Privé

In welke maand brengen zonnepanelen het meeste op?

De opbrengst van zonnepanelen verschilt van maand tot maand. Je zou kunnen denken dat de zomermaanden voor de hoogste opbrengst zorgen, maar in praktijk blijkt dit niet zo te zijn. In welke maanden brengen zonnepanelen dan wel het meeste op? En hoe komt dit?

De langste dag van het jaar valt gewoonlijk rond 21 juni. Een gouden dag voor alle eigenaars van zonnepanelen, zou je denken. Toch is dit niet automatisch het geval. Naast het aantal zonuren spelen er nog andere factoren een rol in de opbrengst van zonnepanelen.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Wat beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen?

Uiteraard is het aantal uren daglicht een belangrijke factor in de opbrengst van zonnepanelen. Naast het aantal zonuren speelt echter ook de temperatuur een grote rol. Zonnepanelen presteren namelijk minder goed bij hoge temperaturen. Dit komt omdat warme temperaturen de elektronische delen verhitten en deze hierdoor minder goed renderen, net zoals bij een laptop die te warm is. Voor elke 10 graden temperatuurstijging daalt het rendement van zonnepanelen met ongeveer 5%. En op mistige dagen leveren zonnepanelen tot 80% minder rendement.

Lees ook ons artikel: Hoe kies je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Wat is de beste maand voor zonnepanelen?

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn de zomermaanden niet per se de beste periode voor zonnepanelen. In de winter, wanneer de dagen het kortst zijn en er gemiddeld ook meer bewolking is, is de stroomopbrengst van zonnepanelen logischerwijs het laagst.

In mei en juni brengen zonnepanelen in België gemiddeld gezien het meeste op. Er is dan doorgaans weinig bewolking, de dagen worden langer en het is gemiddeld minder warm dan in juli en augustus. In 2016 was de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in België het grootst op 5 mei.

Op de website van Vlaanderens bekendste weerman, Frank De Boosere, kan je vanaf 2009 de maandelijkse opbrengst van zijn zonnepanelen bekijken. Op de website van Elia kan de totale Belgische fotovoltaïsche opbrengst per maand en per dag bekeken worden. Deze cijfers bevestigen wat we hierboven vertelden. We zien bovendien dat de maanden april, juli en augustus bikkelen om de bronzen medaille in de ranking van de beste maand voor zonnepanelen.

Lees ook ons artikel: Hoe verhoog je het rendement en de levensduur van jouw zonnepanelen?

Andere factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen

Niet alleen de weersomstandigheden beïnvloeden het rendement van zonnepanelen. Ook deze factoren spelen een rol in de opbrengst:

  • Type zonnepanelen: Het rendement van monokristallijne zonnepanelen ligt iets hoger dan dat van polykristallijne. Die laatste categorie presteert echter beter in een klimaat met veel bewolking en lagere temperaturen, zoals in België.
  • Locatie van de zonnepanelen: België is niet de meest ideale plaats, maar toch is het rendement in onze contreien vrij hoog tot 950kWh per kWp. Het is zelfs gelijkaardig aan dat van Duitsland, dat een absolute pionier is in het gebruik van zonnepanelen.
  • Ligging van de zonnepanelen
    • Hellingsgraad van het dak: De ideale hellingsgraad van het dak is 35° tot 38°. Daken met een hellingsgraad tussen 20° en 35° of tussen 40° en 50° verliezen 5 tot 8% van hun rendement.
    • Oriëntatie van het dak: Zonnepanelen presteren het best op een zuidelijk georiënteerd dak. Dat wil echter niet zeggen dat daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie niet geschikt zijn voor zonnepanelen.
    • Schaduw: Een zonnepaneel dat volledig in de schaduw ligt, kan tot 20% minder stroom opwekken. Het loont dus de moeite om uit te kijken naar een locatie waar het direct zonlicht niet gedempt wordt door andere gebouwen, bomen of schoorstenen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be