Een nieuwe moderne gasketel betekent minder verbruik, comfort op maat en een toekomstbestendige installatie. Tenminste, als je de juiste keuze maakt. Je hebt verschillende mogelijkheden met verschillende prijskaartjes. Met de juiste informatie kies je de juiste nieuwe ketel aan de juiste prijs.
Wat is het verschil tussen een doorstromer en een ketel met boiler? Welke systemen kan je koppelen aan een warmtepomp of zonnepanelen? Wanneer is een aparte keukenboiler een goed idee? Welkom in de wereld van de gasketels!
1. Een condensatieketel is de norm geworden
Sinds de Europese ecodesign-verordering in 2015 zijn de eisen voor nieuwe verwarmingsketels verstrengd en voldoen bijna enkel nog condensatieketels aan de norm. In september 2018 werden de eisen opnieuw opgetrokken. Een gewone hoogrendementsketel zal in de meeste gevallen dus niet meer voldoen aan die minimumvereisten. De condensatieketel van vandaag is natuurlijk even geschikt voor vloer- of wandverwarming.
In alle Belgische gewesten zijn er premies voorzien voor de installatie van een condensatieketel onder bepaalde voorwaarden. Check die voorwaarden hier: Vlaanderen, Wallonie, Brussel.
Lees ook ons artikel: Hoe een regelmatig onderhoud van je cv-ketel zijn levensduur verlengt
2. Een nieuwe cv-ketel of een combiketel?
Een cv-ketel is een verwarmingsketel die alleen maar het huis kan verwarmen. Je nieuwe ketel kan in dat geval maar één taak uitvoeren. Een combiketel regelt zowel de centrale verwarming als de warmwatervoorziening. Dit kan al dan niet gecombineerd worden met een afzonderlijke boiler.
De andere optie is om twee volledig aparte systemen te plaatsen: een centrale verwarmingsketel en een aparte warmwatervoorziening. Er zijn voor- en nadelen aan beide keuzes:
- Een combitoestel neemt minder plaats in.
- Aparte systemen hebben een hoger kostenplaatje.
- Het comfort is het hoogst bij aparte systemen.

3. Nieuwe ketel met doorstromer of boiler?
Bij de keuze van een combiketel heb je de keuze uit: een combiketel met ingebouwde boiler of een combiketel met doorstromer.
Een doorstromer of geiser warmt water op wanneer er om gevraagd wordt. Hoewel afzonderlijke boilers vandaag de dag heel goed geïsoleerd zijn, is een doorstromer de zuinigste en meest milieubewuste van de twee. Dit systeem heeft volgende kenmerken:
- Compact, heeft weinig plaats nodig.
- Aankoop en installatie zijn goedkoop.
- Vraagt enkel energie indien nodig en heeft daardoor een laag verbruik.
- Het debiet is kleiner: als je in de douche staat en in de keuken wordt warm water gebruikt, kan de temperatuur al eens schommelen.
- De levensduur kan door verkalking teruglopen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je regio.
Een gasketel met boiler (of kortweg boiler) is een systeem met een afzonderlijke voorraadtank waarin het water continu op de gevraagde temperatuur blijft. Het systeem is wel wat duurder in aankoop en verbruik, maar kent ook voordelen:
- Hoog comfort, je hebt snel warm water uit de kraan.
- Er zijn geen temperatuurschommelingen als er op verschillende punten tegelijk warm water wordt verbruikt.
- Minder risico op verkalking en dus een langere levensduur.
4. Hoe groot moet het boilervat van je nieuwe ketel zijn?
Als je kiest voor het comfort van een gasketel met boiler, hoe bepaal je dan de grootte van je voorraadtank? Een professionele vakman geeft je gepast advies. Ook bestaan er enkele algemeen aanvaarde richtlijnen:
- Een douche verbruikt ongeveer 50 liter water per beurt, een bad ongeveer 120.
- Het hete water uit de boiler wordt vermengd met koud water. Voor 100 liter warm water aan 40° (voor een douche bijvoorbeeld) heb je 60 liter heet water (60°) uit de boiler nodig.
- Voor voldoende comfort houd je best rekening met gezinsuitbreiding, bezoek van (klein)kinderen of vrienden. Ook het gebruik van regendouches kan invloed hebben op het verbruik.
Woon je alleen en neem je nooit een bad, dan kom je toe met een boiler van 30 liter, terwijl een gezin van vijf met een veelgebruikte badkuip moet rekenen op 150 liter.

5. Is een extra boiler in de keuken een slim idee?
Of je bovenop je nieuwe cv-ketel ook een extra boiler nodig hebt, hangt af van de afstand tussen het centrale systeem en de ruimte waar je warm water wilt. Is de afstand groot, dan is een apart systeem op termijn misschien wel voordeliger en comfortabeler. Als het warme water een lange weg moet afleggen, is er namelijk meer rendementsverlies en duurt het ook een tijdje voordat het water warm wordt.
6. Is je keuze toekomstbestendig?
De toekomst van energie is lokaal produceren. Heb je plannen om in de toekomst te investeren in een warmtepomp, zonnepanelen of andere systemen, dan is compatibiliteit met je nieuwe ketel een must. Een gasketel met apart boilervat is dan de beste keuze.