Hoe kies je jouw dakisolatiemateriaal?

Dakisolatie is waarschijnlijk een van de meest rendabele energiebesparende ingrepen. Op twintig jaar tijd kan je met een goed geïsoleerd dak namelijk tot wel € 5.000 netto besparen. Maar wat zijn nu de beste isolatiematerialen? In dit artikel overlopen we de meest gebruikte materialen voor warmte- en geluidsisolatie en hun voor- en nadelen.

Er bestaat een ruim aanbod aan dakisolatiematerialen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Over het algemeen worden ze in drie categorieën onderverdeeld: minerale wol, synthetische isolatiematerialen en ecologische isolatiematerialen.

1. Minerale wol als isolatiemateriaal

Glaswol en rotswol zijn de twee meest gebruikte isolatiematerialen om hellende daken te isoleren. Deze minerale wolsoorten bieden dan ook heel wat voordelen voor deze dakconstructies:

  • Eenvoudig te plaatsen
  • Uitstekende warmte- en geluidsisolatie
  • Relatief goedkoop
  • Heel goede prijs-kwaliteitverhouding

Glaswol

Is glaswol goed dakisolatiemateriaal?

Deze dekens uit verweven vezels zijn uiterst geschikt om hellende daken te isoleren. Glaswol is een buigzaam isolatiemateriaal dat makkelijk tussen dakspanten geplaatst kan worden. Glaswol biedt niet enkel warmte- en geluidsisolatie, maar is ook brandvertragend en rotvrij.

Als je glaswol gebruikt als isolatiemateriaal, moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Glaswol is namelijk vrij corrosief: draag dus handschoenen en een stofmasker als je met glaswol werkt. Zo vermijd je irritatie aan je huid en longen.

De prijs van glaswol

Glaswol kost € 5 tot € 6 per vierkante meter. Daarmee is het een vrij goedkope manier om je hellend dak te isoleren. Uiteraard moeten hierbij ook nog de plaatsingskosten gerekend worden.

De plaatsing van glaswol

Glaswol is verkrijgbaar in rollen (dekens) of als platen in verschillende diktes. Het materiaal wordt steeds tussen twee dakspanten geplaatst. Je snijdt de rollen of platen best iets breder uit dan de ruimte tussen de spanten. Zo wordt het materiaal goed geklemd en sluit de dakisolatie goed aan.

Let op: glaswol wordt niet rechtstreeks onder de dakpannen geplaatst, maar onder het onderdak. Is er nog geen onderdak aanwezig, dan moet je dit eerst voorzien.

Naast glaswoldekens en -platen wordt er ook gebruik gemaakt van ingeblazen glaswol, ideaal om het dakgebinte te isoleren. De zeer fijne structuur van de inblaaswol vult de ruimte tussen het dak en het dampscherm optimaal op. Deze techniek vermijdt koudebruggen en garandeert optimale energieprestaties.

Rotswol

Is rotswol goed dakisolatiemateriaal?

Rotswol heeft dezelfde eigenschappen als glaswol, maar scoort zelfs nog beter op vlak van geluidsisolatie.

De prijs van rotswol

Rotswol is iets duurder dan glaswol, maar blijft een relatief goedkoop isolatiemateriaal.

De plaatsing van rotswol

Rotswoldekens en -platen worden net zoals glaswol tussen de spanten van hellende daken geklemd.

Laine de roche / rotswol

2. Synthetische isolatiematerialen

De meeste kunststofmaterialen zoals PIRPUREPS en XPS zijn chemische (hard)schuimen. Deze lichte isolatiematerialen zijn vochtbestendig, brandwerend en daarom ideaal voor warmte- en geluidsisolatie. Vaak worden deze kunststofmaterialen gebruikt om vochtige ruimtes of platte daken te isoleren. Ook voor hellende daken zonder onderdak of waar moeilijk met een dampscherm gewerkt kan worden, zijn deze kunststofplaten een prima keuze.

PIR-isolatieplaten

Zijn PIR-isolatieplaten goed isolatiemateriaal?

Voor de isolatie van plat dak zijn isolatieplaten uit PIR (polyisocyanuraat) ideaal. Naast hun vochtbestendigheid en uitstekende isolatiewaarde, zijn ze heel drukbestendig. Tijdens en na de werken kan je zelfs op het dak blijven lopen. PIR is licht en daarom makkelijk te plaatsen.

De nieuwste PIR-isolatieplaten isoleren iets beter dan glaswol, rotswol, PUR (polyurethaan) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen). Hierdoor heb je  minder last van ruimteverlies, wat erg handig is bij de isolatie van een plat dak of niet-ingerichte zolderruimte. Of je je dak nu aan de binnen- of buitenzijde wil isoleren, PIR-platen zijn in beide gevallen een goede keuze.

Het grote nadeel van PIR is dat het niet biologisch afbreekbaar is.

De prijs van PIR-isolatieplaten

Om aan de huidige isolatienormen te voldoen, kies je best PIR-platen van 12 cm. Die kosten ongeveer € 40 per vierkante meter. Om een dak te laten isoleren met PIR-platen van 6 cm betaal je ongeveer € 25 per vierkante meter, plaatsing inbegrepen. Kies je voor PIR-isolatieplaten van 8 cm, dan is dat ongeveer € 30 per vierkante meter.

De plaatsing van PIR-isolatieplaten

PIR-isolatieplaten zijn hard en niet samendrukbaar. Het is dan ook niet aan te raden om de platen tussen de spanten aan te brengen, omdat je ze dan exact op maat moet snijden. Hellende daken isoleren met PIR-platen kan wel, maar dan worden ze onder de spanten of onder een houten structuur aangebracht. Kieren worden opgevuld met isolatieschuim om koudebruggen te vermijden.

