Privé

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2018?

Is het vandaag de dag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch is een PV-installatie anno 2018 nog steeds rendabel.

Waarom nu zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
 • De kwaliteit wordt steeds beter.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
 • Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
 • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Subsidies voor zonnepanelen in 2018

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijft het plaatsen van zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten per regio samen wat de stand van zaken is.

BRUSSEL

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan de netbeheerder kunt verkopen aan de marktprijs. Netbeheerders moeten jaarlijks aan bepaalde quota voldoen. Aangezien dit tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt een pv-installatie aan te schaffen.
 • De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Voorlopig is er, buiten een proefproject in 2017, over de uitrol en een compensatieregeling in Brussel nog niets bekend.

VLAANDEREN

 • Nog tot eind 2018 kan je een energielening afsluiten aan een voordelig tarief. Kwetsbare doelgroepen of mensen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor kunnen hierdoor maximaal 15.000 euro lenen aan 0% rente. Wanneer je hier niet onder valt, leen je aan 2%.
 • De Vlaamse regering keurde in 2016 het zonneplan goed, waardoor particulieren gemakkelijk kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten.
 • Vanaf 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. Voor gezinnen met een pv- installatie garandeert de regering het systeem met de terugdraaiende teller tot 15 jaar. Zonnepanelen geplaatst vanaf 31 december 2020 vallen onder een nieuwe compensatieregeling, waarover op dit moment nog niet veel bekend is.

WALLONIË

 • Op 30 juni 2018 werden de Qualiwatt-premies afgeschaft. De terugverdientijd van zonnepanelen in Wallonië is daardoor vergelijkbaar met Vlaanderen. Neem hier een kijkje voor een realistische berekening.
 • Vanaf 1 januari 2020 betaal je ook in Wallonië een prosumententarief.
 • Betreffende de uitrol van digitale meters en de gevolgen voor het systeem van de terugdraaiende teller is nog weinig bekend.

Subsidies zonnepanelen

Voorbeelden uit de praktijk

VOORBEELD 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Zonnepanelen Brussel

VOORBEELD 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 6.000 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op het energiefactuur dan kom je op een bedrag van 630 euro jaarlijkse besparing. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 á 10 jaar.

Zonnepanelen vlaanderen

VOORBEELD 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze een PV-installatie plaatsen met een capaciteit van 3.500kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 6.000 euro. Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 6 á 7 jaar.

Het is nog niet duidelijk hoe het prosumententarief, waarvan sprake is, toegepast zal worden. Maar met of zonder is het rendement van een PV-installatie veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

Zonneopbrengst Wallonië

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2018. Bereken hier de kostprijs van jouw installatie en ontdek hoeveel jij kan besparen.


Ga naar www.luminus.be