Je woning verwarmen: voor welk systeem kies je best?

Je verwarmingsinstallatie is de kern van je woning. Bij een grondige renovatie of een nieuwbouwproject heb je de keuze tussen verschillende systemen en verwarmingselementen. De kostprijs, het verbruik, het gebruiksgemak en het design bepalen je keuze.

Ben je op zoek naar het voordeligste of naar het duurzaamste systeem? Wat zijn de pluspunten van vloerverwarming? Is elektrische verwarming nog van deze tijd? Kies je voor een open of gesloten haard? Klaar voor een antwoord op je vragen? Start!

Verschillende warmtebronnen

Om je verwarming op temperatuur te krijgen, heb je de keuze uit verschillende warmtebronnen. Een traditionele cv-ketel of condensatieketel kan op gas of stookolie werken, maar ook op pellets. Een warmtepomp gebruikt de lucht, water of de bodemtemperatuur. Een zonneboiler gebruikt de zon. We geven wat meer uitleg over de belangrijkste hedendaagse alternatieven:

  • Condensatieketels op gas nemen weinig plaats in, zijn betaalbaar en kunnen in elk verwarmingssysteem worden ingepast. Doordat ze ook een uitstekend rendement halen, wordt hier tegenwoordig vaak voor gekozen, zeker in bestaande woningen.
  • Condensatieketels op stookolie nemen in de woning weinig plaats in, maar je hebt ook een stookolietank nodig, die veel plaats inneemt.
  • Een pelletketel is een duurzaam alternatief met een hoog rendement. Bovendien is ook de brandstof (de pellets) redelijk goedkoop. Dat zorgt voor een besparing op je energiefactuur. De hogere kostprijs haal je er op termijn dus zeker uit. Houd er wel rekening mee dat de ketel en de opslag van de pellets meer ruimte in beslag nemen.
  • Warmtepompen leveren duurzame energie, hebben een hoge investeringskost en combineer je best met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. In de meeste gevallen is dat vloerverwarming. In een bestaande woning zijn extra investeringen nodig voor isolatie om het hele jaar door voldoende rendement te hebben.
  • Een zonneboiler wordt steeds gebruikt in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp. In de winter leveren zonnecollectoren slecht 20% van de energie die nodig is om je verwarming op peil te houden. De terugverdientijd is afhankelijk van de installatie behoorlijk lang.

Een alternatief voor deze installaties is het gebruik van hout, pellets of gas in kachels, of elektrische warmtebronnen. Dit wordt vaak gebruikt als bijverwarming voor bepaalde ruimtes.

Verschillende warmtebronnen

Verwarmingselementen in je woning

Het is belangrijk dat je woning op de juiste manier wordt verwarmd. Je slaapkamer mag een heel stuk frisser zijn dan je woonkamer, en de badkamer verwarm je best enkel wanneer je ze gebruikt. Meestal wordt de warmte vanuit een centraal punt (de cv-ketel, warmtepomp) naar verschillende warmtepunten in de woning verspreid. Je kan ook kiezen voor extra verwarmingselementen zoals een kachel of een elektrisch vuurtje. We geven een overzicht van de keuzes die je hebt en de voor- of nadelen die eraan verbonden zijn:

Radiatoren
Dit is de meest traditionele manier om je hele woning te verwarmen. Het is een betaalbaar systeem, makkelijk aanpasbaar en je kunt de radiatoren gebruiken als droogrek of om je kledij lekker op te warmen! Ze geven enkel convectiewarmte waardoor het bovenin de ruimte het warmst is. De convectiestromen zorgen ook voor de circulatie van stof, wat jammer genoeg irritatie kan veroorzaken bij mensen met astma of allergieën.

Vloerverwarming
Door vloerverwarming zorg je voor een betere verspreiding van de warmte in de ruimte. Het rendement ligt hierdoor hoger en het verbruik lager. Bovendien werkt het perfect met systemen op lage temperatuur (warmtepomp). Een ander voordeel is dat je geen radiatoren moet plaatsen en de hele ruimte kan gebruiken. In vergelijking met radiatoren warmt de ruimte wel minder snel op. Plaatsing van vloerverwarming is ingrijpender en duurder. Meestal wordt dit systeem toegepast bij nieuwbouw.

Vloerverwarming

Elektrische verwarming
Dit wordt meestal gebruikt als bijverwarming voor kleine ruimtes die snel extra opwarming nodig hebben zoals bijvoorbeeld een badkamer. Het zijn vaak kleine, verplaatsbare toestellen en er bestaan heel wat verschillende modellen. Enkele voorbeelden zijn halogeen- of infraroodstralers, convectoren, warmeluchtblazers en olieradiatoren. Er bestaan ook systemen om elektriciteit te gebruiken voor je algemene verwarming.

Open haard
De voordelen zijn vooral van sociale aard. Niets gezelliger dan bij een knus, knisperend vuurtje te zitten. Het rendement is echter laag (20%), waardoor je regelmatig hout moet aanvullen en snel door je houtvoorraad zit. Het is bovendien een bron van roet en fijnstof en je hebt heel wat schoonmaakwerk.

Hout-/pelletkachel
Het rendement van een moderne kachel is veel hoger dan bij de open haard (meer dan 75%). Bovendien geeft een kachel ook convectiewarmte en is deze daarom ook geschikt om grote ruimtes langdurig te verwarmen. Het voordeel van pellets is dat de kachel langdurig kan branden wanneer het reservoir is gevuld. De kachel regelt zelf de verbranding. De pelletkachel is wel duurder in aankoop. Gesloten kachels zijn duurder dan een open haard en vragen ook heel wat onderhoud. Kachels worden extreem heet en moeten goed afgeschermd worden.

Gaskachel
Gelukkig bestaat er ondertussen nog knappere alternatieven voor de vroegere open haard. Een moderne gaskachel is zeer onderhoudsvriendelijk en de bediening is heel eenvoudig (afstandsbediening, app op smartphone). Het rendement is hoog en je hoeft geen hout of pellets aan te sleuren. Een ander voordeel is de propere verbranding, waardoor mensen met allergieën of astma geen hinder ondervinden. Struikelblokken zijn de hoge kostprijs en de ingrijpende renovatiewerken (gasleiding, inbouwmeubel op maat) die de kosten nog meer de hoogte injagen.

Ook interessant voor jou