Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt je nog niet volledig onafhankelijk van het stroomnet maar geeft de rentabiliteit van je zonnepanelen wel een flinke boost. Door de invoering van de digitale meters stijgt de vraag aanzienlijk. In dit artikel ontdek je hoe rendabel een thuisbatterij anno 2022 echt is en waarom de noodzaak enkel zal stijgen.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Omdat het om een sterk opkomende technologie gaat, is een thuisaccu nog aan de dure kant. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag – afhankelijk van het merk en de capaciteit (gemiddeld van 3 tot 10 kWh) – tussen 4.500 en 10.000 euro. De bekendste merken zijn onder andere Tesla, LG, Mercedes, Philips en Huawei.

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het is mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder zonnepanelen. ’s Nachts kan je de thuisbatterij dan laten opladen met elektriciteit van het net, aan een goedkoop nachttarief. Deze opgeslagen elektriciteit kan je vervolgens overdag gebruiken. Zo koop je je elektriciteit voortaan alleen nog maar aan het voordelige nachttarief. De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is niet veel meer dan 100 euro per jaar. Veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Door de huidige aankoopprijs van een thuisbatterij is de terugverdientijd nog redelijk lang. Toch kunnen eigenaars van zonnepanelen met behulp van een thuisbatterij hun zelfconsumptie zien stijgen van 30 tot 70 procent. Meer over zelfverbruik – de zelf opgewekte energie die je bij je thuis meteen verbruikt – lees je hier.

Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort.

Als je de huidige prijzen en capaciteit van een thuisbatterij bekijkt, is vandaag een terugverdientijd van 10 jaar mogelijk in combinatie met zonnepanelen. Goed nieuws wat betreft de levensduur ervan: op de Europese markt geven de meeste batterijproducenten tien jaar garantie, maar studies tonen aan dat de levensduur van de huidige generatie batterijen zo’n twintig jaar bedraagt. Houd er wel rekening mee dat een batterij die vaak volledig ontlaadt, een kortere levensduur heeft.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Tegemoetkomingen in de verschillende gewesten

Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels die invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van een thuisbatterij. We zetten alles even netjes op een rijtje.

Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft de premie voor thuisbatterijen verlengd tot in 2024 en zelfs extra budgetten vrijgemaakt. Voor 2021 werd er een budget van maar liefst 22 miljoen euro vrijgemaakt. Eind maart 2021 was er nog geen 2 miljoen euro aan premies aangevraagd (voor zo’n 780 thuisbatterijen).

Koop of lease jij een thuisbatterij? Dan kun je een premie aanvragen bij het departement Omgeving.

Vanaf 2022 bedraagt het bedrag van de batterijpremie maximaal 1725 euro incl. btw, terwijl dat in 2021 nog maximaal 2550 euro was. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de capaciteit en de ingebruikname.

Een duidelijk overzicht van de premie vind je in het artikel ‘Is een thuisbatterij een interessante investering anno 2022?’:

Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen lees je hier na.

Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er helaas geen premie voor thuisbatterijen. Sinds januari 2020 is het voor inwoners wel interessanter geworden om een thuisbatterij aan te kopen. De nettofactuur, die rekening houdt met een terugdraaiende meter, wordt dan vervangen door facturatie op basis van een bidirectionele teller met vergoeding van energieproductie.

Wallonië

Net als in Het Brussels Gewest is er ook in Wallonië nog geen premie voor geïnteresseerden. Ze introduceerden er in oktober 2020 wel het prosumententarief. Als Waalse prosument kies je tussen een proportioneel en een jaarlijks forfaitair bedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Vooral binnen die eerste keuze is een hogere zelfconsumptie (waar een thuisbatterij toe bijdraagt) interessant voor de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Conclusie

De overheid stimuleert met de huidige regelgeving vooral het zelfverbruik van zonnepaneleneigenaars. Er zijn vele manieren om die zelfconsumptie te verhogen en je voordeel te vergroten, en de installatie van een thuisbatterij is daar één van.

Als je onmiddellijk de energie van je zonnepanelen verbruikt, verdien je sneller je zonnepanelen terug. Daarom is een thuisbatterij een mogelijk interessante investering voor zonnepaneleneigenaars.

We raden je aan een van onze experten ter zake aan te spreken om te bekijken of een thuisbatterij in jouw specifieke situatie al dan niet interessant is.

Ook interessant voor jou