De meest gemaakte fouten bij de aankoop van zonnepanelen

Je hebt de knoop (bijna) doorgehakt: binnenkort komen er zonnepanelen op je dak. Maar waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de must-do’s bij de aankoop van je zonnepanelen en wat zijn de meest gemaakte fouten? Hieronder sommen we op wat je zeker niet mag doen als je zonnepanelen aankoopt.

Fout 1: De eerste de beste zonnepaneleninstallateur kiezen.

Online vind je een overvloed aan installateurs en verkopers van zonnepanelen. Maar hoe kies je er nu de beste en meest betrouwbare uit? Onze tip: kijk en vergelijk. Ga bijvoorbeeld op zoek naar recensies of referenties van de installateurs die je interesseren. Wist je trouwens dat Luminus enkel met de meest betrouwbare en gekwalificeerde zonnepaneleninstallateurs samenwerkt? Met gespecialiseerde dochterondernemingen zoals Insaver en Dauvister kan je over het hele land op ons rekenen.

Lees ook ons artikel: “Zo gebeurt de installatie van zonnepanelen: een stappenplan”

Fout 2: Offertes niet goed vergelijken.

Vraag offertes op bij verschillende installateurs en vergelijk deze tot in de details. Het verschil kan hem soms zitten in de kleine lettertjes. Wat is de service na verkoop? Welke merken van omvormer worden aangeboden? Welke garantie biedt de zonnepaneleninstallateur? Wie is er verantwoordelijk bij een eventueel ongeval tijdens de installatie? Het draait dus niet enkel om de zonnepanelen zelf, maar ook om de service die de installateur biedt voor, tijdens en na de montage van je zonnepalen.

Fout 3: Geld besparen op de (kwaliteit van de) installatie.

Voor goede kwaliteit moet je iets dieper in je buidel tasten. Dat geldt ook voor zonnepanelen. De kostprijs van zonnepanelen wordt mee bepaald door de kwaliteit van het materiaal en het productieproces. Dit uit zich dan weer in de opbrengst en de levensduur van je zonnepanelen. Wist je dat de gemiddelde levensduur van zonnepanelen rond de 40 jaar ligt? Door te investeren in de beste materialen, heb je tot het einde van die 40 jaar best nog een mooi rendement.

Toch een goedkopere installatie aankopen met een mindere kwaliteit? Hou dan rekening met het volgende:

  • Vergeling: zonnepanelen van lagere kwaliteit lijden onder de UV-stralen. Na enkele jaren beïnvloedt die vergeling de absorptie van de zonnestralen en dus ook je rendement.
  • Oxidatie: Er kan vocht onder de laminatie komen van je panelen. Dit omdat de productietijd bewust kort is gehouden en dit ten koste gaat van het laminatieproces.
  • Loskomen van de folie: Vaak wordt er een folie van lagere kwaliteit gebruikt. Deze dient als mechanische en elektrische bescherming. Als deze loskomt, ontstaat er dus een enorm veiligheidsrisico.
  • Minder kwalitatieve onderdelen: Niet alleen je panelen kunnen van mindere kwaliteit zijn, ook onderdelen zoals de kaders, montagestukken,…

Kortom, bij de aankoop van goedkope zonnepanelen bespaar je in het begin, maar dit betaal je dan weer terug met een lager rendement en de lagere opbrengst van je goedkope installatie.

Fout 4: Geld besparen door zelf je zonnepanelen te installeren.

Je vindt ze tegenwoordig overal: zelfbouwkits voor zonnepanelen. Online lijkt het allemaal vrij simpel om zelf je zonnepanelen te installeren en je bespaart er gemakkelijk € 800 mee. Maar ben je een echte leek, heb je weinig kennis van montage en ben je niet echt een doe-het-zelver? Laat het dan aan een vakman over. Er zijn best veel risico’s verbonden aan de zelfmontage van zonnepanelen. Denk maar aan een elektrische schok, foute aansluiting, val van het dak… En dat is het natuurlijk niet waard.

Fout 5: Veronderstellingen maken.

  • “Ik denk dat ik niet voldoende zon heb op mijn dak.”
  • “Met de komst van de digitale meter is het niet meer rendabel.”
  • “Ik kan geen panelen installeren omdat mijn dak te oud is.”
  • “Zonnepanelen leveren je niets meer op.”

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met foutieve vooroordelen over zonnepanelen. Neem dus steeds contact op met een betrouwbare vakman voordat je te veel veronderstellingen maakt die je beslissing onterecht kunnen beïnvloeden. Want investeren in zonne-energie blijft immers interessant en rendabel, ook in 2019.

Ook interessant voor jou