Hoeveel bedraagt je prosumententarief?

Sinds de populariteit van zonnepanelen zo’n tien jaar geleden exponentieel toenam, is er heel wat veranderd aan de regelgeving en de subsidiëring. Herinner je je de groenestroomcertificaten nog? Ooit in het leven geroepen om groene stroom aantrekkelijk te maken, maar jammer genoeg slachtoffer van hun eigen succes.

Anno 2019 ziet het zonnepanelenlandschap er helemaal anders uit. Consumenten met een zonnepaneleninstallatie worden prosumenten, de kostprijs van zonnepanelen is enorm gedaald en de digitale meter maakt zijn opwachting.

Prosumententarief: wat is het?

Het prosumententarief zag in 2015 voor de eerste keer het licht. Dit tarief diende om eigenaars van zonnepanelen mee te laten betalen voor de service die de distributienetbeheerder biedt. Want ook als je zonne-energie opwekt, maak je gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

Een overschot aan opgewekte stroom wordt op het distributienet gezet, terwijl een tekort aan stroom er afgehaald wordt. Je bent dus zowel consument als producent. Om de distributiekosten voor iedere elektriciteitsgebruiker gelijk te trekken, zowel voor gebruikers met als zonder zonnepanelen, werd de netvergoeding in het leven geroepen.

Hoe bereken je het prosumententarief?

Het prosumententarief moet je enkel betalen als je beschikt over een terugdraaiende teller en een installatie van maximum 10 kW. De netvergoeding wordt berekend op basis van de regio waarin je woont en het vermogen van je omvormer(s).

Afhankelijk van regio

De regio is bepalend, omdat elke netbeheerder een eigen prosumententarief heeft. Hieronder vind je een overzicht van de netbeheerders en hun bijbehorend tarief (in 2019) zoals die gepubliceerd zijn door de VREG.

  • Aanvullend tarief per netbeheerder
     
Inter-Energa 85,49 euro
Infrax West 92,83 euro
Iveg 98,63 euro
PBE 92,33 euro
Gaselwest 109,24 euro
Imea 86,29 euro
Imewo 90,15 euro
Iveka 89,79 euro
Iverlek 91,42 euro
Intergem 77,21 euro
Sibelgas 102,49 euro

Afhankelijk van vermogen

Hoeveel gebruik je effectief maakt van het distributienet wordt bepaald door het vermogen van je omvormers. Hoe groter het vermogen van je omvormer(s), hoe meer je moet betalen voor het distributienet. Opgelet; het gaat hier over het vermogen van je omvormer, niet over het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie.

Hoe bereken je het prosumententarief?

Om te weten hoeveel jouw prosumententarief bedraagt, vermenigvuldig je het vermogen van je omvormer(s) met het bedrag van je netgebied. Beschik je over meerdere omvormers, dan tel je het vermogen van al die omvormers op.

Voorbeeld:

  • Stel, je netgebied is Iveg en je hebt bij je thuis één omvormer van 2,5 kW. Dan ziet je berekening er als volgt uit: 98,63*2,5 = 246,575
  • Je prosumententarief bedraagt dus € 246,575.

Wat betekent het voor de opbrengst van je zonnepanelen?

Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs met het invoeren van het prosumententarief en het verdwijnen van de groenestroomcertificaten. Met een gemiddelde installatie die zo’n 4.000 kWh opwekt, verdien je 800 tot 900 euro per jaar. Gelet op de lage kostprijs van zonnepanelen, heb je de installatie in Vlaanderen op maximaal 10 jaar terugverdiend.

Wil je zelf meer controle over het prosumententarief? Lees de beste tips in het artikel ‘6 tips om je prosumententarief onder controle te houden’.

Ook interessant voor jou