Van evaluatie tot installatie: zonnepanelen voor je bedrijf

Zonnepanelen installeren: de procedure stap voor stap

Ben je overtuigd van het besparingspotentieel van zonnepanelen voor je zaak en heb je beslist om er op het dak van je thuiskantoor of bedrijfspand te plaatsen? We zetten alles op een rijtje met dit zesstappenplan en geven je bruikbare tips bij de opstelling van een PV-installatie.

1.      Bepaal of je dak geschikt is voor zonepanelen

Met het juiste advies en dankzij de moderne technieken bestaat er een zonnepaneleninstallatie voor bijna elk dak. Maar het kan best zijn dat er eerst wat aanpassingen aan dat dak dienen te gebeuren vooraleer het geschikt is. En die maken de investering natuurlijk duurder. Controleer daarom dus best:

 • of er niet te veel slagschaduw van bomen, gebouwen of schouwen op je dak valt,
 • hoeveel de hellingsgraad van je dak afwijkt van de ideale 30° (een plat dak daarentegen is geen probleem),
 • of je dak niet naar het noorden is gericht,
 • of je beschikbare dakoppervlakte groot genoeg is,
 • of je dakstructuur de installatie kan dragen.

Meer informatie over deze factoren en hun invloed op het rendement van jouw installatie, vind je terug in dit artikel

 • TIP: Doe hier de test

Maak gebruik van onze simulator en krijg een indicatie over het besparingspotentieel van jouw dak met de bijhorende terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie.

Nog geen idee of het dak van je thuiskantoor of zaak wel geschikt is voor zonnepanelen en of je dak voldoende zonnestraling krijgt?

Kijk dan op de zonnekaart en kom in een paar clicks te weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen!

 • TIP: Wat is het perfecte paneel voor je dak?

Veel ruimte? Kies dan voor de iets goedkopere silicium panelen van blauw kristallijn.

Beperkte oppervlakte? Dan zijn de iets duurdere silicium panelen van zwart monokristallijn ideaal. Hun rendement ligt wat hoger, dus je hebt er minder nodig!

Lagere draagkracht? Amorf silicium zonnecellen zijn licht en buigzaam.

Bekijk op basis van je energiebehoefte en infrastructuur met een expert de verschillende mogelijkheden in materiaalkeuze van zonnepanelen, net als de ideale opstelling en het aantal zonnepanelen. Zo realiseer je een optimaal rendement op je investering.

2.      Spreek af met een energie-adviseur

Vooraleer je zonnepanelen laat installeren, vraag je een energie-adviseur om alle mogelijke gegevens te analyseren (bouwjaar, daktype, oriëntatie, verbruik, netbeheerder, enzovoort). Hij of zij bespreekt de verschillende mogelijkheden, licht meteen mogelijke premies en voordelen toe, en overloopt het vervolg van het installatieproces.

 • TIP: Hoe kies je een installateur?

Bij de keuze van een installateur neem je best meer in overweging dan enkel de prijs. Om je toekomstige rendement te garanderen zonder kopzorgen, houd je rekening met nog een aantal criteria. Het is in het belang van je onderneming dat de installatie veilig en correct gebeurt, om pannes en eventuele rendementsverliezen in de toekomst te vermijden.

 • Wat is de ervaring van de installateur? Vraag bij een eerste bezoek naar referenties en contactgegevens van eerdere klanten.
 • Geeft de leverancier product- en vermogensgarantie en uitgebreide nazorg?
 • Welke soorten omvormers en zonnepanelen biedt de leverancier aan?
 • Werkt de leverancier enkel met kwalitatieve materialen en producten?
 • Neemt de leverancier je concrete persoonlijke situatie mee in zijn berekening van je totale jaaropbrengst?
 • Is het plaatsingsbedrijf een stabiele organisatie waarbij je geniet van zekerheid op korte én op lange termijn?

Overloop deze checklist tijdens een eerste kennismaking met een installateur. Of boek meteen een expert bij Luminus, de leverancier die de naleving van het volledige lijstje garandeert!

Ontdek hier aan de hand van vijf concrete zonneprojecten hoe Luminus bedrijven begeleidt in hun energietransitie.

3.      Ontvang een voorstel op maat

Je krijgt van de energie-adviseur een plan met een inspectieverslag en alle gegevens over je pand. Het plan bevat ook de technische details over het kabeltracé en een voorgesteld model van zonnepanelen en omvormer(s),inclusief het type zonnepanelen, de opstelling en het aantal zonnepanelen met de benodigde (dak-)oppervlakte. Bekijk de gedetailleerde kostenberekening, de technische fiches en de garantievoorwaarden.

 • TIP: Beslis pas ná ontvangst van deze offerte om door te gaan naar stap 4. Spreek met de installateur een montagedatum af, en je staat weer iets dichter bij de productie van je eigen groene stroom.

4.      Installeer je zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen gebeurt in 3 fases en neemt niet langer in dan één dag in beslag.

 • Stap 1 is de montage van de draagstructuur. Voor hellende daken wordt deze draagstructuur verankerd in de dakbalken. Voor platte daken, waar het boren van gaten niet ideaal is, wordt de draagstructuur verzwaard met ballast.
 • Stap 2 is de bevestiging van de zonnepanelen op de draagstructuur. Dit gebeurt met behulp van klemmen en schroeven.
 • Stap 3 is de aansluiting van de zonnepanelen aan de omvormer aan de muur, vaak in de garage of technische ruimte.

Wees gerust: de plaatsing van zonnepanelen brengt nooit schade toe aan je dak en er is geen gevaar voor lekken.

5.      Laat je installatie keuren en meld je bij de distributienetbeheerder

Vooraleer je je zonnepanelen in gebruik kan nemen, dienen ze eerst gekeurd te worden, om te controleren of de zonnepanelen aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. De installateur ontlast je door je alvast de nodige documenten te bezorgen voor de keuring en een keuringsbezoek aan te vragen.

Van zodra je een positief keuringsverslag bezorgt aan je netbeheerder, gaat je eigen energieproductie van start, net als de besparing op je energiefactuur.

6.      Produceer zelf de duurzame energie voor je onderneming

Vanaf nu produceer je zelf de groene stroom die je bedrijf nodig heeft. Bij Luminus kan je terecht voor de technische vakkennis van onze experten en installateurs. Zo ben je verzekerd van een zonnige toekomst met zonnepanelen op het dak van je thuiskantoor of bedrijfspand!

 • 10 tot 25 jaar productgarantie,
 • 25 jaar vermogensgarantie,
 • 24/7 hotline,
 • een overzichtelijk proces en overzichtelijke facturatie.

Ook interessant voor jou