Privé

Hoe verhoog je het rendement en de levensduur van jouw zonnepanelen?

Eigenlijk is het logisch: net zoals vuile ramen minder daglicht binnenlaten, vangen vervuilde zonnepanelen minder zonlicht op. Om het rendement en de levensduur van de zonnecentrale op jouw dak optimaal te houden, doe je er dus goed aan de panelen regelmatig schoon te (laten) maken.

Jouw panelen mogen van op afstand dan nog zo blinken, als ze er al enige tijd liggen, is de kans groot dat ze onder een laagje vuil zitten. Net zoals op de buitenkant van ongewassen ramen een dunne film van vervuiling hangt. Regen, hagel, wind, zonneschijn, vuil, stof, zand, bladeren en uitwerpselen van vogels: de lijst van externe invloeden die de absorptiecapaciteit van je panelen beïnvloeden, is haast eindeloos. Als je dicht bij een autosnelweg of een fabriek woont, komt daar nog eens fijn stof en roet bij. Woon je dicht bij de zee, dan zal er zich op termijn zout op jouw panelen afzetten.

Lees ook ons artikel : Hoe kiest je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Hellingshoek

De blootstelling aan de natuurelementen en al wat er in de lucht hangt, is een van de redenen waarom zonnepanelen meestal geplaatst worden onder een hellingshoek tussen 30 en 45 graden. En gelukkig zijn de meeste daken zo steil. Bij een kleinere hellingshoek daalt het reinigende vermogen van een regenbui.

De film van vervuiling die zich vroeg of laat op jouw zonnepanelen vastzet, zorgt ervoor dat de individuele cellen minder zonlicht kunnen absorberen, waardoor hun rendement daalt. Experts schatten een verlies van 2 à 3 procent per jaar. Daarom is een grondige schoonmaak- en onderhoudsbeurt aangeraden. Bovendien verhoog je zo ook de levensduur van jouw panelen.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Hoe en hoe vaak zonnepanelen onderhouden?

Gelukkig zijn zonnepanelen over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Met welke regelmaat je dat doet, hangt af van het type panelen dat op jouw dak ligt. Bij panelen met zelfreinigend glas is een schoonmaakbeurt om de vijf jaar voldoende.

Afhankelijk van de hoogte van je dak gebruik je daarvoor een stelling of een hoogtewerker. Als schoonmaakmiddel is zogenaamd osmosewater aangewezen. Dat is zeer zuiver (en milieuvriendelijk) water dat zowat alle vuil absorbeert. Met een zonnepanelenborstel (ja die bestaat!) werk je het hardnekkigste vuil en mos los. Oh ja, de schoonmaakbeurt vindt het best plaats bij zo weinig mogelijk zonneschijn, in de vroege ochtend dus of laat in de namiddag. Vuil laat zich immers veel gemakkelijker verwijderen als de glasplaten niet te warm zijn.

Professioneel onderhoud

We hebben het al gezegd: je kan ook een professional het dak op sturen. Eigenlijk valt dat aan te bevelen, want manoeuvreren op schuine daken wordt toch al gauw gevaarlijk. Bovendien voert een professionele firma ook een technische inspectie uit.

De prijs van zo’n professionele schoonmaak- en onderhoudsbeurt hangt af van de hoogte van je dak, de bereikbaarheid van de panelen en het aantal vierkante meters. Voor een woning met twee verdiepingen reken je best op een vast bedrag van 50 euro plus één euro per paneel.

Beschik jij over automatisch zelfreinigende zonnepanelen? Dan mag je dit alles vergeten. Jouw ‘slimme’ zonnepalen worden dan automatisch na een bepaalde tijd schoongemaakt.

BewarenBewaren

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be