Klaar voor de isolatienormen van 2021? Luminus helpt je!

Ben je van plan om na 2021 een huis te kopen of verkopen? Houd dan rekening met de isolatienormen waarmee de Vlaamse regering de klimaatdoelstellingen van 2030 wil halen. Naast het milieu is het positieve effect van die verstrengde regels voelbaar in het energieprestatiecertificaat van je eigendom, in de verkoopprijs en op je energiefactuur.

De verstrengde isolatienormen

Van alle energiebesparende maatregelen heeft isoleren de grootste impact. Het is trouwens ook de eerste maatregel die je neemt, of zou moeten nemen, als je je woning energiezuiniger en duurzamer wil maken. Net daarom focust de Vlaamse regering op isolatie als een van de aan te pakken problemen.

Wie vanaf 2021 een woning koopt, moet binnen 5 jaar verplicht aan 3 van deze 6 isolatie-eisen voldoen:

  1. Het dak van je woning is geïsoleerd.
  2. De muren van je woning zijn geïsoleerd.
  3. Het profiel en de beglazing van je vensters zijn aangepakt.
  4. De vloeren van je woning zijn geïsoleerd.
  5. Je condensatieketel is minder dan 15 jaar oud.
  6. Je gebruikt een hernieuwbare warmtepomp of zonneboiler.

Dankzij de vernieuwde energieprestatiecertificaten (EPC+) schat je als kandidaat-koper de kostprijs van die verplichte renovaties gemakkelijk in. Je kan die info inzetten bij de onderhandelingen over de prijs van een huis.

Wil je als verkoper de waarde van je huis niet zien afnemen? Dan is het slim om niet langer te wachten en nu al in isolatierenovaties te investeren.

Isolatienormen 2021

De voordelen van goede isolatie

Natuurlijk isoleer je niet enkel om de waarde van je huis te verhogen of om de verstrengde energieprestatienormen te halen. Met goede isolatie bespaar je namelijk tot wel 30% op je gemiddelde jaarlijkse energiekost. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Wanneer er minder warmte weglekt langs je dak of muren, ondervind je bovendien meer comfort in huis.

Vergeet niet dat er ook een waaier aan isolatiepremies bestaat. Vlaanderen bouwt die wel stelselmatig af, dus wees er snel bij:

Dakisolatie

Warmte stijgt en tot wel 30% ervan gaat verloren via het dak. Een goed geïsoleerde bekapping van je huis is dus de meest rendabele investering. Een gemiddeld gezin verdient ze binnen de drie jaar terug, en bespaart daarna jaarlijks ongeveer € 300.

De prijs van dakisolatie hangt af van het gebruikte materiaal (glaswol, spuitisolatie, isolatieplaten of ecologische materialen).

Buitenmuurisolatie

Deze vorm van isolatie noemen we ook buitengevelisolatie of esolatie. Het heeft als voordeel dat het uitzicht van je huis meteen ook wordt opgefrist, aangezien we de isolatie als een jas rond de buitenkant van je woning aanbrengen.

Spouwmuurisolatie

Of je huis voor spouwmuurisolatie in aanmerking komt, hangt af van de aanwezigheid van een spouw – een ruimte tussen twee buitenmuren. Of je er één hebt, zie je aan de dikte van je buitenmuren (minimum 24 cm), of aan de richting waarin de bakstenen geplaatst werden.

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie, is dat het in één dag kan gebeuren. Er wordt een gat gemaakt in je muur en de isolatie wordt er ingespoten. Door die korte werktijd is het ook een redelijk voordelige maatregel, die je op 3 tot 4 jaar tijd terugverdient.

Ook interessant voor jou