De huidige isolatienormen: meer comfort in huis én op je energierekening

Een huis kopen of verkopen? Houd dan rekening met de isolatienormen waarmee de Vlaamse regering de klimaatdoelstellingen van 2030 wil halen. Naast het milieu is het positieve effect van die verstrengde regels voelbaar in het energieprestatiecertificaat van je eigendom, in de verkoopprijs en op je energiefactuur.

De verstrengde isolatienormen

Van alle energiebesparende maatregelen heeft isoleren de grootste impact. Het is trouwens ook de eerste maatregel die je neemt, of zou moeten nemen, als je je woning energiezuiniger en duurzamer wil maken. Net daarom focust de Vlaamse regering op isolatie als een van de aan te pakken problemen.

Wie vandaag een woning koopt, moet binnen 5 jaar verplicht aan 3 van deze 6 isolatie-eisen voldoen:

  • Het dak van je woning is geïsoleerd.
  • De muren van je woning zijn geïsoleerd.
  • Het profiel en de beglazing van je vensters zijn aangepakt.
  • De vloeren van je woning zijn geïsoleerd.
  • Je condensatieketel is minder dan 15 jaar oud.
  • Je gebruikt een hernieuwbare warmtepomp of zonneboiler.

Dankzij het energieprestatiecertificaat (EPC+) schat je als kandidaat-koper de kostprijs van die verplichte renovaties gemakkelijk in. Je kan die info inzetten bij de onderhandelingen over de prijs van een huis.

Wil je als verkoper de waarde van je huis niet zien afnemen? Dan is het slim om niet langer te wachten en nu al in isolatierenovaties te investeren.

De voordelen van goede isolatie

Natuurlijk isoleer je niet enkel om de waarde van je huis te verhogen of om de energieprestatienormen te halen. Met goede isolatie bespaar je ook tot wel 30% op je gemiddelde jaarlijkse energiekost. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Wanneer er minder warmte weglekt langs je dak of muren, zorgt dat ook voor een gelijkmatig en comfortabel klimaat in huis.

Vergeet niet dat er ook een waaier aan isolatiepremies bestaat. Vlaanderen bouwt die wel stelselmatig af, dus wees er snel bij:

Verbouw je een bestaande woning? Dan vind je jouw isolatiepremies terug onder de noemer Mijn Verbouwpremie. Ook voor andere werken, kan je Mijn Verbouwpremie aanvragen. Laat je gidsen op de website van de Vlaamse overheid.

Dakisolatie

Warmte stijgt en tot wel 30% ervan gaat verloren via het dak. Een goed geïsoleerde bekapping van je huis is dus de meest rendabele investering. De prijs van dakisolatie hangt af van het gebruikte materiaal (glaswol, spuitisolatie, isolatieplaten of ecologische materialen), maar een gemiddeld gezin verdient de investering van +/- € 3000 binnen 4 tot 6 jaar terug, en bespaart daarna jaarlijks ongeveer € 690*.

Buitenmuurisolatie

Deze vorm van isolatie noemen we ook buitengevelisolatie of esolatie. Het heeft als voordeel dat het uitzicht van je huis meteen ook wordt opgefrist, aangezien de isolatie als een jas rond de buitenkant van je woning wordt aangebracht. Dit kan een jaarlijkse besparing tot wel € 414* opleveren.

Spouwmuurisolatie

Om te weten of je huis in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie, moet je natuurlijk eerst zeker zijn dat er wel spouwen aanwezig zijn. Je kan op twee manieren zien of er zo’n ruimte zit tussen twee buitenmuren: de dikte van je buitenmuren (minimum 24 cm) of de richting waarin de bakstenen geplaatst werden.

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat de werken vaak maar één dag in beslag nemen. Er wordt een gat gemaakt in je muur en de isolatie wordt er ingespoten. Door die korte werktijd is het ook een redelijk voordelige maatregel, die je op 4 tot 6 jaar tijd terugverdient.

Vloerisolatie

Een minder vanzelfsprekende keuze, maar verrassend voordelig. Vloerisolatie zorgt niet alleen voor een aangenamere gevoelstemperatuur aan je voeten, maar beperkt ook tocht. Je bespaart al snel rond de € 276* per jaar op je stookkosten. De isolatielaag kan zowel op de vloer bevestigd worden, als onderaan, via de kruipruimte. Praat erover met een expert om de mogelijkheden te ontdekken voor jouw woning.

*De bovenvermelde prijzen zijn gebaseerd op veralgemeende woninggegevens en de gemiddelde energieprijs.

Ook interessant voor jou