Patrick getuigt over zijn thuisbatterij: 6 maanden na installatie

Patrick Bertjens, zaakvoerder van het digitale marketing agency iFOLKS, was een van de eerste Belgische eigenaars van een digitale meter. Als early adopter van groene energie liet hij enkele maanden geleden een thuisbatterij van het merk Pylontech installeren, waarmee hij het rendement van zijn zonnepaneleninstallatie wil optimaliseren. In dit interview vertelde hij eerder al uitgebreid over de plaatsing van de batterij en vandaag doet hij zijn ervaringen uit de doeken.

Patrick is 54 jaar en woont al 15 jaar in hetzelfde huis in Genk, samen met zijn vrouw en hun twee zonen. Omdat ecologie en energie-efficiëntie belangrijk zijn voor hen, kozen ze al vroeg voor zonnepanelen en een elektrische auto. Die energiebesparende investeringen vulden ze recent aan met een eigen thuisbatterij, om op een nog efficiëntere manier met hun energieverbruik om te gaan.

Met het capaciteitstarief (= nieuwe berekening voor je netkosten) aan de horizon is er als digitale metereigenaar geen beter moment om in een thuisbatterij te investeren. Je wordt minder afhankelijk van het net én je beperkt je verbruikspieken. Dit artikel vertelt je alles over het capaciteitstarief.

Je liet een aantal maanden geleden een thuisbatterij installeren door Insaver Luminus. Hoe is die installatie verlopen?

“Insaver Luminus uit Houthalen-Helchteren plaatste mijn zonnepanelen een hele poos geleden en ik heb sindsdien veel vertrouwen in hen als energiepartner. De installatie van de batterij verliep opnieuw vlot, professioneel en vriendelijk. De experten ontzorgen je van A tot Z: ze brachten meteen alles in orde voor de keuring en informeerden mij over de overheidspremie die toen nog gold. Het enige wat ik moest doen, was de deur openen en koffie zetten. Op een voormiddag was de batterij geïnstalleerd en mijn garage proper achtergelaten.”

“Ik wil zelf mijn toekomst en dat van mijn gezin in handen hebben. En met een thuisbatterij zijn we op energievlak 100% future proof.”

Patrick Bertjens

Had je tijdens de afgelopen maanden nazorg nodig? Hoe is die service verlopen?

“Voor de fysieke installatie eigenlijk niet, dat is vlot blijven doorlopen. Voor de subsidie* die je via de overheid kan verkrijgen, heb ik aan Luminus nog wel wat extra vragen gesteld. Luminus vraagt die subidie niet voor jou aan, maar ze zetten je wel op gang om je aanvraag in te dienen via Fluvius. Ik kreeg dan ook meteen een duidelijk antwoord, zodat ik mijn aanvraag kon indienen om goedkeuring te krijgen.”

*De subsidie voor thuisbatterijen liep in april 2023 ten einde.

Wat zijn je bevindingen na enkele maanden gebruik?

“We zijn geen techneuten en dus niet 100% vertrouwd met de technische werking van de batterij, maar over het gebruik en de werking van het toestel hoef je niet wakker te liggen. De indicatielampjes op het toestel vind ik een nuttig element. Aan die lampjes kan je zien wanneer het toestel aan het opladen is en wanneer er stroom wordt verbruikt. Daaraan heb ik pas écht gemerkt hoe efficiënt zo’n thuisbatterij is, aangezien de meeste energie vooral tijdens de donkere en drukste uren wordt afgegeven. Positief, dus!” 

Zijn er al grote voor- en nadelen die je hebt ontdekt?

“Service en ondersteuning zijn voor mij enorm belangrijk. Wanneer je een product koopt, is het altijd onzeker hoe de dienst daarna verloopt. Bij Insaver Luminus was dat prima.”

