Je verwarmingsketel in panne? In 3 stappen naar een oplossing

Een defecte cv-ketel komt altijd ongelegen. Zeker wanneer de herfst voor de deur staat, wil je niet dat je installatie in panne valt. Wanneer dit toch gebeurt, wil je zo snel mogelijk een oplossing. Maar hoe begin je hieraan?

Wat kan de oorzaak van een defecte verwarmingsketel zijn? Kan je zelf iets doen om je systeem te reactiveren? Met wie neem je contact op? Hoe vermijd je hoge kosten? Met ons handig stappenplan los je de panne aan je verwarmingsketel efficiënt op.

Stap 1: Controleer zelf eerst een aantal zaken

Het uitvallen van je cv-installatie kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken is onschuldig en kan je zelf gemakkelijk oplossen. Zo vermijd je onnodige herstellingskosten. Maak steeds gebruik van de handleiding van je systeem en neem nooit onnodige risico’s. Vind je de handleiding nergens? Op het internet kan je die van de meeste apparaten zonder probleem terugvinden.

Er zijn heel wat dingen die je zelf kan controleren of doen wanneer je cv-installatie defect is:

 • Controleer of de waakvlam (indien aanwezig) nog brandt en steek deze eventueel weer aan.
 • Reset het systeem bij een foutmelding of storingslampje. De meeste nieuwe installaties hebben een resetknop.
 • Controleer of het stopcontact insteekt en de elektriciteit werkt. Zet desnoods de zekering weer aan of contacteer je netbeheerder.
 • Controleer de druk in het expansievat. Dit kan je eenvoudig bijregelen aan de hand van de handleiding.
 • Werkt de kamerthermostaat nog zoals het hoort? Staat hij juist ingesteld en is de batterij nog in orde? Vervang desnoods de batterij en/of stel de thermostaat juist in.
 • Blijft je radiator koud? Misschien zit er lucht in de leidingen. Ontlucht je systeem.
verwarmingsketel in panne

Stap 2: Niets ontdekt? Check dan de brandstoftoevoer

Lijkt er op het eerste zicht niets mis met je cv-ketel, dan zit het probleem misschien bij de toelevering van brandstof. Logisch dat je installatie dan dienst weigert. Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot een gebrekkige brandstoftoevoer:

 • De gaskraan is (om welke reden dan ook) toegedraaid.
 • De netbeheerder (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) heeft werken in je buurt uitgevoerd. Neem contact op!
 • Er zijn werken uitgevoerd bij je thuis. Bijvoorbeeld: er is een andere gaskraan geplaatst.
 • Je stookolietank is leeg.
 • Bezinksel in je (stookolie)tank kan voor verstopte leidingen zorgen. Laat op tijd je tank vullen en schakel je systeem uit bij het vullen om dit probleem te voorkomen.

Als je denkt dat het defect is opgelost, kan je best jouw systeem resetten vooraleer je het opnieuw in gebruik neemt.

Stap 3: Schakel hulp in

Is de toevoer van brandstof in orde, maar krijg je jouw systeem niet zelf aan de praat? Neem dan geen onnodige risico’s en zoek professionele hulp. Door bovenstaand stappenplan te volgen, kan je de vakman al heel wat informatie meegeven, zodat er minder tijd verloren gaat.

Cv-installaties op gas en mazout moeten trouwens verplicht gecontroleerd worden. Plan zo’n ketelonderhoud tijdig in om defecten te voorkomen en in orde te blijven met de reglementering. Bij een goed onderhouden systeem zijn de kansen op defecten miniem.

Wil je zo’n onverwachte panne liever niet meer meemaken? Maak kennis met Ketel Garantie: een interessante formule voor een supersnelle interventie in geval van nood.

Ook interessant voor jou