De voordelen van goede woningisolatie gaan verder dan energie besparen

Je huis isoleren is ongetwijfeld een van de slimste investeringen in België. Zo bespaar je niet enkel op je energiefactuur, maar verhoog je ook je wooncomfort. Twijfel je nog over de investering? Of het effect ervan? We zetten alle voordelen van isolatie nog eens op een rij, zodat je zelf kan zien wat een verschil isolatie maakt.

Waarom isoleren zo belangrijk is

Energie besparen betekent niet per se aan comfort inboeten. Maar om een fijne woonsituatie te verzekeren, is een goede woningisolatie wel essentieel. Wie nog een duwtje in de rug nodig heeft, vindt hier 4 goede redenen om je woning te isoleren:

1. Woningisolatie houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer

Door je huis efficiënt te isoleren is het makkelijker om het hele jaar lang een constante temperatuur te behouden. Zo hoef je minder te verwarmen in de winter en heb je minder vaak de airco nodig in de zomer. Daarmee kan je tot 30% besparen op je jaarlijkse energiekosten. Vooral met dak- en muurisolatie maak je een aanzienlijk verschil, aangezien daar het warmteverlies het grootst is:

OnderdeelHoeveel energie daar gemiddeld verloren gaat zonder isolatie
Dak25 tot 30%
Muren20 tot 25%
Ramen en deuren10 tot 15%
Vloer10 tot 15%

2. Woningisolatie verbetert je wooncomfort

Je huis isoleren maakt komaf met het onaangename gevoel van koude of vochtige muren in de winter. In de zomer dringt de warmte je huis ook minder makkelijk binnen. De binnentemperatuur blijft simpelweg constanter. Je hebt dus van januari tot december baat bij een goed geïsoleerde woning.

3. Woningisolatie verhoogt de waarde van je woning

Op de vastgoedmarkt wordt het EPC-label steeds belangrijker. Een goed geïsoleerde en energiezuinige woning is voor kandidaat-kopers namelijk een pak aanlokkelijker én – we vermeldden het al – comfortabeler. De waarde van je woning ligt daardoor automatisch ook hoger.

De Nationale Bank van België schatte in haar ‘Economisch Tijdschrift’ dat een huis met een EPC-score van 150 kWh/m² (een B-label) ongeveer 12% duurder is dan een vergelijkbaar huis met een EPC-score van 350 kWh/m² (een D-label). Als jij je huis laat isoleren, geniet je dus niet alleen van een lage energierekening zo lang je er woont, wanneer je er weer uit trekt krijg je er ook een mooiere prijs voor.

De voordelen van goede woningisolatie gaan verder dan energie besparen

4. Woningisolatie verlaagt je ecologische voetafdruk

Het klimaatprobleem dwingt ons om concrete maatregelen te nemen die onze ecologische voetafdruk verlagen. Niet onlogisch dat er vanuit de Europese Unie een reeks EPB-eisen werden ingevoerd om de klimaatdoelstellingen van 2030 te kunnen behalen. Gelukkig is je woning isoleren zowel goed voor de planeet als je portemonnee.

Hoe begin je met isoleren?

BewarenBewaren