Is vloerverwarming zuiniger dan klassieke verwarming met radiatoren?

Wanneer je aan een nieuwbouw of uitgebreide renovatie begint, heb je heel wat keuzes te maken, zéker over je verwarming. Welke brandstof kies je? Ga je voor een condensatieketel of een warmtepomp? Maar ook: hoe zal de warmte zich door je huis verspreiden? Via klassieke radiatoren of via de vloer? En wat is het zuinigst?

Hoe werkt vloerverwarming?

Voor we bekijken welk type verwarming het zuinigst is, leggen we graag even uit hoe vloerverwarming juist werkt. Het systeem lijkt op klassieke verwarming, alleen functioneert je vloer als een grote radiator.

 1. Je gebruikt een thermostaat om je gewenste temperatuur in te stellen.
 2. Je verwarmingsketel warmt water op tot de juiste temperatuur.
 3. Dankzij een pompsysteem komt het warme water uit de CV-ketel in het buizencircuit onder je vloer terecht.
 4. Het warme water verwarmt eerst de buizen, dan de cementlaag en ten slotte de vloerbedekking (tegels, kurk of parket).
 5. De warmte uit je vloerbedekking stijgt en verwarmt je ruimtes langs onderen.
 6. Het afgekoelde water gaat opnieuw naar je CV-ketel om op te warmen.

Is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?

Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen:

 • Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam ‘glijdt’.
 • Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de watertemperatuur die nodig is om comfortabel te verwarmen. Bij radiatoren ligt die temperatuur rond 65°C, bij vloerverwarming rond 35°C. Door die lage temperatuur haal je het maximale rendement uit je condensatieketel of warmtepomp.

Vloerverwarming over je hele huis kan je een energiebesparing opleveren tussen 12 en 20%, afhankelijk van je woonsituatie en -oppervlakte.

Nog niet overtuigd? Er is meer!

Energiebesparing is niet de enige reden waarom vloerverwarming vandaag zo populair is.

 • Het is ook comfortabel en geeft gelijkmatige warmte af door het zogenaamde stralingsprincipe. In tegenstelling tot de convectiewarmte uit radiatoren, is er bij vloerverwarming geen luchtverplaatsing nodig om de warmte te verspreiden. Je hebt dus geen warme en koude plekken meer in huis.
 • Doordat er geen luchtverplaatsing plaatsvindt, is vloerverwarming ideaal voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt of astma. 
 • En dan is er nog  het esthetische. Je hoeft geen muren op te geven voor radiatoren, waardoor je meer ruimte overhoudt voor kastruimte of decoratie.

Waarom zou ik dan toch nog voor klassieke radiatoren kiezen?

Na die opsomming van voordelen, lijkt het alsof je sowieso voor vloerverwarming zou moeten kiezen. Tochhangt alles af van jouw specifieke verbouwing, budget en wensen.

 • De prijs van een vloerverwarmingssysteem is niet hoog, het bestaat immers vooral uit buizen. Maar de installatiekost vraagt wel een aanzienlijke investering, omdat het systeem op maat van je huis ontworpen en geplaatst moet worden.
 • Omdat het plaatsen van vloerverwarming nogal ingrijpend is, is het alleen geschikt voor nieuwbouw en grondige renovaties, niet voor beperkte renovaties. 
 • Bij een beperkte renovatie kies je best voor nieuwe radiatoren, die een beter rendement hebben en zuiniger zijn dan de oudere varianten. 
 • Afhankelijk van je vloerbedekking, duurt het een tijdje voor de warmte van vloerverwarming voldoende is gestegen om je ruimtes te verwarmen. Let daar dus ook op bij het ontwerp van je woning.

Ook interessant voor jou