Is een regelmatig onderhoud van mijn zonnepanelen noodzakelijk?

Als je zonnepaneleninstallatie niet perfect functioneert, kan je heel wat opbrengst mislopen. Je zonnepanelen tijdig laten onderhouden en reinigen heeft een rechtstreekse invloed op je rendement. Vervuilde panelen en defecten kunnen je opbrengst stevig verlagen. Een oogje in het zeil houden is de boodschap… Maar moet dat elk jaar? Ontdek hier een antwoord op al je vragen over het onderhoud van zonnepanelen.

Is het onderhoud van mijn zonnepanelen belangrijk?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van meer dan 25 jaar. Doorheen de tijd zijn het betrouwbare energiepartners die je verbruik stevig compenseren – tenminste als ze ongehinderd hun werk kunnen doen. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat de zonnecellen niet meer optimaal functioneren, met een rendementsverlies tot wel 15% in extreme gevallen. Daarom is het belangrijk om goed in het oog te houden wanneer je zonnepanelen om een onderhoud of poetsbeurt vragen.

Je zonnepanelen schoonmaken hoeft hoeft over het algemeen geen jaarlijkse gewoonte te zijn. Door de gladde structuur en de hoge hitteontwikkeling zijn de panelen grotendeels zelfreinigend.

 • Het meeste vuil verdroogt en verpulvert.
 • Regen en wind zorgen ervoor dat stof en vuil wegspoelen of wegwaaien.
 • Hoogkwalitatieve zonnepanelen hebben vaak zelf een vuilwerende beschermingslaag, waardoor de zonnecellen energie kunnen blijven opnemen, ook als er stof op ligt.

Wanneer is een reiniging van mijn zonnepanelen wel nodig?

Er zijn enkele boosdoeners die maken dat je op sommige momenten toch best even het dak op kruipt, of een professional vraagt om je zonnepanelen te reinigen en onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan hardnekkig vuil, zoals vogeluitwerpselen of sneeuw die blijft liggen. Ook als je in een bosrijke omgeving woont of dicht bij vervuilende industrie- of landbouwgebieden loont het de moeite om je zonnepanelen regelmatiger schoon te maken. Anders kan je op jaarbasis toch een rendementsverlies van enkele euro’s tot € 100 mislopen (en aangezien de installatie van bedrijven vaak nog groter is, is dat verlies voor hen nog veel groter).

In zulke gevallen is het toch aan te raden om jaarlijks je zonnepanelen te reinigen. Bovendien is dat de beste garantie op een constant rendement van je zonnepanelen.

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen (laten) onderhouden?

Het beste moment om je zonnepanelen te poetsen of onderhouden, is aan het begin van de lente. Zo is je installatie in topconditie tijdens de maanden met het hoogste aantal zonuren.

Als je in een boomrijke omgeving woont, is het ook tijdens of na de herfst aan te raden om te controleren of je je zonnepanelen moet reinigen. Achtergebleven bladeren kunnen je rendement beïnvloeden. Kies steeds een moment waarop de installatie niet actief is (dus best ‘s avonds) om te vermijden dat je met het onderhoud je zonnepanelen belemmert in hun energieproductie.

Tip: Je kunt de werking van je zonnepanelen nakijken door middel van een monitoringsysteem via je wifi. Omvormers hebben ook vaak een display dat de elektriciteitsproductie weergeeft. Door de energieproductie van je installatie jaarlijks na te kijken, zal het je ook sneller opvallen wanneer je zonnepanelen om een onderhoud vragen. Bij een acuut probleem neem je best contact op met een vakman.

onderhoud zonnepanelen professional

Schakel ik best een professional in voor de reiniging?

De keuze om al dan niet een professional in te schakelen om je zonnepanelen te poetsen is aan jou, maar het levert wel enkele voordelen:

 • Je hoeft zelf geen halsbrekende toeren uit te halen op het dak.
 • Het onderhoud gaat vlot en probleemloos.
 • Een professional heeft meteen de juiste producten en materialen bij de hand.
 • Je kan je zonnepanelen laten reinigen en technisch laten nakijken op hetzelfde moment.

