Privé

Je eigen energie opslaan: de toekomst?

Gezinnen en bedrijven wekken steeds vaker hun eigen energie op. Misschien heb jij ook wel zonnepanelen op je dak, of heeft het bedrijf waar je werkt wel een eigen windturbine om kosten te besparen of als duurzaam alternatief. Dé uitdaging voor de toekomst is het opslaan van die lokaal geproduceerde energie.

Waarom zou ik mijn lokaal geproduceerde energie opslaan?

Naast je bezorgdheid over het milieu, is een lagere elektriciteitsrekening de belangrijkste reden om zelf of als bedrijf je energie te produceren. Je doet dit met zonnepanelen, windturbines of andere systemen om stroom op te wekken.

De meeste van die systemen zijn afhankelijk van het weer. Zonnepanelen – de meest voorkomende vorm van individuele energieproductie – wekken tijdens de dag heel wat energie op. Maar dan is de vraag naar energie meestal het laagst. Je geeft het overschot aan geproduceerde stroom noodgedwongen terug aan het net. Een thuisbatterij die de overproductie opvangt en bewaart voor een later moment, klinkt dus als een goed idee.

Lees ook ons artikel: Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

thuisbatterij elektrische wagen

Hoe kan ik opgewekte stroom opslaan?

  1. Met een thuisbatterij

Na de installatie van een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het netwerk. Je kan 60 tot 80% van je opgewekte energie zelf gebruiken. Zonder batterij is dat ongeveer 30%, de rest geef je terug aan het net! Bovendien heb je met zo’n batterij een noodoplossing voor storingen in huis.

  1. Accu’s en batterijen op grotere schaal

Bedrijven kunnen accu’s – zoals die van een elektrische auto – en thuisbatterijen op grotere schaal inzetten.

  1. Mechanische opslag van piekstroom in waterkracht of persluchtopslag

Deze oplossing is ook exclusief voor bedrijven omdat ze enkel op grote schaal werkt. Energieoverschotten pompen water omhoog of vullen een grote ruimte met luchtdruk. Als het bedrijf energie nodig heeft, wordt het water of de lucht gebruikt om turbines aan te drijven en elektriciteit op te wekken.

Zijn er redenen om mijn energie niet op te slaan?

Het duurt meestal een tijdje tot de energiemarkt helemaal mee is met de nieuwste technologieën. En dus ook tot de prijzen dalen. In het begin werden er weinig thuisbatterijen geproduceerd en moesten de kosten van het onderzoek en de ontwikkeling nog gedekt worden.

Maar de technologie verbetert snel en de thuisbatterij wint stilaan aan populariteit. Goedkopere modellen zouden binnen enkele jaren binnen handbereik zijn. Vandaag kost een thuisbatterij nog tussen € 5000 en € 8000. En toepassingen voor bedrijven kosten een veelvoud.

Waarom zou ik mijn energie nu al beginnen opslaan?

Als je vandaag kiest voor een thuisaccu, heb je een back-up in huis in het geval dat je zonnepaneleninstallatie het laat afweten, ben je volledig onafhankelijk van het stroomnet en maak je een toekomstgerichte investering. Bovendien worden belastingen hoger en de kans op stroomonderbrekingen groter wanneer meer en meer mensen zelf willen produceren.

Maak op voorhand de rekening voor jezelf, want de terugverdientijd van je thuisbatterij is afhankelijk van je situatie:

Heb je een elektrische wagen? Dan kan je overdag opgewekte energie ’s avonds gebruiken om je auto op te laden.

Maak je je zorgen over de afschaffing van de terugdraaiende meters? Het wordt een kost om energie terug te geven aan het net, maar je kan het prosumententarief omzeilen door je zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij en een bidirectionele meter.

Gebruik je slimme apparaten? Dan kies je zelf waar je opgeslagen energie naartoe gaat. En wanneer.

Lees ook ons meer gedetailleerde artikel over de rentabiliteit van thuisbatterijen

Informatie batterijsystemenGa naar www.luminus.be