Hoe soigneer ik mijn cv-ketel in de winter?

In de herfst- en wintermaanden draait de cv-ketel op volle toeren. Een defect komt altijd zeer ongelegen. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier met je verwarmingsketel om te gaan, zeker wanneer hij hard moet werken. Met de juiste aanpak hoef je je geen zorgen te maken.

Kan je zelf bepaalde zaken in het oog houden? Hoe stel je de thermostaat en de boilertemperatuur juist in? Wanneer moet je jouw systeem ontluchten?

Ontlucht je verwarming van tijd tot tijd

Wanneer je merkt dat je radiatoren niet naar behoren opwarmen, kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Het ontluchten van je radiatoren is gelukkig geen driehoeksmeetkunde. Wist je trouwens dat overtollige lucht het rendement van je ketel verlaagt? Aan de slag:

 • Zet je thermostaat gedurende 5 minuten op minimum 25°. Hierdoor verzamelen de luchtbellen zich bij je ontluchtingskraantjes.
 • Schakel de verwarming uit en wacht een aantal minuten voordat je start met ontluchten.
 • Begin met de radiatoren onderaan de woning en eindig op de bovenste verdieping.
 • Draai de thermostaatkraan helemaal open alvorens te ontluchten.
 • Gebruik de gepaste ontluchtingssleutel om te voorkomen dat je het mechanisme beschadigt. In de meeste doe-het-zelfzaken vind je wat je nodig hebt.
 • Draai de ontluchtingskraan open en wacht tot alle lucht eruit is en vang het water op in een opvangbakje.
 • Wanneer er helder water uit het kraantje stroomt, draai je het terug dicht.

Het ontluchten heeft meestal tot gevolg dat de druk op je systeem daalt. Controleer dus altijd de drukmeter (manometer) na het ontluchten.

Zet je verwarmingssysteem onder de juiste druk

Normaal gezien ligt de druk ergens tussen 1 en 2 bar, afhankelijk van het merk en het model. Dit wordt normaal aangegeven door een groene kleur op je drukmeter. De meter vind je meestal naast je cv-ketel. Bij een te lage druk werkt je systeem niet meer optimaal. Dit kan je gemakkelijk zelf oplossen:

 • Draai de waterkraan en daarna de vulkraan van je systeem open.
 • Controleer de manometer tot de druk zich in de groene zone van de meter bevindt.
 • Sluit de vulkraan en achtereenvolgens de waterkraan.

Bij een te hoge druk bestaat de kans op schade aan het expansievat, met waterschade tot gevolg. Dit is eerder uitzonderlijk en wijst op een probleem met het overdrukventiel of het expansievat. Contacteer in dit geval zo snel mogelijk een professional.

CV ketel winter

Stel de keteltemperatuur juist in

Nieuwere systemen met een buitentemperatuursensor regelen hun afstelling zelf. Indien dit niet het geval is, is het interessant om na te kijken of je systeem juist is afgeregeld. Een te lage keteltemperatuur kan er namelijk voor zorgen dat je verwarming niet voldoende opwarmt. Houd rekening met volgende zaken:

 • Heb je een apart vat voor warm water? Stel je boilertemperatuur nooit lager dan 60° in, anders loop je het risico dat de legionellabacterie zich in je systeem nestelt.
 • Geen apart vat? Zet de ketel op eco-stand of stel de aanvoertemperatuur in op 60°. Zo voorkom je hoge stookkosten zonder het risico op bacterievorming. Zolang je verwarming naar behoren functioneert, zit je goed.

Maak tijdig een afspraak voor een ketel onderhoud

Ongeveer 30% van alle cv-ketels hebben tijdens de wintermaanden last van kleine of grote problemen. Nodeloos te zeggen dat het in deze periode heel moeilijk is om een vakman te pakken te krijgen. Je kunt problemen echter eenvoudig voorkomen door ervoor te zorgen dat je ketel in topconditie is:

 • Controleer zelf of jouw systeem optimaal functioneert bij de eerste winterprik. Zo kan je elke afwijking onmiddellijk aanpakken of doorgeven.
 • Denk in de lente al aan een afspraak voor het onderhoud.
 • Verplaats je verplichte controle naar een moment vlak voor de herfst.

Oud toestel? Bespaar tot wel 30% met een nieuwe condensatieketel

Is je toestel ouder dan tien jaar? En twijfel je of het zijn werk nog optimaal doet? Doe onze gratis online test en ontdek aan de hand van enkele gerichte vragen of je huidige cv-ketel al dan niet aan vervanging toe is. Een nieuwe condensatieketel verbruikt bovendien een pák minder en laat je maandelijkse stookkosten aanzienlijk dalen.

Ook interessant voor jou