De meeste mensen nemen ook tijdens de zomermaanden regelmatig een warme douche of een warm bad. In de lente- en zomerperiode sta je er niet bij stil, maar als het weer kouder wordt, is je verwarming onmisbaar. Een panne van je cv-ketel komt dus altijd ongelegen.
Een defecte cv-installatie bezorgt je heel wat ongemak. Om te weten wat je kunt doen om een panne te vermijden, is het handig om eerst naar de meest voorkomende oorzaken te kijken. Wat kan je doen om een defecte cv-ketel te vermijden? We klaren het met plezier voor je uit.
Houd je ketel up-to-date
Aan alle mooie liedjes komt een einde. Gemiddeld gaat een cv-ketel zo’n 15 jaar mee. Vanaf dan wordt de kans op defecten en pannes significant groter. Een oude ketel verbruikt ook beduidend meer dan de moderne toestellen die de huidige verwarmingsmarkt domineren. Zo’n moderne condensatieketel is niet alleen zuiniger, maar heeft ook een langere levensduur.
Laat je verouderde ketel dus op tijd vervangen zodat je niet verrast wordt door een panne. Geen idee of je huidige ketel al dan niet aan vervanging toe is? Doe de gratis keteltest en ontdek het antwoord aan de hand van een paar gerichte vragen.
Plan je ketelonderhoud tijdig in
De meest voorkomende oorzaak van defecten is een gebrekkig onderhoud van je installatie. Dat onderhoud is nochtans wettelijk verplicht. Je mazoutketel moet jaarlijks nagekeken worden. Voor installaties op gas geldt een verplichting om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel en Wallonië.
Het grote voordeel van een goed onderhouden cv-ketel is dat hij beter werkt. Door de aanslag van de verbrandingsprocessen is een regelmatige reiniging noodzakelijk voor een optimaal rendement. Dit kan een besparing op het verbruik betekenen tot 10%. Bovendien zorgt het onderhoud ervoor dat onderdelen op tijd worden vervangen en dit resulteert in een langere levensduur van je ketel.

Zorg voor voldoende brandstof
Heb je een cv-ketel op gas? Er zijn verschillende reden waarom er geen of onvoldoende gas in je leidingen zit. De oplossingen liggen meestal voor de hand. Mogelijke redenen:
- Wanneer je installatie na de zomerperiode opnieuw wordt ingeschakeld, kan het zijn dat er lucht in de leidingen is geraakt.
- De gasleiding is na werken nog niet opnieuw opengedraaid.
- Er is een algemene panne op het distributienet. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder (Vlaanderen, Wallonië, Brussel).
- Heb je toch geen idee hoe je het kunt aanpakken, schakel dan een vakman in.
Wanneer je een mazoutketel hebt, is het natuurlijk belangrijk dat deze op tijd wordt bijgevuld. Als je pomp het bezinksel onderaan je tank opzuigt, zou dit wel eens kunnen leiden tot een dure reparatie.
Controleer zelf ook een aantal zaken
Misschien is je installatie niet defect maar zie je iets over het hoofd? Heel wat kleine oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er geen warm water uit de kraan komt of dat je verwarming niet werkt. Meestal bestaat er een eenvoudige oplossing voor het probleem:
- Er zit lucht in de radiatoren waardoor je verwarming slecht functioneert: ontlucht jaarlijks je verwarmingselementen.
- De thermostaat is ontregeld: check de instellingen en stel alles in naar wens.
- De elektriciteit staat uit na een stroompanne: schakel de zekering weer in.
- De waakvlam van de ketel is uitgegaan: volg de meegeleverde instructies en steek de waakvlam weer aan.
Wil je op zeker spelen en ervoor zorgen dat je in case of emergency snel geholpen bent? Voor onvoorziene storingen en pannes aan je centrale verwarming bestaat er een uitgebreide herstellingsdienst.