Is je verwarmingsketel klaar voor de herfst en winter?

Een zuinige verwarmingsinstallatie die goed onderhouden is, is gunstig voor het milieu, je energiefactuur én de veiligheid van je installatie. Het geeft je het hele jaar door gemoedsrust. Kwestie dat jij tijd vrijhoudt voor léuke dingen.

Hoe oud is je cv-ketel? Misschien functioneert hij nog prima en sta je er niet eens bij stil dat hij er op een dag de brui aan kan geven. Hoe ouder het toestel, hoe groter de kans op storingen, defecten en… een hogere energiefactuur.

Ontdek zelf of je cv-ketel aan vervanging toe is

Is je huidige verwarmingsketel ouder dan 10 jaar? Dan verbruikt hij tot 30% meer energie dan een recent exemplaar. Het risico is zelfs groot dat hij in panne valt en hoge reparatiekosten oplevert. En hoe ouder het toestel, hoe moeilijker het is om wisselstukken te vinden.

Een andere reden om je verwarmingsketel te vervangen, is wanneer je gezinstoestand verandert, bijvoorbeeld als er een baby op komst is, als je studerende kinderen op kot gaan of wanneer je kroost definitief uit het huis trekt. Een ketel die niet goed afgestemd is aan het aantal gezinsleden is vaak niet rendabel.

Wie proactief een nieuwe hoogrendementsketel installeert, komt niet voor verrassingen te staan. Een panne komt werkelijk áltijd ongelegen.

Weetje: met een nieuwe condensatieketel verbruik je niet enkel minder gas of stookolie, maar ook minder elektriciteit. De pompen van de nieuwste generatie condensatieketels zijn immers véél zuiniger.

Een tijdig onderhoud van je ketel is slim… én verplicht!

Je kan ook heel wat besparen door je ketel regelmatig te laten onderhouden door een vakman. Je verbruikt tot 10 procent minder energie met een onderhouden ketel. Bovendien kan een vakman tijdens een jaarlijkse controle van je ketel mogelijke onregelmatigheden detecteren en verhelpen, waardoor je onverwachte herstelkosten vermijdt.

In Vlaanderen is een (twee)jaarlijks onderhoud van je verwarmingsketel verplicht voor alle centrale stooktoestellen voor de verwarming en/of de aanmaak van sanitair warm water, die werken op stookolie, gas of vaste brandstof. Afhankelijk van de brandstof zijn er specifieke regels.

Ook in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een regelmatige controle van je verwarmingsketel verplicht. Voor een ketel op stookolie of vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud de regel. Gebruikers van een gasketel zijn verplicht om hun ketel elke drie jaar te laten onderhouden.

ketel onderhoud verplicht

Meer tips voor een verwarming in topconditie

Naast een geregeld onderhoud van je ketel zijn er nog enkele maatregelen waarmee je jouw verwarmingsinstallatie in topconditie houdt:

  • Radiatoren ontluchten: Lucht in je radiatoren heeft een negatieve invloed op de verwarmingsefficiëntie van je installatie. Daarom is het belangrijk om radiatoren te ontluchten en nadien bij te vullen.
  • Maak de ruimte op en rond radiatoren vrij: Soms worden radiatoren gebruikt als droogrek voor kledij of als boekenrek. Die extra stapelruimte is misschien wel handig, maar het is niet gunstig voor het rendement van je verwarming. Om dezelfde reden plaats je best ook geen meubels of andere obstakels voor de radiatoren.
  • Plaats radiatorfolie: De helft van de warmte die een radiator genereert, gaat verloren in de muur achter het toestel. Door deze muur te voorzien van radiatorfolie wordt de uitgestraalde warmte teruggekaatst in de ruimte. Zo boek je veel resultaat met weinig extra kosten.

Ook interessant voor jou