Privé

Wanneer is het tijd om jouw verwarmingsketel te vervangen?

Na vijftien à twintig jaar begint er sleet op een verwarmingsketel te komen: het rendement daalt en de kans op panne stijgt. Maar ook na een renovatie van jouw huis of een verandering in jouw gezinssituatie kan er een overcapaciteit met jouw bestaande ketel ontstaan. Het is misschien wel tijd om jouw cv-ketel te vervangen. Of tenminste om je voor een mogelijke dure panne te behoeden.

Is je ketel nog aangepast aan jouw huidige energieverbruik?

Slijtage en een verhoogde kans op panne is niet de enige reden waarom jouw ketel mogelijk aan vervanging toe is. Na een renovatie is bijvoorbeeld de kans groot dat jouw energieverbruik is veranderd. Of door een verandering in de gezinssituatie – een baby, een zolder die plots als speelruimte voor de kinderen dient of kinderen die het huis verlaten – is er ook een verandering in het energieverbruik. Kortom: er is een mismatch tussen de ketel en je energiebehoefte.

Vermijd een panne of lekkende ketel

Door je cv-ketel tijdig te laten onderhouden door een erkend vakman – wat trouwens bij wet verplicht is – voorkom je nare storingen of pannes. Maar ook mét regelmatig onderhoud ontsnapt je verwarmingsketel niet aan de tand des tijds. Slijtage zorgt ervoor dat het rendement achteruit gaat en dat jouw ketel op den duur meer gas of mazout gaat stoken dan op de dag dat je hem in huis haalde. Je kan er van op aan dat dit gebeurt vanaf een leeftijd tussen de vijftien à twintig jaar. Bovendien stijgt vanaf die leeftijd het risico op een panne: een boiler die kapot is of lekt, waardoor je tijdelijk geen warm water hebt of de verwarming het niet doet. Kortom, als jouw ketel ouder is dan vijftien jaar, dan loont het de moeite hem extra in de gaten te houden en aan vervanging te denken.  

Hapert je ketel af en toe?

Werkt je ketel nog goed maar geeft-ie regelmatig een foutmelding? Of erger nog, valt hij voortdurend uit? Je kan een haperende ketel natuurlijk altijd laten herstellen. Is je ketel ouder dan 15 jaar, dan wegen de kosten hiervan zelden op tegen het geld dat je uitspaart aan energie nadat je een nieuwe ketel hebt geïnstalleerd. Je vervangt in dat geval best je ketel vóór het te laat is. Of kies ervoor om je voor zulke onverwachte pannes te behoeden. 

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? 

Zo’n plotse panne valt altijd op een ongelegen moment: net als je een warme douche wil maken, of tijdens een gezellig familie-etentje, een dringende depannage kost in de meeste gevallen ook een flinke duit. Bovendien zijn techniekers niet altijd onmiddellijk beschikbaar. Maar het kan ook anders. Dankzij Ketel Garantie slaap je namelijk altijd op twee oren. In ruil voor een klein bedrag per maand krijg je 24/7 toegang tot een noodlijn. Een technieker staat binnen de 24 uur voor je deur én repareert je verwarmingsinstallatie onmiddellijk. Je krijgt per herstelling een tussenkomst tot 500 euro inclusief transport, werkuren én wisselstukken.Ga naar www.luminus.be