Zelfstandige? Dit zijn de veranderingen voor zonnepanelenland in Vlaanderen

Als je eraan denkt om zonnepanelen te installeren, dan weet je vast dat de Vlaamse regelgeving de laatste jaren erg veranderd is… Maar hoe zit dat voor jou als zelfstandig ondernemer? Lees verder voor een overzicht van de recentste veranderingen, belangrijke aandachtspunten en steunmaatregelen, én een berekening van je mogelijke besparing.

Een overzicht van alle veranderingen in Vlaanderen

Als je als zelfstandige of kleine ondernemer na 1 januari 2021 zonnepanelen laat plaatsen, val je net als particulieren automatisch onder het nettarief werkelijke afname.

Wat dat concreet betekent? Je betaalt dan enkel voor de elektriciteit die je werkelijk van het net afneemt en kan niet langer kiezen voor het prosumententarief (in combinatie met het systeem van een terugdraaiende teller). Zo ben je niet langer gebonden aan een forfaitair bedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet als prosument, maar betaal je voor je werkelijke elektriciteitsafname van het net en niet langer voor het verschil tussen de hoeveelheid elektriciteit die je hebt geproduceerd en afgenomen van het net. Dit levert je voordeel op wanneer je vooral elektriciteit verbruikt op het moment dat je ook elektriciteit produceert met je zonnepanelen. Het spreekt voor zich dat je automatisch ook een digitale meter krijgt, mocht je die nog niet hebben.

Sinds 2021 bestaan er een aantal (steun)maatregelen die het verlies van het systeem met terugdraaiende teller compenseren.

De steunmaatregelen voor zonnepanelen in Vlaanderen

1. Injectievergoeding voor overtollige energie

Met het juiste energiecontract word je nog steeds vergoed voor de overtollige energie uit je zonnepanelen die je terug op het net zet.

Op piekproductiemomenten verbruik je wellicht niet alle energie die je zonnepanelen opwekken. Kies dus voor een energiecontract dat je vergoedt voor die geïnjecteerde energie.

Lees hier verder over die injectietarieven

2. Investeringspremie tot € 1.500

Om het verdwijnen van de terugdraaiende teller te compenseren geeft Vlaanderen zowel particulieren als kleine ondernemingen een duwtje in de rug met een aanmoedigingspremie voor de installatie van zonnepanelen.

Dit zijn de voorwaarden waaraan je als onderneming moet voldoen om in aanmerking te komen:

  • Je installatie heeft een omvormervermogen tot 10kVa.
  • Het is geen uitbreiding van een bestaande installatie.
  • De nieuwe installatie maakt geen deel uit van een nieuwbouw- of renovatieproject.
  • Je zonnepanelen worden door een aannemer geplaatst.
  • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

    Lees hier de voorwaarden in detail na

Het bedrag van de investeringspremie hangt af van het jaar van installatie en het vermogen van je omvormer.

Je ontvangt maximum € 300 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp. Installaties met een vermogen tot 6 kWp ontvangen nog € 150 extra per kWp. Bovendien daalt het bedrag vanaf 2023 en verdwijnt de premie in 2025. Je doet er dus goed aan om zo snel mogelijk je installatie te installeren.

Lees ook: alles wat je moet weten over de zonnepanelensubsidie

3. Fiscaal voordeel met investeringsaftrek

Als ondernemer ben je waarschijnlijk wel bekend met de investeringsaftrek. Dit fiscale voordeel voor eenmanszaken, vrije beroepen en ondernemingen dient als stimulans om investeringen zoals zonnepanelen gespreid af te trekken van je personen- of vennootschapsbelasting. Je verlaagt zo je investeringskost en verhoogt je rendement op je investering en in het geval van zonnepanelen omdat je langdurig bespaart op je energiefactuur.

Met de standaard investeringsaftrek trok je sowieso al 13,5% van de investeringswaarde van je zonnepanelen af van je belastbare winst. Maar door de coronacrisis besliste Vlaanderen, in het kader van een economisch steunpakket, om dat percentage tot eind 2022 te verhogen tot 25%.

Hier vind je alles wat je moet weten over de investeringsaftrek als financiële ondersteuning

Het toenemende belang van zelfconsumptie voor je terugverdientijd

Zonnepanelen zijn sowieso een goede investering. Je verlaagt er langdurig je energiefactuur mee en bouwt mee aan een groenere toekomst.

Wanneer je ook inzet op zoveel mogelijk zelfconsumptie, het verbruiken van de elektriciteit die je zelf hebt geproduceerd, dan hoef je het verdwijnen van de terugdraaiende teller niet eens te voelen. In het nieuwe systeem verkoop je de stroom die je opwekt, maar niet meteen verbruikt, door aan het elektriciteitsnet. Wanneer je stroom nodig hebt, koop je die terug van het net. Maar die injectie- en verbruikstarieven zijn niet per se hetzelfde door het verschil in energievraag en -aanbod. Bovendien betaal je een tarief voor elke keer dat je het net gebruikt. Om dit te vermijden, zet je best in op zelfverbruik.

Vanaf 50% zelfverbruik heb je dezelfde terugverdientijd als met de vroegere terugdraaiende teller (7-8 jaar). Als onderneming bereik je dit percentage gemakkelijker dan als particulier. Dat komt omdat je zaak de zonne-energie meestal meteen verbruikt wanneer ze opgewekt wordt, tijdens de piekproductiemomenten overdag.

Mocht dat toch niet zo zijn, dan kan je jouw zelfverbruik optimaliseren door:

  • Energie tijdelijk op te slaan in een batterij of door je elektrische wagen op te laden.
  • De opgewekte energie te gebruiken voor je warmtepomp.
  • Apparaten op te laden of te laten werken op piekproductiemomenten, wanneer de zon het hoogst staat.

Ook interessant voor jou