Hoe kan ik mijn plug-in hybride of elektrische wagen thuis opladen?

Ruil jij je traditionele wagen weldra in voor een moderne plug-in hybride of elektrische auto? Slimme keuze! Dan wil je thuis ook de juiste laadoplossing voor je elektrische wagen.

Een 100% elektrische wagen? Dat is niet enkel ecologisch, maar ook de toekomst van de mobiliteit. Uiteraard wil je de accu van je zero emission auto of plug-in hybride thuis kunnen opladen. Kwestie dat je bolide altijd vertrekkensklaar staat. De verschillende mogelijkheden om je auto op te laden, sommen we graag voor je op.

Thuis opladen met je meegeleverde kabel

Bij je plug-in hybride of elektrische wagen krijg je een laadkabel meegeleverd. Die kun je simpelweg in het standaard stopcontact (220V) in je garage of op de oprit steken. Het grootste voordeel? Je moet geen extra investeringen doen. Maar er is ook een nadeel voor zij die 100% elektrisch rijden: het duurt immers erg lang om de accu van je wagen volledig op te laden. Afhankelijk van de stroomsterkte van je thuisnetwerk en het vermogen van de transformator, moet je toch rekenen op tien tot vijftien uur. Vind je dat te lang? Dan investeer je beter in een laadpaal.

Enkele bestuurders van elektrische bedrijfswagens delen hier hun ervaringen

Investeren in een vast laadpunt

Gelukkig is het mogelijk om thuis een laadpaal te installeren. Zo’n vast laadpunt heeft flink wat voordelen. De allergrootste troef is de snelheid. Afhankelijk van het gekozen model laad je gemiddeld 2 keer sneller op dan met een gewoon stopcontact. Die snelheid is afhankelijk van het vermogen. Er bestaan laders van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Voor thuisoplossingen zijn vooral de eerste twee (3,7 kW en 7,4 kW) populair, omdat ze minder belastend zijn voor je elektrische installatie.

Een vast laadpunt is:

  • snel,
  • praktisch,
  • veilig
  • en gebruiksvriendelijk.

Een eigen zaak? Kies je dan zowel thuis als op het werk voor een laadpaal?
> Speciaal voor zelfstandigen en ondernemers lichten we de verschillende mogelijkheden uit

Handig om te weten: ook Luminus biedt laadoplossingen voor thuis. Onze Luminus Home Plug, een wandmodel met een 3,7 kW-aansluiting laat toe om zowel overdag als ’s nachts comfortabel op te laden. Bovendien kan hij zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Over de installatie zelf hoef je je geen zorgen te maken. Een vakman sluit de Home Plug aan op je zekeringkast en staat in voor een vlekkeloze installatie. Vraag gerust vrijblijvend een offerte voor een laadpaal bij je thuis.

Ook interessant voor jou