Een goede vakman doet meer dan enkel je zonnepanelen poetsen. Een specialist controleert of alle onderdelen nog goed werken en of kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Daarom is het interessant om minstens elke 5 jaar een grondige inspectie en onderhoud van je zonnepanelen en omvormer te laten uitvoeren. Hierdoor weet je zeker dat jouw installatie optimaal functioneert.

Een professionele onderhoudsbeurt kost volgens zonnepanelenonderhouden.be gemiddeld € 100 tot € 150, afhankelijk van de grootte van je installatie. Als je weet dat het slechts om de 4 à 5 jaar noodzakelijk is om je zonnepanelen te onderhouden, is dat bedrag verwaarloosbaar. Zeker wanneer je veel last hebt van vuil, weegt het niet op tegen het jaarlijks rendementsverlies.

Kan ik mijn zonnepanelen ook zelf reinigen?

In principe kan je het onderhoud van je zonnepanelen ook voor je eigen rekening nemen. De vraag is vooral of je er zelf de tijd en moeite in wil steken, of je dak toegankelijk genoeg is om het zelf te doen en of je de juiste materialen in huis hebt. Maar met onze handleiding wordt zelf je zonnepanelen schoonmaken een koud kunstje.

Stap 1: je zonnepanelen reinigen

Als je een zonnepaneleninstallatie met standaard schoonmaakmiddelen te lijf gaat, kan je hem makkelijk beschadigen. Wees daarom voorzichtig in je materiaalkeuze en werkwijze. Met onze tips lukt het best:

 • Gebruik zeker nooit schuurmiddelen, een schuurspons, allesreiniger, groene zeep of andere chemische producten.
 • Gebruik een zachte borstel of een spons en wrijf voorzichtig met lauw water en (indien nodig) een schoonmaakmiddel specifiek voor zonnepanelen.
 • Als je hard leidingwater hebt, is het aangeraden om regenwater te gebruiken of het water eerst te filteren, zodat er na het opdrogen geen residu overblijft.
 • Ga je zonnepanelen niet te lijf met een hogedrukreiniger. Als er water tussen de cellen en het glas terechtkomt, heeft dit een nefaste invloed op de werking van het paneel.
 • Ga niet op je zonnepanelen staan en neem geen risico’s wanneer je zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik valbeveiliging op een schuin dak. Spuit de panelen desnoods van op afstand schoon met de tuinslang of gebruik een telescoopwisser.
 • Heeft het gesneeuwd? Dan hoef je nog niet meteen te panikeren over de opbrengst van je panelen: een laagje poedersneeuw verdwijnt vanzelf wanneer de zon opkomt. Als het gaat om een dik tapijt dat door de aanhoudende koude blijft liggen, wordt het wel tijd om je zonnepanelen vrij te maken. In dit geval is het slim om een professional in te schakelen, want door sneeuw en ijs kan je dak natuurlijk erg glad worden.

Opgelet! Je zonnepanelen vaak reinigen verhoogt het risico op (microscopische) krassen in het glas of de coating. Hierdoor kan stof en vuil zich makkelijker vasthechten.

Stap 2: je omvormer onderhouden

Ook de technische onderdelen van een zonnepaneleninstallatie kunnen door slijtage minder goed of niet meer werken. Een omvormer gaat gemiddeld iets meer dan 10 jaar mee, dus die is sneller aan vervanging toe dan de rest van je installatie.

De omvormer is een belangrijk deel van je zonnepaneleninstallatie. Hij zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom voor je woning. Om dat goed te kunnen doen, is het vooral belangrijk dat de omvormer goed geventileerd wordt. Met jaarlijks een klein onderhoud van je omvormer garandeer je een optimaal rendement:

 • Verwijder het stof van de luchtinlaten.
 • Kijk of de ventilatieroosters niet verstopt zijn en maak ze schoon als dat nodig is.
 • Controleer of alles nog goed aangesloten is en naar behoren werkt (de batterij, het display en de kabels).
 • Hebben er geen knaagdieren aan de kabels geknabbeld?

Dit korte onderhoud van je zonnepanelenomvormer duurt waarschijnlijk maar 5 minuten, maar het maakt een wereld van verschil.

Af en toe je zonnepanelen onderhouden en schoonmaken houdt de installatie in topconditie. Zo ben je zeker van een optimale werking, het hele jaar door, en spoor je mogelijke defecten en storingen snel op.