Is de thuisbatterij anno 2023 een interessante investering?

Een thuisbatterij is een nog relatief nieuw product. Stilaan mengen steeds meer grote technologiebedrijven zich in de wedloop naar een bruikbaar en vooral betaalbaar model. De mogelijkheden zijn veelbelovend. Tenminste op papier. Maar is zo’n thuisbatterij anno 2023 al een interessante investering?

Hoe werkt een thuisbatterij en wat zijn de mogelijkheden en voordelen? Wat heb je nodig qua grootte en wat is de kostprijs? Wat zijn redenen om een aankoop te overwegen? Koop je best nu al een thuisbatterij of wacht je beter nog een tijdje? Al die vragen verdienen een antwoord.  

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen. Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Voornamelijk ’s nachts of op bewolkte momenten. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om die tijdens de dag te gebruiken.

Met een zonnepaneleninstallatie kan een gemiddeld gezin 30% van zijn elektriciteitsverbruik coveren. Gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot wel 70%.

Wil je meer weten over de werking van zulke batterijen? Lees dan het artikel Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Waarom een thuisbatterij? De voordelen op een rij

Als je een thuisbatterij plaatst, brengt dit heel wat voordelen met zich mee:

  • Je bespaart op je energierekening. Dat is een extra groot pluspunt nu de energieprijzen zo hoog zijn.
  • Je bent een pionier en kiest voluit voor duurzame en groene energie.
  • Je benut je zonnepanelen veel beter.
  • Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • Je kan de omvormer van een apart circuit voorzien zodat je ook elektriciteit hebt tijdens een stroomtekort of -storing.
  • Je voorziet het oplaadpunt voor je elektrische auto (deels) met de opgeslagen energie. 
  • Je stuurt geen elektriciteit aan een goedkoper injectietarief het net op, maar gebruikt je zelfopgewekte stroom zelf wanneer jij het nodig hebt.
  • Je bent alvast voorbereid op het capaciteitstarief dat weldra ingevoerd wordt. Zo kun je verbruikspieken nog beter spreiden!

Wist je dat… de producent verantwoordelijk is voor de batterij, ook ná gebruik?

Als bewuste consument twijfel je misschien om een accu te kopen omwille van de milieu-impact na het einde van de levensduur. Weet dan dat de fabrikant of invoerder van je batterij moet voldoen aan de zogenaamde aanvaardingsplicht.

Dat wil zeggen dat die verantwoordelijk is voor wat er met de onderdelen van de batterij gebeurt na hun ‘eerste leven’. En dus verplicht om je batterij terug te nemen, te verwerken en naar behoren te recycleren of hergebruiken.

Waarom nu al voor een thuisbatterij kiezen?

De kwaliteit van thuisbatterijen is de jongste jaren enorm verbeterd en de kostprijs is fors gedaald. Zo heb je al kwalitatieve batterijen tussen 4.500 euro en 10.000 euro, inclusief installatie. De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is gemiddeld 10 jaar. Dat is ook de levensduur van de batterij. In dat opzicht lijkt de investering dus momenteel (nog) niet interessant, maar de terugverdientijd kan korter:      

  • In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen. Zo kan je voor je verwarming en transport overschakelen op elektriciteit met behulp van een warmtepomp of elektrische wagen, die door je thuisbatterij aangevoerd wordt wanneer de zon niet schijnt.
  • Ook de huidige hoge energieprijzen zorgen voor een snellere terugverdientijd van een batterij in combinatie met zonnepanelen. Je bespaart meer omdat je dankzij je batterij ‘s avonds geen dure energie hoeft aan te kopen van het net. 
  • Je kan besparen op je installatiekost door je batterij tegelijkertijd met je zonnepanelen te plaatsen. 
  • Bovendien zijn er interessante premies te rapen van de Vlaamse overheid. 

Als je alles op een rijtje zet, is een thuisbatterij op maat nu al een rendabele investering voor sommige gezinnen. Ook je zonnepanelen verdien je sneller terug als ze gekoppeld zijn aan een batterij, aangezien je je zelfconsumptie op die manier fors verhoogt. Zo haal je het maximum uit je digitale teller. En los van de terugverdientijd zijn ook de zorg voor onze planeet en ultiem comfort belangrijke argumenten.

Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Zoek het geheel vrijblijvend eens uit met een van onze ervaringsdeskundigen. Of gebruik de simulator van de Vlaamse overheid.

Vlaamse premie voor thuisbatterij

Goed nieuws voor zij die een aankoop overwegen, want de Vlaamse Regering reikt daarvoor mooie premies uit. Zorg wel dat je er snel bij bent, want het bedrag verlaagt jaar na jaar en in april 2023 wordt de premie volledig afgeschaft.   

Sinds 2022 bedraagt de batterijpremie maximaal 1.725 euro incl. btw. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij en wanneer je hem in gebruik neemt.

Je kan de premie aanvragen bij het departement Omgeving.

Een duidelijk overzicht van de premie vind je in onderstaande tabel:

2022tot 31 maart 2023vanaf 1 april 2023
0 tot 4 kWh225 euro/kWh150 euro/kWh0 euro/kWh
4 tot 6 kWh187,5 euro/kWh125 euro/kWh0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh150 euro/kWhgeen bijkomend bedrag0 euro/kWh
vanaf 9 kWhgeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedrag0 euro/kWh
maximum per batterij1725 euro, max. 40% factuur incl. btw 850 euro, max. 40% factuur incl. btw 0/kWh

Let wel, de premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Bovendien moet de batterij gekeurd zijn volgens de AREI-normen en een tweerichtingsinterface hebben. Een loodbatterij met waternavulmogelijkheid is uitgesloten voor een premie.

Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen lees je hier na.

Geen premies in Brussel en Wallonië
Voorlopig zijn er geen premies voor thuisbatterijen in Brussel en Wallonië. Uiteraard volgen we de actualiteit op de voet. Zodra de situatie verandert, informeren we je hier!

Winning combo zelfconsumptie & thuisbatterij!

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen heeft heel wat voordelen. In de toekomst zal dit systeem waarschijnlijk steeds meer geplaatst worden. De reden? Door meer concurrentie daalt de prijs en wordt de kwaliteit steeds beter. Batterijen zullen kleiner en goedkoper worden, meer vermogen krijgen, met een verbeterd rendement en een kortere terugverdientijd tot gevolg. Nu de overheid zonnepaneleneigenaars meer en meer pusht om hun zelfconsumptie te verhogen, doe je er dus goed aan om nu al de overstap naar thuisopslag te maken!

Interesse? Patrick vertelt je in een interview over de installatie van zijn thuisbatterij.

Ook zo’n installatie? Onze specialisten staan voor je klaar en geven antwoord op al je vragen.

Ook interessant voor jou