Dankzij de huidige technologie kan op steeds meer daken een zonnepaneleninstallatie geplaatst worden. Toch onderzoek je best op voorhand of het dak van je bedrijfspand of thuiskantoor wel optimaal geschikt is, en met welke aanpassingen je eventueel rekening moet houden. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten.
Schaduwinval op je dak heeft een nadelig effect op je zonnepanelen
Een zonnepaneleninstallatie produceert stroom op basis van de hoeveelheid zonlicht die rechtstreeks op de panelen valt. Slagschaduw op het dak van je zaak of thuiskantoor van nabijgelegen bomen of gebouwen of van de zonnepanelen zelf vermindert de hoeveelheid opgewekte stroom enorm. Zonnepanelen worden meestal in serie geplaatst. Dit betekent dat alle panelen verbonden zijn, waardoor het zwakste paneel een effect heeft op de totale opbrengst van álle zonnepanelen. Stel je het ‘schaduwpaneel’ voor als een verstopping van een pijpleiding, waardoor de stroom wordt tegengehouden.
Een beetje schaduw op je zonnepanelen, bijvoorbeeld op 1 van de 28 panelen, kan daardoor je totaal opgewekte stroom met wel 75% doen dalen! Maar panikeer niet. Bekijk met een expert welke opstellingen op je dak mogelijk zijn voor een minimaal rendementsverlies, alvorens je ingrijpende maatregelen neemt en bijvoorbeeld bomen verwijdert.
- Schaduw heeft niets met bewolking te maken. In België schijnt de zon gemiddeld 1.600 uur per jaar. Dat is minder dan in zuiderse landen, maar meer dan genoeg om je zonnepanelen rendabel te maken.
De juiste dakoriëntatie zorgt voor meer zonuren voor je zonnepanelen
Voor de beste opbrengst van je zonnepaneleninstallatie moet de zon zo direct mogelijk in de zonnecellen schijnen. Met een zuidgerichte installatie vang je dagelijks de meeste zonuren.
Is het niet mogelijk om je panelen naar het zuiden te richten, probeer dan eerst een zuidoost- of zuidwest-, en dan een oost- of westgerichte oriëntatie. Een noordgerichte oriëntatie van je panelen is geen optie omdat je installatie dan onvoldoende zonlicht vangt om rendabel te zijn.
Voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak is de oriëntatie van minder belang. In dit geval kunnen ze zo geplaatst worden dat ze de hele dag zonlicht opvangen.
- Een gebrek aan zonuren op je dak kan je compenseren met een andere hellingsgraad of meer panelen. Een expert bekijkt met jou de mogelijke opstellingen op basis van je situatie.
Wat is de ideale hellingsgraad van je dak?
De juiste hellingshoek van je zonnepaneleninstallatie kan je rendement met meer dan 10% verhogen. De kans is klein dat je dak van zichzelf de juiste hellingsgraad heeft, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Een foute helling corrigeert je installateur bij de montage!
- De ideale hellingsgraad van je zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie:
- Een oost- of westgerichte installatie heeft een ideale hellingshoek van 13°.
- Een zuidoost- of zuidwestgerichte installatie helt liefst op 25°.
- Een zuidgerichte installatie oriënteer je best op 35°.
Wat is de ideale plaatsing van zonnepanelen op je dak?
- Oriëntatie zonnepanelen naar het zuiden gericht
- Met een hellingsgraad tussen 30° en 40°
- Zonder slagschaduw van omringende gebouwen en bomen
- Op een plat dak worden zonnepanelen met behulp van een frame in de optimale positie gelegd
Welke dakoppervlakte voor zonnepanelen past bij jouw energiebehoefte?
Elke zonnepaneleninstallatie is maatwerk, gericht op de energiebehoeften van je onderneming en de mogelijkheden van je infrastructuur.
Hoe groter je dak, hoe meer zonnepanelen je kan plaatsen en hoe meer je kan besparen op je energieproductie, maar een beperkte dakoppervlakte of obstakels als dakramen en regenpijpen vragen om een aangepaste oplossing.
Heb je een dak met een kleinere bruikbare oppervlakte dan de aanbevolen oppervlakte op basis van je energiebehoefte? Dan kan je kiezen voor (iets duurdere) zwarte panelen van monokristallijn silicium. Hun rendement ligt hoger, waardoor je er minder van nodig hebt om evenveel energie te produceren.
Hieronder vind je een kort overzicht van de aanbevolen bruikbare dakoppervlakte op basis van je jaarlijks elektriciteitsverbruik.
Jaarlijks verbruik (kWh) | Aantal zonnepanelen (275 Wp) | Aanbevolen Wp | Aanbevolen oppervlakte (m²) |
3000 | 12 | 3300 | 22 |
5000 | 20 | 5500 | 37 |
7000 | 28 | 7700 | 52 |
9000 | 36 | 9900 | 67 |
Doe hier de persoonlijke berekening van het aantal aanbevolen zonnepanelen op basis van je situatie.
Ligt je jaarlijkse elektriciteitsverbruik hoger dan 10.000 kWh? Vraag dan hier een offerte op maat aan.
Stabiliteit en draagvermogen van je dak voor zonnepanelen
Een zonnepaneel, inclusief bevestigingsmateriaal, weegt tussen 10 en 25 kilo per vierkante meter. Het is dan ook belangrijk dat je dak dit gewicht kan dragen. Een glazen, rieten of beschadigd dak is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. In die gevallen is het nodig om eerst het dak zelf aan te pakken.
Andere dakmaterialen zoals dakpannen, leien, zink of roofing zijn de perfecte ondergrond voor je zonnepaneleninstallatie. Zelf de draagkracht van je dak onderzoeken is daarentegen moeilijk, dus dat doe je best samen met een specialist die je op basis van je situatie kan adviseren in de optimale materiaalkeuze, de opstelling en het aantal zonnepanelen.
- Heeft je dak een lagere draagkracht? Dan zijn zonnepanelen op basis van amorf silicium de beste keuze. Ze zijn namelijk een stuk lichter.
Een plat dak is ideaal voor zonnepanelen
Platte daken hebben als voordeel dat je zelf de ideale oriëntatie en hellingsgraad van je panelen kan bewaken. Je bent dus zo goed als zeker van een uiterst rendabele zonnepaneleninstallatie. Maar het is belangrijk om een ervaren installateur in te schakelen.
Zonnepanelen op een plat dak worden in rijen achter elkaar geplaatst. Afhankelijk van de grootte van je dak en de hoogte van de zonnepanelen verschilt de afstand tussen die rijen. De panelen zelf worden gemonteerd op een open of gesloten constructie, om ze ideaal te laten hellen. De stevigheid van die constructie is cruciaal, omdat die tijdens stormweer heel wat wind vangt. Zorg er dus voor dat je je installateur voor de volle 100% vertrouwt.
Het ideale rendement behalen met je installatie, is behoorlijk complex. We raden je dan ook aan om altijd een afspraak te maken met een expert. Op basis van een zonne- en stabiliteitsstudie van je dak, biedt hij je een oplossing op maat.
Hij adviseert je over de aangewezen materiaalkeuze van de zonnepanelen, de opstelling en het aantal panelen.
>Bespreek de mogelijkheden voor je zaak met een van onze specialisten.
