Met de e-bike naar het zuiden

Droom jij al langer van een fietstocht met een glorieus einddoel? Dan is een meerdaagse fietsvakantie een absolute aanrader. Met jouw elektrische fiets hoef je trouwens geen professionele wielrenner te zijn om heuvels en bergen te bedwingen. Parijs, de Middellandse Zee of zelfs Rome liggen binnen het bereik van jouw trappers!

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Jong en minder jong toeren lustig rond op hun e-bike – eigenlijk een gewone fiets uitgerust met een accu en een aandrijfsysteem verwerkt in de achteras. Via een kleine computer op het stuur (een beetje vergelijkbaar met een snelheidsmeter) wordt de motor in de achteras bediend. E-bikers kunnen dus zelf bepalen hoe groot het duwtje in hun rug is. En als hun benen écht goed zijn, kunnen ze het systeem altijd uitzetten zodat ze, als vanouds, op honderd procent spierkracht rijden.

Fietsvakanties in de lift

De meeste vrijetijdsfietsers zitten alleen ‘s zondags op de fiets. Op zomerse zondagen lijkt het wel alsof heel België zijn tweewieler van stal heeft gehaald. Een groot deel van dat fietsenpark bestaat inmiddels uit elektrische fietsen. De zondagse tochtjes laten echter een groot deel van het vermogen van de elektrische fiets onbenut. Ons overwegend vlakke landschap stelt de e-bike immers voor weinig uitdagingen.

Dat is anders als je in het buitenland gaat fietsen. Fietsvakanties zitten de laatste jaren sterk in de lift. En dan hebben we het niet over de lokale wielerclub die een week in de Alpen of de Dolomieten op hoogtestage gaat. Het dichte Europese wegennet, met naast de drukke nationale wegen een wirwar van kleine ‘fietsvriendelijke’ weggetjes, leent zich perfect voor meerdaagse fietsvakanties.

De Groene Weg

Een van de oudste en nog altijd populairste routes is de zogenaamde Groene Weg naar de Middellandse Zee. Over een afstand van 1250 kilometer brengt deze route je van jouw voordeur in België helemaal tot aan de Franse Azuurkust – via mooie streken zoals de Ardennen, Lotharingen, de Bourgogne en de Provence. Het leuke is dat drukke wegen en grote steden worden vermeden. En laat je vooral niet afschrikken door de vele heuvels die je onderweg tegenkomt: met de e-bike voelt een beklimming aan alsof je op het vlakke rijdt.

Naar Parijs of Rome

Hou jij meer van cultuur dan van natuur, dan is een fietstocht met een glorieus einddoel als Parijs of Rome wellicht een betere keuze. In respectievelijk minder dan een week en een maand tijd fiets je langs stille weggetjes tot in de Franse of Italiaanse hoofdstad. De Alpen hoef je onderweg trouwens niet te trotseren: die kan je overslaan door je e-bike mee te nemen in de trein.

Meer info over fietsroutes naar het zuiden:

http://www.groteroutepaden.be/nl/route/270/groene-weg-naar-de-middellandse-zee—europafietsers.htmlhttp://www.reitsmaroutes.nl/http://www.cyclingeurope.nl/routes/parijs/index.php

Ook interessant voor jou