Hoe voorkom je rendementsverlies van je zonnepanelen?

Zonnepanelen op je dak? Laat dan de zon maar schijnen. Weet wel dat er bepaalde factoren een negatief effect hebben op je rendement. We sommen ze graag voor je op én laten weten wat je eventueel aan dat rendementsverlies kunt doen.

Overweeg je om zonnepanelen te laten installeren? Alles start met een grondige analyse vooraf én een correcte installatie. Als je voor kwalitatieve materialen en een goede installateur kiest, verhoog je de initiële kost van de installatie ietwat, maar dit wordt tijdens de levensduur van pakweg 25 jaar meermaals terugverdiend.

Wanneer je zonnepanelen laat installeren, krijg je te horen wat de verwachte opbrengst op jaarbasis zal zijn. 4.000 kWh, bijvoorbeeld. In de meeste gevallen ligt het cijfer dat je te horen krijgt zelfs iets lager dan de reële opbrengst. De eerste jaren alvast. Er zijn immers heel wat factoren die het rendement (na verloop van tijd) naar beneden kunnen halen.

Oorzaak 1: schaduw

Als een bestaand object – een hoge schoorsteen of dakkapel bijvoorbeeld – een schaduw op je dak werpt, houdt een installateur daar bij de plaatsing van je zonnepanelen rekening mee. Maar er zijn natuurlijk ook zaken die pas jaren na de installatie schaduw kunnen veroorzaken. Een boom die sterk gegroeid is, een nieuwe verlichtingspaal of het gloednieuwe huis van je buren bijvoorbeeld.

Zijn je panelen in serie geschakeld? Dan worden de prestaties van één string zonnepanelen bepaald door de zwakste schakel. Als je per dag maar één of twee uur schaduw op je zonnepanelen hebt, is dat niet zo erg. Maar het maakt wel een substantieel rendementsverschil als er bijna een halve dag schaduw op je panelen valt.

Oplossing:

Plaats de panelen zo hoog mogelijk op je dak. Een goede installateur helpt je om de meest geschikte positie te bepalen. Vraag ook of je panelen parallel geschakeld kunnen worden. In dat geval worden er power optimizers geïnstalleerd, waardoor elk zonnepaneel apart werkt en rendementsverlies vermeden kan worden. De zwakste schakel bepaalt dan niet langer de productie van de hele installatie.

Voorkom rendementsverlies van je zonnepanelen

Oorzaak 2: het is te warm

Een ander nadelig effect voor je zonnepanelen is een te hoge temperatuur. Dat lijkt misschien een beetje tegenstrijdig. Als het warmer is dan 25 °C, daalt de efficiëntie van je panelen met ongeveer 0,4% per extra graad. Weet dat zonnepanelen op een zomerdag al snel 40 °C kunnen worden. Op een extreem hete dag, kan de temperatuur van de panelen zelfs oplopen tot 60 °C. Dat betekent een rendementsverlies van meer dan 15%. Helaas kun je hier helemaal niets aan doen. Koude, zonnige dagen zijn dus beter voor je panelen, maar in de winter zijn er uiteraard minder zonne-uren.

Oplossing:

Een vakbekwame installateur zorgt ervoor dat je panelen niet tegen het dak ‘plakken’ en dat luchtcirculatie mogelijk is. Op die manier kan de warmte eenvoudig weg.

Wat is de oorzaak van rendementsverlies van je zonnepanelen

Oorzaak 3: PID

Een derde manier van rendementsverlies is PID of Potential Induced Degradation. PID treedt in principe bij alle zonnepalen op. Meestal enkele jaren na de installatie. Onder andere door een hoge luchtvochtigheid en grote temperatuurverschillen worden bepaalde zonnecellen inactief. Het fenomeen tast dus de zonnecellen van pv-modules aan. Het effect? Minder opbrengst. In extreme gevallen tot wel 20%.

Oplossing:

Kies voor kwalitatieve panelen met hoge product- én rendementsgaranties. Heb je al panelen liggen? Dan kun je een specifiek apparaatje tussen je zonnepanelen en de omvormer laten plaatsen dat de aangetaste zonnecellen ’s nachts herstelt. Dit vraag je best na bij je installateur!