatieketels aan de norm (bij aankoop van een nieuwe ketel). Moderne condensatieketels zorgen voor een schonere verbranding en een sterk verbeterd rendement: twee vliegen in één klap.

Ten opzichte van een hoogrendementsketel of lagetemperatuurketel haalt een condensatieketel op gas ongeveer 10% meer rendement. Tegenover een klassieke atmosferische ketel op leeftijd kan dit verschil oplopen tot 35%. Een moderne gasketel haalt een rendement tot 111%. Dit komt omdat men in de Europese richtlijnen de warmteverliezen van de verbrandingsgassen niet meetelt. Wanneer je de verbrandingsenergie (100%) optelt bij de retourwinsten door condensatie (11%), komt men aan 111%.

Een condensatieketel op mazout haalt een rendement tot 98%. Als je dit vergelijkt met mazoutketels van 20 jaar ouder gebruiken deze tot 40% minder olie.

Wanneer is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Verneem alvast meer over (condensatie)ketels en alternatieve verwarmingssystemen op deze pagina.

Ook interessant voor jou