Hoe bereken je het vermogen van je verwarmingsketel?

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en ben je op zoek naar een nieuwe? Dan kan het nuttig zijn om te weten hoe groot het vermogen van je ketel moet zijn om je huis of appartement voldoende te verwarmen. Wij leggen je uit waar je het best op let en hoe je dat vermogen zelf berekent.

Waarom is het vermogen van mijn verwarmingsketel belangrijk?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze gewoon een ketel kunnen kopen met hetzelfde vermogen als hun oude ketel. Dat vermogen in kilowatt vind je overigens op het kenplaatje van je huidige ketel, een zilverkleurig plaatje op de buitenkant van je ketel. 

De berekeningswijzen uit het verleden zijn vandaag echter niet meer van toepassing. Misschien heb je wel verbeteringen aangebracht aan je woning, zoals isolatie, dubbele beglazing of luchtdichtheid. In dat geval zal je nieuwe ketel minder hard moeten werken en volstaat een lager vermogen misschien.

Lees ook ons artikel: wanneer is mijn cv-ketel aan vervanging toe

Het vermogen laten berekenen

Voor kleine huizen is een cv-ketel met een lage capaciteit doorgaans voldoende. Grote huizen hebben een cv-ketel nodig met een veel hogere capaciteit. Daarom is het belangrijk om het benodigde vermogen altijd even te berekenen. Je doet daarvoor het best altijd een beroep op een gediplomeerd vakman (een architect, warmtedeskundige of erkend verwarmingstechnicus), maar onderstaande berekening kan je al helpen bij je eerste keuzes.

Nood aan een nieuwe ketel? Dit artikel helpt je de juiste keuze maken.

Zelf het vermogen van mijn cv-ketel berekenen

  1. Meet alle ruimtes in je huis op. Noteer de vloeroppervlakte van de ruimtes die je wil verwarmen en het bouwjaar van de woning.
  2. Ga na wat het jaarlijkse verbruik is van je woning per vierkante meter. Dat verbruik wordt uitgelegd in W/m2, oftewel de intensiteit in watt per vierkante meter. Het gaat dus om de hoeveelheid energie die je verbruikt. Hoe ouder je woning, hoe hoger dat doorgaans zal zijn:
    • Nieuw gebouw: 50 à 70 W/m2
    • Gebouwd tussen 1975 en 1985: 100 W/m2
    • Voor 1975 gebouwd: 120 à 150 W/m2
  3. Bereken daarna het vermogen van je verwarmingsketel. Vermenigvuldig daarvoor de te verwarmen oppervlakte met het verbruik dat overeenkomt met het bouwjaar van de woning, bv. 180 m2 x 100 W/m2 = 18.000 watt = 18 kW.

Bereken ook zelf het energieverbruik van je apparaten!

Dat is het ideale vermogen van jouw verwarmingsketel.

Opnieuw: vraag zeker een gediplomeerd vakman om advies, maar dankzij deze berekening heb je al een idee van waar je zal uitkomen.

Lees ook: het gemiddelde energieverbruik van een gezin in België

Ook interessant voor jou