De koude staat voor de deur – isoleer je woning nu

Je woning isoleren doe je best voor het buiten echt koud wordt. Zo bespaar je al vanaf de eerste kille dagen op je verwarmingskosten.

In de lente, de zomer of de herfst denken de meeste mensen er niet meteen aan om hun woning te laten isoleren. Maar waarom wachten tot je te maken krijgt met onaangename tocht, koude en verlieslatende warmteverliezen? Op tijd isoleren geeft je heel wat voordelen.

Tijdig isoleren, maximaal profiteren!

Door je woning te isoleren voor het echt koud wordt, profiteer je maximaal van je investering, zowel op vlak van comfort als op vlak van kostenbesparing. Bovendien zal je vóór de winter gemakkelijker een isolatiespecialist kunnen strikken voor jouw isolatieproject.

Lees ook het artikel: Voordelen van isolatie: 6 goede redenen om uw woning te isoleren.

Waar beginnen met isoleren?

Als je jouw huis of appartement wil isoleren, begin je best op de plaats waar de warmteverliezen het grootst zijn. Dit kan verschillen van woning tot woning, maar typisch is dit de aangewezen volgorde: dakisolatie, muurisolatie, raamisolatie, vloerisolatie.

Als je een gedetailleerd inzicht wil krijgen in de warmteverliezen van je woning kan je een energieaudit laten uitvoeren. Aan de hand van een thermografisch onderzoek (op basis van infraroodstraling), een tochtdetectie en een meting van de luchtkwaliteit kom je exact te weten waar de zwakke plekken in je woning zitten.

Zelf energieverliezen opsporen

Geef je liever niet te veel geld uit aan een energieaudit? Er zijn verschillende warmteverliesmeters op de markt waarmee je gemakkelijk de warmte- en koudeverliezen in je woning kan opsporen. Je richt het infraroodtoestel gewoon op de plaats die je wil onderzoeken en binnen enkele seconden weet je hoe het gesteld is met de warmteverliezen.

Verschillende steden en gemeenten bieden online een website aan waarop je kan zien hoe het gesteld is met de warmteverliezen van jouw dak en hoe je best isoleert.

Isolatiepremies

Voorlopig kom je nog in aanmerking voor premies en subsidies op isolatie. Maar die worden elk jaar verder afgebouwd. Dakisolatie en dubbel glas wordt vanaf 2020 zelfs verplicht in heel Vlaanderen. Haast je dus om nog te profiteren van de huidige premies voor isolatie.

Voor meer info over de isolatiepremies in Vlaanderen:

Voor meer info over de isolatiepremies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Voor meer info over de isolatiepremies in Wallonië:

Er zijn ook heel wat steden en gemeentes die extra premies uitkeren aan bewoners die investeren in de isolatie van hun woning. Vraag hierover meer info bij je lokaal bestuur.

Ook interessant voor jou