Privé

Hoe stel ik mijn verwarming in tijdens de zomer?

Het zwembad is gevuld, de kolenvoorraad voor de barbecue puilt uit en de terrasmeubels blinken in de zon. De laatste frisse lentenachten maken plaats voor zomerse zwoelheid. Je verwarming heb je nu een hele tijd niet nodig. Weet je hoe je je cv-installatie in zomerstand zet?

Je verwarmingsketel houdt geen rekening met de seizoenen. Hij doet zoals hij geprogrammeerd is. Als de kamertemperatuur onder de instellingstemperatuur daalt, gaat de verwarming aan. Hoe zorg je ervoor dat je systeem niet onnodig aanspringt? Hoe voorkom je onnodig energieverbruik? Is de zomer een goede periode voor een ketelonderhoud? Met andere woorden: hoe maak je jouw ketel zomerbestendig?

Pas je thermostaat aan

Tijdens de zomermaanden heeft je verwarming geen nut. Toch gebeurt het dat op een frisse, zomerse ochtend de kamertemperatuur onder de ingestelde temperatuur zakt en de verwarming aanspringt. Om te voorkomen dat je verwarming ongewenst aanspringt, is het meestal voldoende om je thermostaat in te stellen op 16° of minder.

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

Zet de aanvoertemperatuur van je installatie zo laag mogelijk. Laat je bijstaan door een professioneel technieker als je niet weet hoe je het moet aanpakken!

Een lage ketel- en boilertemperatuur heeft heel wat voordelen:

  • Het rendement van een cv-installatie is het hoogst wanneer de temperatuur laag staat.
  • Wanneer het aangevoerde water minder warm is, daalt en stijgt de verwarmingstemperatuur minder fel en voorkom je dat het te warm wordt wanneer de ketel afslaat, maar de verwarmingselementen nog lang blijven nagloeien.
  • Een condensatieketel werkt efficiënter bij een lage temperatuur, aangezien het condensatiepunt van water rond 50° ligt.
  • Water dat uit je kraan komt, is aangenaam warm zonder dat je je verbrandt.

Let wel op wanneer je cv-ketel ook je warm leidingwater opwarmt. Om te voorkomen dat je leidingen een broeihaard van bacteriën worden, zet je jouw ketel beter niet lager dan 60°.

cv ketel zomer

Zet je cv-installatie uit als je op vakantie gaat

Het is een vaak gestelde vraag: is het nuttig om je verwarmingsketel uit te schakelen als je op vakantie gaat? Het antwoord is afhankelijk van wat voor soort systeem je hebt:

  • Een moderne (condensatie)ketel verbruikt geen energie als er geen warmte wordt gevraagd. Het is voldoende de thermostaat laag te zetten: op 16° of minder.
  • Bij een ouder model met een waakvlam is het interessant om de ketel volledig uit te schakelen. Dit bespaart je tot enkele tientallen euro’s per jaar.
  • Heb je een installatie met een boiler? In dat geval loont het eveneens de moeite om de ketel uit te schakelen. Het water wordt anders ook tijdens je vakantie op temperatuur gehouden in de boiler. Zet het systeem wel niet elke keer uit als je even niet thuis bent. Het kost veel minder energie om het water op temperatuur te houden dan opnieuw op te warmen. Enkel bij langdurige afwezigheid heeft het nut.

Een cv-installatie in topvorm = een beter rendement 

De zomer is het perfecte moment om je boiler te laten nakijken. Onderhoudstechniekers hebben het in deze periode minder druk en een afspraak maken gaat vlot. Het is niet alleen wettelijk verplicht om je ketel geregeld te onderhouden, een goed onderhouden systeem heeft ook enkele belangrijke voordelen. In de eerste plaats heb je een perfect werkende ketel met een optimaal rendement. Ten tweede ben je ook verzekerd van een veilige werking van je installatie.

Is je installatie verouderd? Of twijfel je of het toestel nog voldoet aan de behoeften van jouw gezin? Via onderstaande online test kom je te weten of jouw ketel al dan niet aan vervanging toe is.

Verwarming vervangen


Ga naar www.luminus.be