Kan ik mijn zonnepanelen meenemen als ik verhuis?

Je investeerde in een zonnepaneleninstallatie, maar trekt binnenkort naar een nieuwe woonst? Dan neem je jouw zonnepanelen misschien graag mee als je verhuist. Maar kan dat wel? En hoe moet je dit dan precies regelen met de netbeheerder en je zonnepaneleninstallateur? Je kan de zonnepanelen ook achterlaten voor de nieuwe eigenaars. Wat zijn in dat geval de consequenties?

Alvorens de zonnepanelen door een installateur op je dak werden gemonteerd, heb je jezelf enkele belangrijke vragen gesteld. Welk type zonnepanelen kies ik? Hoe en waar plaats ik de zonnepanelen best? Waar krijg ik de beste prijs voor zonnepanelen? Wat zal het mij opbrengen? Ook als je beslist om te verhuizen, sta je best even stil bij je zonnepaneleninstallatie.

De hamvraag is: laat ik de zonnepanelen achter of neem ik ze mee naar mijn nieuw adres? Wij overlopen de mogelijkheden en de gevolgen.

Waarover denk je na alvorens je zonnepanelen te verhuizen?

  1. Is mijn nieuwe woning geschikt voor mijn huidige zonnepanelen?

Of je oude zonnepanelen door een installateur op je nieuwe woonst geïnstalleerd kunnen worden, is van enkele factoren afhankelijk. Hoe is het gesteld met de oppervlakte, de oriëntatie en de hellingsgraad van je nieuwe dak? Valt er überhaupt zon op?

  1. Hoe verloopt de verhuis van zonnepanelen?

Je houdt best ook rekening met de logistieke kant van een verhuis van zonnepanelen. Een zonnepaneleninstallateur moet alles ontmantelen en vervoeren om daarna de installatie opnieuw samen te stellen en aan te sluiten. Deze operatie laat je uitvoeren door een vakman en kost je dus wel wat centen.

  1. Waarom kan ik beter nieuwe zonnepanelen kopen als ik verhuis?

Gezien de huidige prijs van zonnepanelen is het een beter idee om je oude panelen achter te laten. Zo bespaar je jezelf de beslommeringen van een verhuis. Bovendien is je oude woning meer waard met zonnepanelen.. De meerprijs die betaald wordt voor je woning gebruik je om de zonnepaneleninstallateur een installatie te laten plaatsen die helemaal is aangepast aan je nieuwe woning. De nieuwe generatie zonnepanelen heeft trouwens een hoger rendement dan oudere exemplaren.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

verhuizen zonnepanelen

Wat als ik mijn zonnepanelen toch wil verhuizen?

Als je wil, kan je jouw zonnepanelen meenemen. Dan moet je de adresverandering melden aan je nieuwe netbeheerder. Houd er rekening mee dat heel de zonnepaneleninstallatie opnieuw geplaatst moet worden op je nieuw adres. Dit mag je zelf doen, maar misschien doe je toch best een beroep op een  installateur van zonnepanelen. Voor je de zonnepanelen opnieuw in gebruik neemt, moet een erkende keurder immers een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) uitvoeren. Uiterst belangrijk voor de veiligheid!

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen verhuis?

Beslis je om je zonnepanelen zelf of door een installateur op het dak van je nieuwe woonst te laten plaatsen? Dan blijft de toekenning van groenstroomcertificaten voor deze installatie onveranderd doorlopen. Wanneer de installatie opnieuw in dienst wordt genomen, loopt de teller van je installatie gewoon verder waar hij gestopt was. Ook de oude minimumprijs van de certificaten blijft geldig.

Opgelet: Om te blijven genieten van groenestroomcertificaten moet de volledige installatie, bestaande uit de zonnepanelen, de omvormers en de groenestroommeter, verhuisd worden. Verhuis je maar een deel van de installatie, dan verlies je je recht op groenestroomcertificaten. De originele installatie is dan immers ontmanteld, waardoor ze niet meer bestaat.

Wanneer verlies ik mijn recht op groenestroomcertificaten?

Als je een bestaande zonnepaneleninstallatie verhuist en laat opnemen in de EPB-aangifte (EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat van je nieuwe woning, verlies je het recht op groenestroomcertificaten. Wil je toch blijven genieten van de certificaten, neem de zonnepanelen dan niet op in de EPB-aangifte. Je moet ook de originele goedkeuring van voor 14 juni 2015 kunnen voorleggen.

Heb je vragen over de opname van zonnepanelen in je EPB-aangifte? Contacteer dan het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Zonnepanelen installateur

Wat als ik mijn zonnepanelen achteraf wil verhuizen?

Wil je jouw zonnepanelen niet achterlaten, maar kan je ze ook nog niet meteen plaatsen op je nieuw adres? Dan kan je ze tijdelijk opslaan. Laat dit weten aan je netbeheerder, zodat deze de installatie tijdelijk buiten gebruik plaatst. Wanneer je de installatie later weer in dienst wil nemen, moet je een nieuwe AREI-keuring laten uitvoeren. Je contacteert dan dus best opnieuw je zonnepaneleninstallateur.

Wat als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Beslis je om je zonnepaneleninstallatie niet te verhuizen? Dan verandert de installatie bij de verkoop van je woning van eigenaar. Meld deze wijziging tijdig aan je netbeheerder. Op het moment dat de woning en dus ook de zonnepaneleninstallatie van eigenaar verandert, geef je de actuele meterstand door.

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Als je geen eigenaar meer bent van je oude zonnepaneleninstallatie verlies je het recht op de groenestroomcertificaten. Het eerstvolgende certificaat na de wijziging van eigenaar wordt uitbetaald op het rekeningnummer van de nieuwe eigenaar. Een certificaat kan nooit gedeeltelijk uitbetaald worden. Als je een deel van de opbrengst van dit certificaat wil recupereren, spreek je dit best op voorhand af met de nieuwe eigenaar. Wees je er wel van bewust dat dit kan ontaarden in een juridische strijd.

Hoeveel stijgt mijn huis in waarde als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 35% van de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning de voorkeur geven aan een huis met zonnepanelen. Weinigen zijn expliciet op zoek naar een woning zonder zonnepanelen. Bijgevolg is je woning meer waard met zonnepanelen. Gemiddeld stijgt de verkoopprijs van een woning mét zonnepanelen met ongeveer 6.000 euro. Bij grotere installaties neemt de waarde nog toe. Investeren in zonnepanelen loont dus zeker de moeite.

Lees ook ons artikel: Carole en Laura regelen je verhuis.

Ook interessant voor jou