Vanwege hun hoge densiteit en beloopbaarheid worden PIR-platen meestal gebruikt voor de isolatie van platte daken. Je vindt ook PIR-platen die bekleed zijn met bitumen. Die kunnen op een plat dak of net onder de roofing worden aangebracht.

Wanneer je de naden goed afdicht, is een extra dampscherm niet nodig, omdat PIR geen vocht opneemt.

PUR-spuitisolatie

Is PUR-schuim goede dakisolatie?

Polyurethaan-hardschuim wordt gebruikt voor de isolatie van hellende daken, platte daken en vloeren. Omdat gespoten PUR-schuim perfect tot in de kleinste hoekjes komt, vermijd je koudebruggen en wordt warmteverlies beperkt. Gespoten PUR heeft een betere isolatiewaarde dan, bijvoorbeeld, gespoten glaswol en is ook een goedkopere oplossing.

Met zijn hoge isolatiewaarde is gespoten PUR een interessante optie voor de isolatie van hellende daken. De methode wordt echter afgeraden, omdat ze het binnenklimaat kan veranderen en ze maar beperkte tijd goed werkt. Doordat het hout van de dakstructuur niet meer kan drogen, bestaat de kans op rotting. Bovendien wordt de renovatie van een dak dat opgevuld is met PUR-schuim, en meer bepaald de afbraak ervan, erg duur.

PUR-schuim bevat giftige stoffen, dus aangepaste werkkledij, een mondmasker en voldoende verluchting zijn onontbeerlijk tijdens het spuiten. Eens het PUR-schuim echter uitgehard is, is het volkomen onschadelijk. Bespreek de voor- en nadelen voor jouw dak dus met een expert, alvorens je PUR-schuim kiest voor jouw dakisolatie.

De prijs van PUR-schuim

Algemeen geldt: hoe makkelijker de ruimte te bereiken is, hoe minder je zal betalen voor je dakisolatie. Daarnaast bepalen de oppervlakte en de gewenste isolatiedikte de prijs van de werken. Reken op een gemiddelde prijs van € 15 tot € 30 per vierkante meter.

De plaatsing van PUR-schuim

Je dak isoleren met PUR-schuim? Dat laat je beter over aan gespecialiseerde isolatiebedrijven. Dankzij de snelle droogtijd van PUR gaat het spuiten erg snel. Hierdoor is de totaalprijs van je isolatieproject vaak lager dan bij isolatieplaten of -dekens. Vooral als het dak veel hoekjes en kantjes heeft, is deze isolatiemethode een slimme keuze.

Een extra voordeel is dat het spuiten van PUR-schuim nagenoeg geen afval oplevert.

Tip: Ecologisch PUR-schuim met water als blaasmiddel is een goede oplossing voor dakisolatie door de goede verluchting die het creëert.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

3. Ecologische dakisolatie

Voor de ecologische bouwer bestaan er ook heel wat milieuvriendelijke isolatie-alternatieven, zoals schapenwol, houtwol, hennep, kurk en papiervlokken. Al deze materialen slaan warmte goed op, met een positief effect op het binnenklimaat.

Schapenwol en houtwol

Schapenwol en houtwol slaan warmte goed op en zijn vochtregulerend. Ze bevatten bovendien geen schadelijke stoffen. Meer nog, schapenwol heeft zelfs luchtzuiverende eigenschappen. Schapenwol en houtwol zijn echter niet de goedkoopste isolatiematerialen: je moet rekening houden met een aankoopprijs van € 20 tot € 25 per vierkante meter.

Papiervlokken

Cellulose-isolatie wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Op vlak van isolatiecapaciteit doen papiervlokken niet onder voor glaswol en rotswol, maar ze worden wel afgeraden in vochtige ruimtes. Met een gemiddelde prijs tussen € 14 en € 20 per vierkante meter is cellulose-isolatie iets goedkoper dan schapenwol en houtwol.

Hennep

De sterke houtachtige vezels van de hennepplant lenen zich uitstekend voor de verwerking in ecologische dakisolatie. Net zoals rotswol en glaswol wordt hennep in deken- of plaatvorm gebruikt als isolatiemateriaal tussen de dakspanten. In vochtige ruimtes is hennep geen goed idee. De prijs van hennep isolatierollen is vergelijkbaar met die van papiervlokken, ergens tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter.

Kurk

Kurk is een volledig natuurlijk product met uitstekende isolerende eigenschappen, zowel voor warmte- als geluidsisolatie. Daarnaast is kurk erg vochtbestendig. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor de isolatie van platte daken en is verkrijgbaar in korrelvorm en als plaatmateriaal. Het grootste nadeel van kurk is het prijskaartje: met een gemiddelde prijs tussen € 30 en € 40 per vierkante meter is kurk het duurste ecologische isolatiemateriaal.

Benieuwd naar andere manieren om duurzaam te bouwen of renoveren? Ontdek de verschillende methodes in dit artikel.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

Hoe bepaal jij welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw dak?

De keuze voor het beste dakisolatiemateriaal hangt af van je daktype, waar je de isolatie precies aanbrengt, je budget en natuurlijk je voorkeur.

Als je veel belang hecht aan ecologisch bouwen, is schapenwol ongetwijfeld de beste optie om je hellend dak te isoleren. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een aanzienlijk investeringsbudget moet vrijmaken.

Ben je op zoek naar een goedkope maar effectieve manier voor de isolatie van je dak? Ga dan voor glaswol of steenwol. Je kiest dan voor een goed prijs-kwaliteitverhouding. Het mooiste van alles: je kan dit dakisolatiemateriaal gemakkelijk zelf plaatsen.

Voor de isolatie van de buitenzijde van een plat of hellend dak kies je best voor PIR-isolatieplaten, al dan niet met een bitumenlaag.BewarenBewaren