Hoe gaat de batterij van je elektrische wagen langer mee in de winter?

De winter komt eraan en de kou, de sneeuw en het ijs hebben een grote impact op de batterij van je elektrische wagen. Je moet hem langer opladen, het vermogen vermindert en de actieradius verkleint. Je springt dus best slim om met de batterij. Gelukkig hebben wij enkele tips om je batterij langer te laten meegaan bij elektrisch rijden in de winter!

Elektrisch rijden in de winter: goed begonnen is half gewonnen

Je batterij sparen begint al voordat je de oprit afrijdt. Zet net als bij een gewone wagen winterbanden op je elektrische wagen als de winter eraan komt. Van zodra de temperatuur onder de 8 graden duikt, bieden ze meer grip. Daardoor zal je elektrische wagen minder energie nodig hebben en blijft de actieradius groter.

Bovendien laat je best je auto voorverwarmen terwijl hij nog aan de laadpaal hangt. Op die manier gebruik je niet nodeloos batterij wanneer je vertrokken bent om bijvoorbeeld je interieur op te warmen. Want anders dan bij een auto met verbrandingsmotor, waar de verwarming de restwarmte van de motor gebruikt, haalt een elektrisch voertuig zijn energie volledig uit de batterij.

Tips voor onderweg

Eens je vertrokken bent, kan je nog enkele dingen doen om batterij te sparen. Schakel alle (onnodige) elektrische apparatuur uit. Dat is bijvoorbeeld de radio, maar ook je smartphone die je met je auto verbindt. Deze toestellen hebben namelijk allemaal energie nodig van de batterij van je elektrische auto. Dat klinkt ongezellig, maar kan erg handig zijn wanneer je in kilometernood zit.

Heeft je elektrische wagen stoelverwarming? Zet dan de overige verwarming uit en kies enkel daarvoor. Stoelverwarming verbruikt een vierde minder energie dan gewone verwarming. Daarnaast kan je ook je rijstijl aanpassen om je batterij te sparen. Hou zoveel mogelijk een constante snelheid aan en vermijd snel optrekken of bruusk afremmen.

Tips bij het opladen

In de winter zet je je elektrische wagen best in de garage. Daarmee vermijd je dat je laadkabel bevriest. Is hij toch bevroren? Laat hem langzaam ontdooien en gebruik zeker geen haardroger!

Ook neem je steeds best een extra laadkabel mee in de wagen. Je zou anders onderweg wel eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan. Dat geldt trouwens het hele jaar door, niet enkel in de koudere wintermaanden.

Plan op voorhand ook je laadtijden – en hou daarbij rekening met de verminderde actieradius door het koude weer. Want je vermijdt beter snelladen, dat veel meer van je batterij vraagt, waardoor die sneller verslijt.

Extra: met de elektrische wagen op wintervakantie.

Een tocht richting skigebieden met een elektrische auto bereid je best goed voor. De koude en de bergen vergen nog een tikkeltje extra van je elektrische wagen. Denk er daarom aan

  • om op voorhand de laadpalen op te zoeken langs je route richting de bergen.
  • om een hotel of chalet te huren met een laadpaal, zodat je ’s nachts je voertuig kunt opladen.
  • om sneeuwkettingen mee te nemen, zodat je genoeg grip blijft houden.

Het is duidelijk: zelfs met een elektrische wagen hoef je de wintermaanden niet te vrezen. Een beetje goede voorbereiding en je kunt zonder problemen de weg op, sneeuw of niet!

Ook interessant voor jou