Is de thuisbatterij anno 2019 een interessante investering?

Een thuisbatterij is een nog relatief nieuw product. Stilaan mengen steeds meer grote technologiebedrijven zich in de wedloop naar een bruikbaar en vooral betaalbaar model. De mogelijkheden zijn veelbelovend, tenminste op papier. Maar is zo’n thuisbatterij anno 2019 al een interessante investering?

Hoe werkt een thuisbatterij en wat zijn de mogelijkheden en voordelen? Wat heb je nodig qua grootte en wat is de kostprijs? Wat zijn redenen om een aankoop te overwegen? Koop je best nu al een thuisbatterij of wacht je beter nog een tijdje? Heel wat vragen die op een antwoord wachten.

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisaccu is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een batterij, een omvormer en zonnepanelen.

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om die tijdens de dag te gebruiken.

Met een zonnepaneleninstallatie sta je in voor 30% van je elektriciteitsverbruik. Gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot 75%.

Wil je meer weten over de werking? Lees het artikel Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Waarom een thuisbatterij? De voordelen op een rij

Als je een thuisbatterij plaatst, brengt dit heel wat voordelen met zich mee:

  • Je bespaart op je energierekening.
  • Je bent een pionier en kiest voluit voor duurzame en groene energie.
  • Je benut je zonnepanelen veel beter.
  • Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • Je hebt ook elektriciteit tijdens een stroomtekort of -storing.
  • Je laadt jouw elektrische auto op met goedkope energie aan je eigen oplaadpunt.

Waarom nu al voor een thuisbatterij kiezen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is vandaag gemiddeld 20 jaar. In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen en de terugverdientijd inkorten. Zo kan je tegelijkertijd met de aankoop van een elektrische wagen misschien ook meteen een thuisbatterij aankopen. Ook een warmtepomp gebruikt heel wat elektriciteit die door je thuisbatterij geleverd kan worden. Als je alles op een rijtje zet, is een thuisbatterij op maat nu al een rendabele investering voor sommige gezinnen. Twijfel je of dat ook voor jou het geval is? Zoek het eens uit met een ervaringsdeskundige.

Bovendien is de kwaliteit van thuisbatterijen verbeterd en de kostprijs gedaald. Zo heb je al kwalitatieve batterijen van ongeveer 4000 euro. Los van de terugverdientijd zijn ook de zorg voor onze planeet en ultiem comfort bij je thuis belangrijke argumenten.

Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Bespaar op plaatsingskosten en haal dubbel voordeel als je combineert met een thuisbatterij! Bij interesse, kan je steeds vrijblijvend raad vragen aan onze specialisten.

Vlaamse premie voor thuisbatterij

Goed nieuws voor zij die een aankoop overwegen, want op 16 mei 2019 keurde de Vlaamse Regering een premie voor thuisbatterijen goed. Met het verkrijgen van het advies van de Raad van State is de procedure nu helemaal rond. De premie zal op 1 augustus 2019 van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij het departement Omgeving.

De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de totale investeringskost. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Heb je nog geen digitale meter, dan wordt ook de aankoop en plaatsing ervan vergoed tot een bedrag van 300 euro, bovenop het normale premiebedrag.

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De regering voorziet een totaalbudget van 5 miljoen euro, goed voor ongeveer 2500 thuisbatterijen. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020. Reden te meer om niet té lang te twijfelen om een thuisbatterij te kopen. Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen kan je hier nalezen.

Waarom toch nog even wachten met de aankoop?

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen heeft heel wat voordelen. Verwacht wordt dat dit systeem in de toekomst meer en meer geplaatst zal worden. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om nog even te wachten:

  • Door meer concurrentie daalt de prijs en wordt de kwaliteit steeds beter. Batterijen zullen in de toekomst kleiner en goedkoper zijn, meer vermogen kunnen opslaan en dus een beter rendement en een kortere terugverdientijd hebben.
  • Andere energiebesparende of duurzame investeringen zoals een warmtepomp en een goede isolatie hebben een grotere impact en een kortere terugverdientijd. Het is sterk aan te raden eerst daarin te investeren en pas later over een thuisbatterij na te denken.

Meer weten over thuisbatterijen? Of zit je met specifieke vragen? Ga naar onze overzichtspagina of contacteer een van onze specialisten.

Ook interessant voor jou