Je zonnepanelen in topconditie: het onderhoud!

Als je zonnepaneleninstallatie niet perfect functioneert, kan je heel wat opbrengst mislopen. Een tijdige controle en het juiste onderhoud van je zonnepanelen zijn elementen die rechtstreeks invloed hebben op je rendement. Vervuilde panelen doen je opbrengst enkele procenten dalen, maar een defecte omvormer kan zelfs zorgen voor een nulopbrengst. Een oogje in het zeil houden is de boodschap.

Hoe houd je jouw zonnepanelen in topvorm en voorkom je rendementsverlies? Wat kan je zelf doen en wat laat je over aan een vakman? Je vindt hieronder het antwoord op deze en andere vragen.

Is een jaarlijks onderhoud van zonnepanelen  noodzakelijk?

Door de gladde structuur en de hoge hitteontwikkeling zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend:

  • Het meeste vuil zoals vogeluitwerpselen verdroogt en verpulvert.
  • Regen en wind zorgen ervoor dat stof en vuil wegspoelen of wegwaaien.

Toch blijkt dat een jaarlijkse poetsbeurt ongeveer 3 tot 5 procent meer rendement oplevert. In de buurt van vervuilende industrie en landbouwbedrijven kan dit zelfs oplopen tot 10 procent. Afhankelijk van de grootte van de installatie betekent dit een verlies van 10 tot 100 euro. Bedrijven kunnen op lange termijn wel wat geld mis te lopen. Afhankelijk van je woonsituatie is het dus aan te raden om je zonnepaneleninstallatie jaarlijks te controleren.

Ook de technische onderdelen van een zonnepaneleninstallatie kunnen door slijtage minder goed of niet meer werken. Een omvormer gaat ongeveer tien jaar mee. Een volledige technische check-up van je installatie elke 5 jaar voorkomt problemen.

Wanneer schiet je in actie?

Het beste moment om je zonnepanelen schoon te maken, is aan het begin van de lente. Zo is je installatie in topconditie tijdens de maanden met het hoogste aantal zonuren. Als je in een boomrijke omgeving woont, is het ook aan te raden om je panelen te controleren tijdens of na de herfst. Achtergebleven bladeren kunnen je rendement beïnvloeden.

Tip: Je kunt de werking van je zonnepanelen nakijken door middel van een monitoringsysteem via je wifi, maar je kan ook op zonnige dagen controleren of je meter terugloopt. Omvormers hebben ook vaak een display die de elektriciteitsproductie weergeeft. Bij een acuut probleem neem je best contact op met een vakman.

onderhoud zonnepanelen professional

Doe beroep op een professional

Een professionele onderhoudsbeurt kost gemiddeld 100 euro, afhankelijk van de grootte van je installatie. Dit weegt niet op tegen het jaarlijks rendementsverlies door vuil, wanneer je hier veel last van ondervindt. Een regelmatig onderhoud door een vakman kost je dus meer dan de winst die je eruit haalt.

Een goede vakman doet echter meer dan enkel je panelen poetsen. Een specialist controleert of alle onderdelen van de zonnepanelen nog goed werken en of kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Daarom is het interessant om minstens elke 5 jaar een grondige inspectie en onderhoudsbeurt van je installatie te laten uitvoeren. Hierdoor weet je zeker dat jouw installatie optimaal functioneert.

Kan ik zelf een handje toesteken bij het onderhoud van mijn zonnepanelen?

Je kan je zonnepanelen ook zelf een kleine schoonmaakbeurt geven. Houd hierbij wel rekening met volgende zaken:

  • Gebruik zeker nooit schuurmiddelen, een schuurspons, allesreiniger, groene zeep…
  • Gebruik een zachte borstel of een spons met lauw water en een schoonmaakmiddel specifiek voor zonnepanelen.
  • Als je hard leidingwater hebt, is het aangeraden om regenwater te gebruiken, zodat er na het opdrogen geen residu overblijft.
  • Ga je zonnepanelen niet te lijf met een hogedrukreiniger. Als er water tussen de cellen en het glas terechtkomt, heeft dit een nefaste invloed op de werking van het paneel.
  • Neem geen risico’s wanneer je zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik valbeveiliging op een schuin dak. Spuit de panelen desnoods van op afstand schoon met de tuinslang of gebruik een telescoopwisser.

Opgelet! Veel reinigen verhoogt het risico op (microscopische) krassen in het glas of de coating. Hierdoor kan stof en vuil zich makkelijker vasthechten.

Ook interessant voor jou