Wanneer is het tijd voor een nieuwe verwarmingsketel? Lees deze blogs!

Hoe lang gaat een verwarmingsketel eigenlijk mee? En wanneer is het dan tijd om je cv-ketel te vervangen? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal mee!

Je verwarmingsketel is het hart van je woning: als alles goed werkt, merk je er helemaal niets van, maar zodra er storingen zijn, kun je maar beter meteen ingrijpen. Onze allereerste tip? Verzorg je ketel! Laat op tijd een technieker langskomen voor een onderhoudsbeurt. Dat is niet enkel wettelijk verplicht, het zorgt er ook simpelweg voor dat je ketel zo lang mogelijk in topconditie blijft.

Om te weten hoe vaak dat precies moet en welk prijskaartje daaraan vasthangt, kun je hier terecht. Wist je trouwens dat je voor dat ketelonderhoud ook bij Luminus terecht kunt? Op deze webpagina ontdek je alle details en kun je meteen intekenen voor een zorgeloos onderhoudscontract.

Ben je zelfstandige of ondernemer? Lees hier verder over het vervangen van je verwarmingsketel!

Een goed onderhouden toestel heeft enkel voordelen

Een goed onderhouden condensatie- of mazoutketel verbruikt een pak minder energie. Maar dat is niet het enige voordeel: je verkleint ook de kans op storingen en pannes, je verlengt de levensduur, je vermijdt grote risico’s (zoals explosies en koolmonoxidevergiftiging) en je bent in orde met de wetgeving en de voorwaarden van je brandverzekering.

Kortom, je hebt – net zoals Bart – geen kopzorgen meer.

Let op deze signalen

Merk je dat je regelmatig storingen of foutmeldingen krijgt? Of heb je de indruk dat je verbruik spectaculair stijgt? Dan is het tijd om alles even onder de loep te nemen. Dat zijn immers signalen dat het tijd is om over te stappen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de leeftijd van je verwarmingsketel. Gemiddeld is zo’n toestel om de 12 à 15 jaar aan vervanging toe. Moderne apparaten zijn nu eenmaal een pak efficiënter en energievriendelijker, waardoor de terugverdientijd te verantwoorden is!

Zo kies je de juiste cv-ketel

Net zoals bij andere belangrijke aankopen, ga je natuurlijk niet over een nacht ijs. Je zoektocht begint bij de brandstof: ga je voor aardgas of stookolie? Vervolgens zijn ook het soort ketel en het vermogen ontzettend belangrijk. Deze wegwijzer helpt je aan de hand van vijf stappen om een doordachte keuze te maken. Tot slot is ook de juiste installateur belangrijk. Vraag desgewenst eens rond naar referenties! Zo ben je zeker dat je met een betrouwbare partij in zee gaat.

Hoeveel kost zo’n nieuwe condensatieketel?

Het aanbod verwarmingsketels is ontzettend uitgebreid. En dat geldt ook voor de verschillende prijzen. Er zijn heel wat verschillende parameters om rekening mee te houden. Onze tip? Vraag diverse offertes aan. En laat je vervolgens adviseren door een vakman. Ook bij Luminus kan je rekenen op een op-en-top installatie van je ketel. Een prijsindicatie aanvragen kan hier in slechts drie minuten. Volledig online!

Ook interessant voor jou