Goed geïsoleerde ramen voor een lagere energierekening

Wist je dat tot wel 15% van de warmte in huis verdwijnt via ramen en deuren? Energie-efficiënte ramen verhogen meteen je comfort en verminderen je energiekosten.

Goed geïsoleerde ramen vormen een belangrijk deel van een energiebesparende buitenschil (samen met je muren, vloeren en dak). Je kan dit op verschillende manieren aanpakken: van tijdelijke en goedkopere raamfolies, tot duurzame maar duurdere driedubbele beglazing.

Het belang van goed geïsoleerde ramen

Een groot deel van de warmte glipt langs je raamkozijnen en -glas naar buiten. Met goed geïsoleerde ramen moet je minder verwarmen, geniet je van een lagere energiefactuur en wordt het voelbaar comfortabeler in huis.

Ramen met een slechte isolatiewaarde, zoals die met enkele beglazing, hebben bovendien sneller last van condensvorming, waardoor je te maken kan krijgen met vocht- en schimmelproblemen. Dubbele beglazing werd pas gemeengoed in de jaren vijftig. Woningen van voor deze periode die nog niet gerenoveerd werden, hebben meestal nog enkel glas.

  • De isolatiewaarde van je ramen noemen we de U-waarde (uitgedrukt in W/m²K), en die verwijst naar de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat. Dat heeft te maken met de dikte van het glas, de eigenschappen van de lagen tussen het glas, en met het profieltype. Hoe lager de U-waarde, hoe beter je ramen isoleren.
  • Wanneer je je ramen gaat isoleren, moet je wel voldoende ventilatie voorzien. In oudere woningen wordt de lucht vanzelf ververst langs de aanwezige kieren. Als je de isolatie van je buitenschil aanpakt, verlies je die luchtgaten. In dat geval plaats je best raamroosters of een verluchtingssysteem. Bespreek dit met je installateur.

Oplossingen voor een goede raamisolatie

1.     Energiebesparende raamfolie

Er bestaan twee soorten isolerende folie die je aanbrengt aan de binnenkant van je raam. Allebei verlagen ze de U-waarde van je bestaande ramen.

Kozijnfolie span je zelf op je raamkozijnen en kost maar € 2,5 per vierkante meter. Je creëert als het ware een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Het is een erg voordelige optie wanneer je ergens tijdelijk woont of voorlopig niet de middelen hebt om je ramen te vervangen. De efficiëntie valt niet te vergelijken met hoogrendementsglas, maar kozijnfolie zorgt wel voor een iets betere isolatie van je ruimtes.

Om raamfolie rechtstreeks op je raam te plakken, heb je een vakman nodig. De prijs ervan ligt bijna even hoog als bij de volledige vervanging van je ramen. De folie kaatst met een reflecterende laag de warmte terug naar binnen. Door de prijs is dit vooral een optie wanneer je bijvoorbeeld in een monument woont, waar je niks aan de bestaande ramen en raamkozijnen mag of wil veranderen.

2.     Voorzetramen

Een andere oplossing voor personen met een beperkt budget, is een voorzetraam. De naam zegt het zelf: je plaatst een nieuw raam tegen je bestaande beglazing en creëert zo een isolerende luchtlaag tussen beide ramen.

Een voorzetraam is een pak goedkoper dan dubbele of driedubbele beglazing, én je kan het achteraf gemakkelijk verwijderen. Dit systeem wordt ook gebruikt als het vervangen van de ramen geen optie is, zoals bij kostbare glas-in-loodramen.

3.     Kwalitatieve raamprofielen

Naast het glas heeft ook het profiel van je ramen een belangrijk effect op de totale U-waarde. In oude huizen gaat er vaak erg veel warmte verloren via de raamlijsten zelf.

Hout, pvc, aluminium en staal hebben allemaal een verschillende U-waarde. Houten raamprofielen isoleren het beste, stalen profielen het minst goed. Bekijk met je leverancier wat het beste bij de stijl van je woning past en binnen welk budget je wil blijven.

4.     Klassieke dubbele beglazing

Bij renovaties van oudere woningen wordt vaak gekozen voor de vervanging van de enkele ramen door dubbele beglazing. In een gemiddelde woning kan je daardoor jaarlijks wel € 160 aan energiekosten besparen. 

Dubbele beglazing heeft een U-waarde van gemiddeld 2,8 tot 2,9, een pak lager dan de 5,3 van enkel glas, maar heel wat minder dan hoogrendementsglas, de standaard in nieuwbouwwoningen. Toch kiezen veel mensen bij verbouwingen voor dubbele beglazing, door het verschil in prijs en de mogelijkheid om het glas in de bestaande profielen te plaatsen.

5.     Hoogrendementsglas

Bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties wordt vandaag standaard hoogrendementsglas geïnstalleerd. Dit bestaat van HR tot HR+++.

HR en HR+ hebben een luchtlaag tussen de glasplaten en een metalen coating die de warmte binnenhoudt.

HR++ heeft argon- of kryptongas tussen de gasplaten, waardoor het twee keer zo goed isoleert als klassiek dubbelglas.

HR+++ levert dankzij het extra glasblad en de dubbele coating de allerbeste isolatie. Dit driedubbele glas heeft wel één doorslaggevend nadeel: het is dikker en zwaarder dan andere soorten glas, waardoor het niet in alle raamkaders past. In combinatie met isolerende kozijnen is het ook 20% duurder dan de andere hoogrendementsglazen. Toch is de investering de moeite waard, aangezien je aanzienlijk bespaart op je energierekening. Op zonnige winterdagen hoef je bijna niet te verwarmen.

De kostprijs van de isolerende oplossingen

  • Kozijnfolie kost je € 2,50 / m². Het levert minder energiebesparing op dan de andere opties, maar je verdient het wel in een paar maanden terug.
  • Raamfolie kost bijna evenveel als HR++ glas, gemiddeld tussen de € 70 en € 80 / m², exclusief de installatie.
  • De prijs van traditioneel dubbelglas ligt tussen € 55 en € 65 / m², exclusief installatie. Je bespaart er jaarlijks gemiddeld € 160 mee op je energierekening.
  • De prijs van HR+-glas ligt tussen € 65 en € 85 / m², exclusief installatie. Je bespaart er jaarlijks gemiddeld € 270 mee op je energierekening.
  • De prijs van HR++-glas ligt tussen € 80 en € 90 / m², exclusief installatie. Je bespaart er jaarlijks gemiddeld € 290 mee op je energierekening.
  • De prijs van HR+++-glas ligt tussen € 120 en € 140 / m², exclusief installatie. Je bespaart er jaarlijks gemiddeld € 320 mee op je energierekening.

Goed geïsoleerde ramen zijn een deel van de geïsoleerde buitenschil

De isolatie van je ramen is één deel van een volledige geïsoleerde buitenschil. Het is nuttig om eerst een expert te laten inschatten waar jouw woning het meeste warmte verliest. Op basis van die analyse kan je kiezen voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie of een combinatie.

Ook interessant voor jou