“Verder hebben we een aanzienlijk verschil in autoconsumptie gemerkt. Al de elektriciteit die wij overdag genereren wordt in de batterij opgeslagen, in plaats van deze weer terug te sturen op het net.  Belangrijke opmerking hierbij is dat onze elektrische installatie zo is ingericht om maximaal gebruik te maken van zonlicht, in functie van onze zonnepanelen. Normaal sturen we gemiddeld 200 kWh/maand aan stroom terug op het net, maar sinds het gebruik van de batterij is dat gedaald naar nog geen 10 kWh/maand. Concreet is mijn besparing vanuit de batterij dan 190 x 0,24 euro/kWh = 45,6 euro/maand x 12 = 547 euro/jaar.”

We weten wel dat zonnepanelen in bepaalde periodes, zoals bijvoorbeeld de winter, onvoldoende produceren om volledig aan onze behoefte te voldoen. Uiteraard blijven we gewoon verbonden met het elektriciteitsnet, dus is er geen enkel probleem. Je kan niet alles verwachten, maar we zijn ondertussen sterk onafhankelijk en dat was de bedoeling.”

Welk effect had je eerst verwacht op je energieverbruik (en -kosten)? Zijn die verwachtingen intussen ingelost?

“We zijn een gezin van vier en hebben dus wel een redelijk jaarverbruik aan elektriciteit van ongeveer 3.500 kWh. Zonnepanelen waren indertijd een heel logische keuze. Dankzij de combinatie met een thuisbatterij zijn we nu zeker dat het rendement van deze panelen wordt verhoogd en het overgrote deel van onze energie groen én lokaal is. Ook de elektrische wagen kan nu vaak met ‘gratis’ groene stroom worden opgeladen. Volgens mijn berekeningen zal ik jaarlijks zo’n 500 tot 600 euro besparen. En op basis van het prijskaartje zou ik de thuisbatterij op 8,5 jaar hebben terugverdiend. Dat komt overeen met de afschrijfperiode voor mijn zonnepanelen.”

Lees ook het artikel: thuisbatterijen en zonnepanelen, een interessante combinatie voor jou?

Hoe is de manier van energie verbruiken de afgelopen maanden veranderd?

“Sinds we de thuisbatterij hebben, is ons gezin zich nog bewuster geworden van ons energieverbruik. Ik volg al jaren op regelmatige basis alle energiestromen in mijn huis op, wat nu nog steeds nuttig is. Het geeft ons bepaalde inzichten, zoals het feit dat het beter is meer verbruikers aan te schakelen op het moment dat we stroomoverschot van onze zonnepanelen hebben.” 

”De elektrische auto is wel een apart geval, aangezien we vanwege het werk vaak niet anders kunnen dan deze ‘s nachts op te laden. Hierin helpt de thuisbatterij voor een stuk.”

“De thuisbatterij springt bij op het moment dat we een hoog vermogen produceren. Zo wordt onze maandpiek afgevlakt, waardoor we het distributienet minder belasten en ons capaciteitstarief wordt verlaagd.”

Patrick Bertjens

Welke tips heb je voor mensen die twijfelen over de aankoop van een thuisbatterij?

“Niet twijfelen als de investering je onafhankelijker maakt en geld doet besparen. Je moet in principe dezelfde oefening doen als wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. Maak een realistische inschatting van je eigen energieverbruik en denk daarbij zowel aan hoeveel je verbruikt en wanneer je verbruikt. Zo kan je de thuisbatterij optimaal afstemmen op je zonnepanelen. Wanneer dat goed zit, dan zul je er voordeel uithalen. Een tweede tip kan zijn waar je de thuisbatterij gaat plaatsen. De koepelbatterij die wij gebruiken is vrij diep, waardoor we die in de garage hebben moeten plaatsen. De mensen van Insaver Luminus denken daar wel mee over na en treffen goede voorbereidingen. 

We zijn enkele maanden later nog steeds blij dat we de sprong hebben gewaagd. We hebben opnieuw een duurzame investering gedaan en hebben daarmee ook nog eens een stukje onafhankelijkheid gekocht. 

Ook interessant voor jou