Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2021?

Is het vandaag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land. Ontdek de gemiddelde kostprijs, terugverdientijd… Of bereken hier meteen – en bovendien helemaal vrijblijvend – je prijs op maat.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer Belgen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel mensen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Zijn zonnepanelen in 2021 nog interessant?

Waarom in 2021 voor zonnepanelen kiezen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest en de kwaliteit wordt steeds beter.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
 • Binnen gemiddeld 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven.
 • Je komt mogelijk in aanmerking voor een premie tot wel € 1500 van de Vlaamse overheid waardoor de terugverdientijd korter wordt.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.
 • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Check ook onze kosten-batenanalyse over de kostprijs van zonnepanelen

Subsidies voor zonnepanelen in 2021

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

BRUSSEL – steun voor zonnepanelen in 2021

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan je elektriciteitsleverancier kunt verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn immers verplicht om de groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota.  En aangezien dat tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten. Voor nieuwe installaties daalt het aantal toegekende certificaten wel met 20%.
 • Produceer je minder dan 5kWp, dan heb je bovendien recht op een gedeeltelijke compensatie voor je niet-verbruikte stroom. Je betaalt dus nettarieven op basis van je werkelijke afname van het distributienetwerk.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen.
 • Hier vind je het beste overzicht van de mogelijke energiepremies. Check ook zeker de eventuele aparte premies van je eigen gemeente voor de installatie van zonnepanelen.

VLAANDEREN – steun voor zonnepanelen in 2021

 • De Vlaamse overheid introduceert in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen.
 • Je vraagt je premie hier aan, op de website van Fluvius. Om voor die premie in aanmerking te komen, moet je:
 • een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014.
 • een kleine installatieplaatsen, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • geen bestaande zonnepaneleninstallatie uitbreiden.
 • geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • je zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen.

Lees meer details in ons artikel: alles wat je moet weten over de zonnepanelensubsidie van 2021

WALLONIË – steun voor zonnepanelen in 2021

 • In oktober 2020 trad in Wallonië het prosumententarief in werking. Je geniet in het Waalse gewest nog van het voordeeltarief van de terugdraaiende teller, maar je betaalt dus wél een compensatie voor het gebruik van het netwerk: het prosumententarief.
 • Goed nieuws: voor 2020 en 2021 krijg je dat prosumententarief voor 100% terugbetaald door je netbeheerder. In 2022 en 2023 betaal je 45,73% van het totaalbedrag, en vanaf 2024 is de hele som voor je eigen rekening.
 • Bereken je prosumententarief met deze tool van de CWaPE.

Zonnepanelen nog rendabel na de introductie van de digitale meter?

BRUSSEL

 • De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Er kan dus nog veel gebeuren op het vlak van technologie, kosten, noden … Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

Zonnepanelen en een groen energietarief: een winning team na de introductie van de digitale meter

VLAANDEREN

 • Sinds 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. In maart 2019 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een regeling voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie:
 • Voor alle installaties geplaatst vóór 2021, kon je als eigenaar kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Maar op 14 januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof die beslissing. Alle eigenaars van zonnepanelen mét digitale meter vallen automatisch onder het “nettarief werkelijke afname”. In dit systeem betaal je een jaarlijkse netkost gebaseerd op de elektriciteit die je van het net hebt gehaald. Dit is bijzonder voordelig wanneer je veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt. Meer details over de wijziging lees je in dit artikel.

Heb je toch nog opgewekte stroom over die je niet zelf kan verbruiken? Dankzij een terugleveringscontract word je vergoed voor de stroom die je op het net injecteert. Lees hier alles over energietarieven die je vergoeden voor je injectie.

 • De vergoeding voor de injectie van je energie wordt geschat op € 0,03/kWh. Dat is lager dan de aankoopprijs voor energie van het netwerk (ongeveer € 0,27/kWh), gezien er hier natuurlijk taksen en distributiekosten bijkomen.
 • Ben je Luminus-klant? Dan zit je goed. Luminus voegde namelijk in 2021 een injectievergoeding toe aan al haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. De vergoeding voor je injectie wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening.

Lees ook het artikel: wat verandert er in Vlaanderen in 2021 op het vlak van zonnepanelen?

WALLONIË

 • In het Waalse Gewest wordt voorlopig alleen een digitale meter geplaatst bij wie meer dan 6 000 kWh per jaar verbruikt of wie zelf zijn eigen stroom produceert (zonnepaneleneigenaars). Daarnaast plant het Gewest om tegen uiterlijk 01/01/2023 systematisch een digitale meter te plaatsen bij personen die hun energiefactuur niet betalen, een nieuwe aansluiting vragen, hun meter moeten vervangen of gewoon over een digitale meter wensen te beschikken.
Subsidies zonnepanelen

Voorbeelden uit de praktijk

VOORBEELD 1: zo rendabel zijn zonnepanelen in 2021 in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.650 kWh met een totale investeringskost van +/- 4.350 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op 2,4 groenestroomcertificaten per geproduceerde MWh omdat hun installatie minder dan 5 kWp omvat. Robert en Isabel krijgen hierdoor een bedrag van ongeveer 230 euro per jaar , gedurende 10 jaar. Na 5 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Opbrengst zonnepanelen Brussel 2021

VOORBEELD 2: zo rendabel zijn zonnepanelen in 2021 in Vlaanderen

Idriss en Elke uit Hasselt hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning op het vlak van energie wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.700 kWh te laten installeren. Hun installatie kost +/- € 5.000, maar ze komen in aanmerking voor de eenmalige investeringspremie van de Vlaamse overheid, die in hun geval € 1.050 bedraagt.

Na de plaatsing sluiten ze onmiddellijk een energietarief af met terugleveringsvergoeding. Zo besparen ze elk jaar net geen € 400 op hun energiekosten, wat hun een terugverdientijd van 11 jaar oplevert. Idriss en Elke kunnen hun terugverdientijd verkorten door hun zelfconsumptie op te krikken van 30% naar bijvoorbeeld 40-50%. Meer stroom verbruiken op de momenten dat ze er opwekken, is de boodschap.

Opbrengst zonnepanelen Vlaanderen 2021

Verbeter de rentabiliteit van je zonnepanelen met een hogere zelfconsumptie

VOORBEELD 3: zo rendabel zijn zonnepanelen in 2021 in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze zonnepanelen plaatsen met een capaciteit van 3.600 kWh. Ze betalen hiervoor +/- € 5000 . Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 8 jaar.

Het prosumententarief is van toepassing sinds oktober 2020, waardoor de jaarfactuur van José en Philippe verhoogt met € 234 tot € 346, maar tot 2024 krijgen ze dat helemaal of deels terugbetaald . Meer daarover lees je hier.

Opbrengst zonnepanelen Wallonië 2021

Ook interessant voor jou