Is de thuisbatterij anno 2021 een interessante investering?

Een thuisbatterij is een nog relatief nieuw product. Stilaan mengen steeds meer grote technologiebedrijven zich in de wedloop naar een bruikbaar en vooral betaalbaar model. De mogelijkheden zijn veelbelovend. Tenminste op papier. Maar is zo’n thuisbatterij anno 2021 al een interessante investering?

Hoe werkt een thuisbatterij en wat zijn de mogelijkheden en voordelen? Wat heb je nodig qua grootte en wat is de kostprijs? Wat zijn redenen om een aankoop te overwegen? Koop je best nu al een thuisbatterij of wacht je beter nog een tijdje? Heel wat vragen verdienen een antwoord.  

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen. Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Voornamelijk ’s nachts of op bewolkte momenten. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om die tijdens de dag te gebruiken.

Met een zonnepaneleninstallatie kan een gemiddeld gezin 30% van zijn elektriciteitsverbruik coveren. Gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot wel 70%.

Wil je meer weten over de werking van zulke batterijen? Lees dan het artikel Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Waarom een thuisbatterij? De voordelen op een rij

Als je een thuisbatterij plaatst, brengt dit heel wat voordelen met zich mee:

  • Je bespaart op je energierekening.
  • Je bent een pionier en kiest voluit voor duurzame en groene energie.
  • Je benut je zonnepanelen veel beter.
  • Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • Je hebt ook elektriciteit tijdens een stroomtekort of -storing.
  • Je voorziet het oplaadpunt voor je elektrische auto (deels) met de opgeslagen energie. 
  • Je stuurt geen elektriciteit aan een goedkoper injectietarief het net op, maar gebruikt je zelfopgewekte stroom zelf wanneer jij het nodig hebt.
  • Je bent alvast voorbereid op het capaciteitstarief dat weldra ingevoerd wordt. Zo kun je verbruikspieken nog beter spreiden!

Wist je dat… de producent verantwoordelijk is voor de batterij, ook ná gebruik?

Als bewuste consument twijfel je misschien om een accu te kopen omwille van de milieu-impact na het einde van de levensduur. Weet dan dat de fabrikant of invoerder van je batterij moet voldoen aan de zogenaamde aanvaardingsplicht.

Dat wil zeggen dat die verantwoordelijk is voor wat er met de onderdelen van de batterij gebeurt na hun ‘eerste leven’. En dus verplicht om je batterij terug te nemen, te verwerken en naar behoren te recycleren of hergebruiken.

Waarom nu al voor een thuisbatterij kiezen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is vandaag gemiddeld 10 jaar. In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen en de terugverdientijd inkorten. Zo kan je tegelijkertijd met de aankoop van een elektrische wagen meteen een thuisbatterij aankopen. Ook een warmtepomp gebruikt heel wat elektriciteit die door je thuisbatterij geleverd kan worden. Als je alles op een rijtje zet, is een thuisbatterij op maat nu al een rendabele investering voor sommige gezinnen. Twijfel je of dat ook voor jou het geval is? Zoek het geheel vrijblijvend eens uit met een van onze ervaringsdeskundigen. Of gebruik de simulator van de Vlaamse overheid.

De kwaliteit van thuisbatterijen is de jongste jaren verbeterd en de kostprijs is fors gedaald. Zo heb je al kwalitatieve batterijen tussen € 4.500 en € 10.000 inclusief installatie. Los van de terugverdientijd zijn ook de zorg voor onze planeet en ultiem comfort bij je thuis belangrijke argumenten.

Ben jij van plan om zonnepanelen te plaatsen? Bespaar op plaatsingskosten en haal dubbel voordeel als je meteen combineert met een thuisbatterij! 

Zeker nu in Vlaanderen de wetgeving veranderde en zonnepanelen geplaatst vanaf 2021 het voordeligst worden als je volop inzet op zelfconsumptie, bijvoorbeeld met een thuisbatterij!

Vlaamse premie voor thuisbatterij

Goed nieuws voor zij die een aankoop overwegen, want de Vlaamse Regering heeft de premie voor thuisbatterijen verlengd tot en met 2024 en zelfs extra budgetten vrijgemaakt. Voor 2021 is er een budget van maar liefst 22 miljoen euro. Eind maart 2021 was er nog geen 2 miljoen euro aan premies aangevraagd (voor zo’n 780 thuisbatterijen).

Vanaf 2022 bedraagt de batterijpremie maximaal 1725 euro incl. btw. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de capaciteit en de ingebruikname. 

Je kan de premie aanvragen bij het departement Omgeving.

Een duidelijk overzicht van de premie vind je in onderstaande tabel:

 01/01/2021- 31/03/202101/04/2021-31/12/20212022202320242025
0 tot 4 kWh250 euro/kWh300 euro/kWh225 euro/kWh150 euro/kWh75 euro/kWh0 euro/kWh
4 tot 6 kWh250 euro/kWh300 euro/kWh187,5 euro/kWh125 euro/kWh62,5 euro/kWh0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh250 euro/kWh250 euro/kWh150 euro/kWh100 euro/kWh50 euro/kWh0 euro/kWh
vanaf 9 kWh250 euro/kWhgeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedrag
maximum per batterij3200  euro, max 35% factuur incl. btw 2550 euro, max 40% factuur incl. btw 1725 euro, max 40% factuur incl. btw 1150 euro, max 40% factuur incl. btw 575 euro, max 40% factuur incl. btw 0 euro

Let wel, de premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Bovendien moet de batterij gekeurd zijn volgens de AREI-normen en een tweerichtingsinterface hebben. Een loodbatterij met waternavulmogelijkheid is uitgesloten voor een premie.

Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen lees je hier na.

Geen premies in Brussel en Wallonië
Voorlopig zijn er geen premies voor thuisbatterijen in Brussel en Wallonië. Uiteraard volgen we de actualiteit op de voet. Zodra de situatie verandert, informeren we je hier!

Winning combo zelfconsumptie-thuisbatterij!

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen heeft heel wat voordelen. Verwacht wordt dat dit systeem in de toekomst meer en meer zal worden geplaatst. De reden? Door meer concurrentie daalt de prijs en wordt de kwaliteit steeds beter. Batterijen zullen kleiner en goedkoper worden, meer vermogen krijgen en dus een beter rendement en een kortere terugverdientijd hebben. Nu de overheid zonnepaneleneigenaars meer en meer pusht om hun zelfconsumptie te verhogen, doe je er dus goed aan om de overstap naar thuisopslag nu al te maken! 

Interesse? Onze specialisten staan voor je klaar en geven antwoord op al je vragen.

Ook interessant voor jou