Privé

Kan ik mijn zonnepanelen meenemen als ik verhuis?

Een PV-installatie is een belangrijke investering. Je neemt je zonnepanelen dus misschien graag mee als je verhuist. Maar kan dat wel en hoe moet je dit dan precies regelen? Je kan de zonnepanelen ook achterlaten voor de nieuwe eigenaars. Maar dat heeft ook consequenties.

Toen je in het verleden jouw zonnepanelen aankocht, heb je hier op voorhand waarschijnlijk goed over nagedacht. Wat zal het mij opbrengen? Welk type zonnepanelen kies ik? Hoe en waar plaats ik de zonnepanelen best? Waar krijg ik de beste prijs voor zonnepanelen?

Ook als je beslist om te verhuizen, sta je best even stil bij je PV-installatie. De hamvraag is: laat ik de zonnepanelen achter of neem ik ze mee naar mijn nieuw adres? Wij overlopen de mogelijkheden en de gevolgen.

Denk goed na over de verhuis van je zonnepanelen

Als je beslist om te verhuizen, denk je er misschien instinctief aan om je zonnepanelen mee te nemen. Logisch, want een PV-installatie is toch een aanzienlijke investering en misschien ben je er zelfs aan gehecht. Toch zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden.

  1. Is je nieuwe woning geschikt voor je oude zonnepanelen?

Kunnen je oude zonnepanelen wel geplaatst worden op het dak van je nieuwe woning? Hoe is het gesteld met de oppervlakte, de oriëntatie en de hellingsgraad van je nieuwe dak en valt er überhaupt zon op?

  1. De verhuis van zonnepanelen is een hele klus

Je houdt best ook rekening met de logistieke kant van een verhuis van zonnepanelen. De installatie moet ontmanteld en vervoerd worden en daarna opnieuw samengesteld en aangesloten worden. Deze operatie laat je best uitvoeren door een vakman en kost je dus wel wat centen.

  1. Waarom geen nieuwe zonnepanelen?

Met de huidige lage marktprijzen voor nieuwe zonnepanelen is het misschien een beter idee om je oude panelen achter te laten. Zo bespaar je jezelf de beslommeringen van een verhuis. Bovendien is je oude woning meer waard met zonnepanelen, waardoor je die voor een beter prijs kan verkopen. Deze meerprijs kan je gebruiken om te investeren in een nieuwe PV-installatie die helemaal aangepast is aan je nieuwe woning. De nieuwe generatie zonnepanelen heeft trouwens een hoger rendement dan oudere exemplaren.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

verhuizen zonnepanelen

Ik wil mijn zonnepanelen meenemen

Als je wil, kan je jouw zonnepanelen meenemen. Dan moet je de adresverandering melden aan je nieuwe netbeheerder. Houd er rekening mee dat heel de PV-installatie opnieuw geplaatst moet worden op je nieuw adres. Dit mag je zelf doen of je kan een beroep doen op een erkend installateur. Voor je de zonnepanelen opnieuw in gebruik neemt, moet er door hem een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) worden uitgevoerd.

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen verhuis?

Neem je jouw oude PV-installatie mee naar je nieuw adres, dan blijft de toekenning van groenstroomcertificaten voor deze installatie onveranderd doorlopen. Wanneer de installatie opnieuw in dienst wordt genomen, loopt de teller van je installatie gewoon verder waar hij gestopt was. Ook de oude minimumprijs van de certificaten blijft geldig.

Opgelet: Om te blijven genieten van groenestroomcertificaten moet de volledige installatie, bestaande uit de zonnepanelen, de omvormers en de groenestroommeter, verhuisd worden. Verhuis je maar een deel van de installatie, dan verlies je je recht op groenestroomcertificaten. De originele installatie is dan immers ontmanteld, waardoor ze niet meer bestaat.

Je oude PV-installatie opnemen in de EPB-aangifte van je nieuwe woning

Als je een bestaande PV-installatie mee verhuist en laat opnemen in de EPB-aangifte van je nieuwe woning, verlies je het recht op groenestroomcertificaten. Wil je toch blijven genieten van de certificaten, neem de zonnepanelen dan niet mee op in de EPB-aangifte. Je moet ook de originele goedkeuring van voor 14 juni 2015 kunnen voorleggen.

Heb je vragen over de opname van zonnepanelen in je EPB-aangifte? Contacteer dan het Vlaams Energieagentschap (VEA).

verhuizen zonnepanelen

Ik wil mijn zonnepanelen achterlaten

Misschien neem je jouw zonnepanelen liever niet mee naar je nieuw adres. Je installatie zal dan bij de verkoop van je woning van eigenaar veranderen. Meld deze wijziging tijdig aan je netbeheerder. Geef op het moment dat de woning en dus ook de PV-installatie van eigenaar verandert, de actuele meterstand door.

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Als je geen eigenaar meer bent van je oude PV-installatie verlies je het recht op de groenestroomcertificaten. Het eerstvolgende certificaat na de wijziging van eigenaar zal uitbetaald worden op het rekeningnummer van de nieuwe eigenaar. Een certificaat kan nooit gedeeltelijk uitbetaald worden. Als je een deel van de opbrengst van dit certificaat wil recupereren, spreek je dit best op voorhand af met de nieuwe eigenaar.

Stijgt mijn huis in waarde wanneer ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 35% van de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning de voorkeur geven aan een huis met zonnepanelen. Weinigen zijn expliciet op zoek naar een woning zonder zonnepanelen. Bijgevolg is je woning meer waard met zonnepanelen. Gemiddeld stijgt de verkoopprijs van een woning mét zonnepanelen ongeveer met 6.000 euro. Bij grotere installaties neemt de waarde nog toe. Investeren in zonnepanelen loont dus zeker de moeite.

Mijn zonnepanelen tijdelijk stockeren

Wil je jouw zonnepanelen niet achterlaten, maar kan je ze ook nog niet meteen plaatsen op je nieuw adres? Dan kan je ze tijdelijk opslaan. Laat dit weten aan je netbeheerder, zodat deze de installatie tijdelijk buiten gebruik plaatst. Wanneer je de installatie later weer in dienst wil nemen, moet je een nieuwe AREI-keuring laten uitvoeren.

Lees ook ons artikel: Carole en Laura regelen je verhuis.Ga naar www.luminus.be