Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?

Elektrisch rijden zit in de lift en dat is zichtbaar in het straatbeeld: in België rijden al meer dan 70.000 elektrische wagens rond. Vooral bedrijven zijn voorlopig nog de motor achter de sterke opmars. Of je binnenkort zelf al dan niet overschakelt op elektrisch rijden hangt af van verschillende factoren: de manier waarop je de auto gebruikt, de laadmogelijkheden en je beschikbare budget. En wanneer het aankomt op die laatste twee, luidt een van de meest gestelde vragen: hoeveel kost een elektrische wagen je aan stroom?

Hoe ver wil je gaan?

Afhankelijk van het soort wagen rijdt een diesel- of benzinewagen tussen de 500 km en 1000 km met een volle brandstoftank. De meeste elektrische wagens die vandaag op de markt zijn, halen een praktische afstand van 200 km tot 450 km met een ‘volle tank’. Met uitzondering van een paar – exclusievere – modellen die een reikwijdte halen tot wel 700 km.

Stroomverbruik van een elektrische auto

Een standaard elektrische wagen verbruikt ongeveer 0,16 kWh per kilometer bij gemengd gebruik. Reken daarbij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,50 euro* per kWh (*gemiddelde stroomprijs augustus 2022) en je komt uit op een kostprijs van om en bij de 8 euro per 100 km.

Om je eigen berekening te maken, kan je onderstaande rekensom gebruiken

Gemiddeld verbruik (kWh) van je type wagen per kilometer

x elektriciteitsprijs per kWh

x je jaarlijkse aantal kilometers

= jaarlijks stroomverbruik elektrische auto

Om je op weg te helpen, hebben we de rekensom even voor je gemaakt, ervan uitgaande dat je jaarlijks 15.000 kilometers met je elektrische wagen aflegt: 0,16 x 0,50 x 15.000 =  1.200 euro

Leg dit resultaat naast dezelfde berekening van een benzinewagen met een gemiddeld verbruik van 6 liter per 100 km en een gemiddelde brandstofprijs van 1,75 euro per liter en je merkt meteen het verschil: 6 x 1,75 x (15.000/100) = 1.575 euro

Zelfs in tijden van hoge energiemarktprijzen blijft een elektrische wagen goedkoper in verbruik dan een benzinewagen. Eenmaal de marktprijzen terug naar een normaler niveau evolueren, is het verschil nog meer voelbaar. In 2020 was elektrisch opladen in vergelijking met conventioneel tanken nog de helft goedkoper.

Als zelfstandig ondernemer kies je zelf waar je je wagen oplaadt. Op de werkvloer en/of thuis.
> > In deze blogpost leggen we je haarfijn uit hoe je je wagen efficiënt oplaadt

Elektriciteitsformule op maat van je elektrische wagen

Speciaal voor eigenaars van een elektrische wagen biedt Luminus een voordelige elektriciteitsformule aan: Luminus Comfy Plugin.  Deze formule is op maat van je elektrische wagen en levert je heel wat leuke voordelen op:

  • 100% Belgische groene elektriciteit
  • Flexibel contract van onbepaalde duur
  • 1 jaar prijsgarantie
  • Check je energie online en mobiel

Welke factoren beïnvloeden het verbruik van je elektrische wagen?

Net zoals bij diesel- en benzinewagens zijn er enkele factoren die het verbruik van je elektrische wagen beïnvloeden.

  • Het (dag- of nacht)tarief van je elektriciteitsleverancier
  • Het type elektrische wagen: een kleine stadswagen verbruikt minder dan een break
  • Je rijstijl
  • Het parcours dat je aflegt
  • De weersomstandigheden
  • Het laadverlies van een elektrische auto, dit kan oplopen tot 10%

Waarom rijdt nog niet iedereen elektrisch?

Goede vraag: elektrisch rijden is niet alleen goed voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. De reden dat nog niet iedereen elektrisch rijdt, kan te maken hebben met het aanbod en de kostprijs van elektrische wagens. Meer en meer autofabrikanten nemen een elektrisch model op in hun aanbod, waardoor het elektrisch wagenlandschap er binnenkort helemaal anders zal uitzien. Je ziet nu al de laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten in verschillende gemeenten en steden.

De auto in het stopcontact

Een auto in het stopcontact? Het klinkt vreemd, maar dat is het niet. Al wat je nodig hebt om je elektrische auto op te laden, is een stopcontact. Hou er wel rekening mee dat het op die manier ongeveer 6 uur duurt om je auto op te laden voor een rit van 100 km. De kans bestaat dus dat je er niet komt met een nachtje laden.

Wil je sneller laden, dan kan je bij je thuis een laadpaal installeren. Afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen, kan je de laadsnelheid gemakkelijk verdrievoudigen. Vergeet alleen niet om je laadpaal (van 5 kVA of meer) te registreren bij de netbeheerder. Zo vermijd je boetes vanaf 2024.

Luminus biedt verschillende thuislaadoplossingen om je elektrische wagen snel en efficiënt op te laden. Vraag gerust vrijblijvend een offerte voor een laadpaal bij je thuis. Wist je trouwens dat de combinatie van zonnepanelen en een thuislaadoplossing je extra voordeel oplevert?