Ik heb al zonnepanelen. Welke tariefformule is het voordeligst voor mij?

Met een zonnepaneleninstallatie die geplaatst werd vóór 1 januari 2021, heb je 15 jaar de keuze tussen het systeem van de terugdraaiende teller of het nettarief werkelijke afname. Met een installatie vanaf 2021 val je in Vlaanderen automatisch onder het nieuwe systeem voor zonnepanelen vanaf 2021. Wat houdt dit systeem exact in? Waar haal jij het meeste voordeel uit?

In Vlaanderen betaal je als zonnepaneleneigenaar sinds 2015 een forfaitair prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Sinds de uitrol van de digitale meter kan je ook kiezen voor een nettarief op basis van je werkelijke afname. Al wie zonnepanelen installeert vanaf 2021, valt sowieso onder dat nieuwe tarief.

Het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?

Hoe werkt het prosumententarief?

In dit tarief maak je gebruik van een terugdraaiende teller. Je betaalt als zonnepaneleneigenaar alleen een bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit noemen we het prosumententarief, en het komt in de vorm van een vast jaarlijks bedrag op basis van het vermogen van je omvormer.

Vanaf 2021 kan je in Vlaanderen niet meer kiezen voor het prosumentarief, maar val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname als je zonnepanelen installeert.

Hoe werkt het nettarief werkelijke afname?

In het nieuwe systeem beschik je over een digitale meter en dankzij dit type meter kunnen we precies weten hoeveel elektriciteit je op het net injecteert en hoeveel je ervan afneemt. Je teller draait dus niet meer terug. Vanaf dat moment zal je enerzijds betalen voor de elektriciteit die je afneemt van het net en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een vergoeding (= het nettarief werkelijke afname). Tenminste, als je een energietarief hebt waarbij ze jou die vergoedingen betalen. Comfy Shine is er zo één. Check dus even bij je energieleverancier of je huidige tarief die vergoeding voor geïnjecteerde stroom voorziet. Het prosumententarief moet je in dit systeem niet meer betalen. Het nettarief werkelijke afname staat ook los van een eventuele tegemoetkoming die je krijgt voor je groenestroomcertificaten.

*Opgelet! Wie zonnepanelen in gebruik nam vóór 31 december 2020, kan momenteel kiezen om 15 jaar terug te vallen op het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse overheid. Onder andere energieregulator VREG wil af van dit systeem en vocht het aan bij het Grondwettelijk Hof. Een gerechtelijke uitspraak kan er dus alsnog toe leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd.
Zelfconsumptie verhogen

Is het interessant om over te schakelen naar het nettarief werkelijke afname?

In een periode van 15 jaar na de installatiedatum van je zonnepanelen, heb je de keuze tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname. Tenminste, áls die installatie dateert van voor 2021.

  • Het prosumententarief is voordelig wanneer je weinig verbruikt op momenten dat de zon schijnt, overdag dus. Wanneer je verbruik nog niet is afgestemd op de piekproductiemomenten van je zonnepanelen, is het systeem van de terugdraaiende teller de meest voordelige optie.
  • Het nettarief werkelijke afname is voordelig wanneer je zelden of nooit gebruikmaakt van het elektriciteitsnet. Wanneer je dus je elektriciteit meteen verbruikt wanneer die wordt opgewekt.

Dat is het geval wanneer je bijvoorbeeld thuis werkt, je vaatwasser en wasmachine overdag kan laten draaien, op piekmomenten je elektrische wagen of fiets oplaadt, of je warmtepompboiler verwarmt. Óf wanneer je je opgewekte energie tijdelijk opslaat in een thuisbatterij. De Vlaamse overheid wil dit soort zelfconsumptie bevorderen dankzij het nettarief werkelijke afname.

Hoe hoger je ‘percentage gelijktijdigheid’ tussen opwekken en verbruiken, hoe minder je gebruikmaakt van het elektriciteitsnet, hoe minder netkosten en taksen je betaalt.

Lukt het je om meer dan 50% van je opgewekte elektriciteit onmiddellijk te verbruiken? Dan heeft je zonnepaneleninstallatie mogelijk dezelfde terugverdientijd als onder het prosumententarief.

Met deze simulator van de VREG ontdek je snel welke tariefformule voor jou de meest voordelige is.

Let wel op: eenmaal gekozen voor het nieuwe nettarief, kan je niet meer terug.

Wat is ‘energie injecteren op het net’?

Binnen het nettarief werkelijke afname moet je betalen voor het gebruik van het net en de energie die je effectief afneemt. Maar met het juiste energiecontract word je vergoed voor de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt. Je plaatst die stroom op het net, en ‘verkoopt’ die als het ware aan je energieleverancier.

In de praktijk kies je voor een contract met een vergoeding voor de geïnjecteerde energie. Je digitale meter verrekent je productieoverschot met je effectieve verbruik. Je leverancier compenseert dit met een vergoeding. Zo haal je toch nog voordeel uit de opgewekte energie die je niet meteen verbruikt. 

Goed om te weten: alle Luminus Comfy-tarieven (excl. Comfy Plugin (Pro)) beschikken vanaf 2021 over een voordelig injectietarief.

Ook interessant voor jou