Kantoor of handelszaak? 7 tips om te besparen op je verwarming

Als zaakvoerder van een bedrijf met een klein kantoor of handelspand, kan je al met een paar kleine ingrepen je energierekening positief beïnvloeden. Met deze 7 tips om warmte te besparen, spaar je maandelijks al gauw wat euro’s uit, én ga je energieverspilling tegen.

1.     Programmeer je thermostaat

Heb je weleens een warmte-oorlog tussen collega’s meegemaakt? De ene vindt het te warm, de andere te koud, en ze passen om de beurt de temperatuur aan naar eigen goeddunken. Je kan dit vermijden door je thermostaat te programmeren. Sommige modellen hebben zelfs een soort slot. In dat geval kunnen medewerkers de temperatuur wel corrigeren, maar enkel tussen een minimum en een maximum dat jij hebt ingesteld.

Het heeft ook geen enkele zin om een lege zaak te verwarmen. Omdat je een klein kantoor hebt, warmt het ook snel op. Het is dus perfect mogelijk om de thermostaat zo te programmeren, dat die pas opstart een uurtje voor de eerste medewerker arriveert. Hetzelfde geldt voor ’s avonds. Schakel gerust de verwarming al uit vóór iedereen naar huis vertrekt, zo snel koelt een kleine ruimte namelijk niet af.

2.    Vermijd warmtelekken

Gebruik je een oudere kantoorruimte? Laat dan eventueel een professional langskomen om vast te stellen langs welke wegen je het meeste warmte verliest – of waar in de zomer de meeste warmte binnen sijpelt. Je kan dit ook zelf proberen uit te zoeken door de luchtstromen te volgen op een koude, winderige dag. Investeer dan in tochtwering op de juiste plekken.

3.    Gebruik je zonwering

Heb je veel ramen in je zaak? Gebruik een zonwering – eventueel een automatische – om optimaal gebruik te maken van het zonlicht. Tijdens de winter laat je de zon de ruimtes mee opwarmen, op hete dagen sluit je de zonwering voor verkoeling. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar kan al gauw 6°C verschil betekenen, dus het is de investering zeker waard.

4.    Investeer in zonne-energie

Verwarmen op zonne-energie is de meest energie-efficiënte manier, en voor een kleine ruimte heb je niet veel panelen nodig. Een zonneboiler aangevuld met een condensatieketel – bijvoorbeeld – zorgt voor een aangenaam en energiezuinig verwarmd kantoor. Het rendement van deze combinatie is hoog en mooi meegenomen: je kunt kiezen uit compacte wand- en vloermodellen. Bekijk met een professional wat de mogelijkheden zijn, en overleg indien nodig met de mede-eigenaars van het gebouw.

Lees hier meer over de voordelen van ondernemen op zonnepanelen.

5.    Een ventilator is goedkoper dan airco

Benut het feit dat je zaak niet al te groot is. In de zomer is de juiste plaatsing van een paar ventilatoren vaak een pak effectiever – en goedkoper – dan een hele dag de airconditioning te laten draaien. Tegenwoordig bestaat er trouwens een hele waaier aan ‘stille’ ventilatoren, die je medewerkers niet storen tijdens het werken, en je klanten niet tijdens het shoppen.

6.    Kies voor een gespecialiseerde energieleverancier

Zorg ervoor dat je energieleverancier aangepast is aan de noden en missie van je bedrijf. Er zijn voordelige tarieven voor zaken van verschillende groottes. Informeer bij Luminus naar de gepaste keuze voor jouw zaak.

7.    Betrek je medewerkers

Niet elke maatregel om energie en warmte te besparen, hoeft een investering te betekenen. Het belangrijkste is dat iedereen in je kantoor begrijpt wat de bedoeling is van elke maatregel. Zorg bovendien voor een casual dresscode tijdens de werkuren, zodat je medewerkers hun outfit kunnen aanpassen op basis van de dagtemperatuur – dat betekent al een pak minder gespeel met de thermostaat of airco.

Ontdek hier ook hoe je in je zaak kan besparen door ledverlichting in te zetten

Ook interessant voor jou