Privé

Lenteschoonmaak tips: geef jouw ketel tijdig een onderhoud

De meeste mensen denken bij een lenteschoonmaak louter aan een grote kuis- en opruimbeurt voor heel het huis. Maar de lentepoets is ook het ideale moment voor een onderhoud van jouw verwarmingsketel.

Heel wat mensen nemen in de lente tijd voor een grote schoonmaak van hun huis. Alle kamers worden netjes gepoetst, kasten worden opgeruimd en overtollige spullen vliegen de deur uit. Het is slim om tijdens de lentepoets ook een onderhoudsbeurt van jouw verwarmingsketel in te plannen.

Lees ook ons artikel Lenteschoonmaak tips: vergeet jouw toestellen niet.

Ideale periode voor onderhoud cv-ketel

Tijdens de voorbije winter heeft jouw verwarmingsketel op volle toeren gedraaid. De kans op defecten door slijtage is daardoor weer wat groter geworden. Met de zomer in het vizier worden de dagen warmer en mag de cv-ketel zich opmaken voor zijn jaarlijkse zomerslaap. Maar eerst neem je beter nog even de tijd voor een ketelonderhoud. Zo ben je na de zomer, bij de komst van de eerste kille dagen, zeker van een verwarmingsketel die probleemloos wakker wordt.

Verplicht (twee)jaarlijks onderhoud in Vlaanderen

Zowel particulieren als bedrijven in Vlaanderen zijn wettelijk verplicht om hun centrale verwarmingsketel te onderhouden. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten elk jaar een onderhoud krijgen. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen is een tweejaarlijks onderhoud verplicht. De Vlaamse overheid heeft een aantal spelregels opgesteld voor het onderhoud van cv-ketels:

  • De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van een regelmatig onderhoud door een erkend technicus.
  • Na de onderhoudswerkzaamheden stelt de technicus een ‘reinigings- en verbrandingsattest’ op, voorzien van zijn naam, handtekening en erkenningsnummer.
  • De gebruiker dient het attest te bewaren. Als huurder ben je verplicht om een kopie van het attest te overhandigen aan de huiseigenaar.

Verplicht onderhoud in Wallonië en Brussel

Zowel in het Waals Gewest als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de gebruiker van een gasketel verplicht om zijn ketel elke drie jaar te laten onderhouden. Toch worden in de praktijk ook hier de meeste gasketels om de twee jaar onderhouden. Voor een ketel op stookolie of vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud de regel. Meer informatie over het verplichte onderhoud van verwarmingsketels in Wallonië vind je op de website van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wat houdt onderhoud van jouw cv-ketel in?

Bij het onderhoud van jouw verwarmingsketel reinigt de technicus de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen. Daarnaast stelt hij de brander opnieuw af en voert hij de wettelijk verplichte metingen uit. Hierbij wordt ook de uitstoot van de verbrandingsgassen gecontroleerd. Indien nodig zal de technicus ook de slijtagegevoelige onderdelen vervangen, zoals bijvoorbeeld de branderdichting. Ten slotte stelt hij het reinigings- en verbrandingsattest op.

Lees ook ons artikel: Hoe kan je een CO-vergiftiging voorkomen?

Voordelen van regelmatig onderhoud

Een regelmatig onderhoud van jouw centrale verwarmingsketel heeft heel wat voordelen:

  • De ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.
  • De ketel heeft minder last van storingen en pannes.
  • De ketel gaat langer mee.
  • Je vermijdt grote risico’s, zoals explosies en koolmonoxidevergiftiging.
  • Je bent in lijn met de wetgeving en met de voorwaarden van de brandverzekering.

Hoeveel kost het onderhoud van je ketel?

De prijzen van een onderhoud door een erkend technicus variëren, maar voor een gasketel moet je rekening houden met ongeveer 160 euro. Voor het onderhoud van een ketel op stookolie betaal je zo’n 40 euro meer.

Ketel onderhoud

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be