De succesvolle weg naar een duurzame, energiezuinige woning

Duurzaam en spaarzaam omgaan met energie is brandend actueel. En daar zijn verschillende redenen voor. Een van de grootste voordelen: op het einde van de maand houd je meer geld over. Bovendien schreeuwt ook onze planeet om bewuster met energie om te gaan. Goed nieuws: het is helemaal niet zo moeilijk. Nog beter nieuws: je kan er vandaag al mee beginnen!

Waarom helpt een moderne energiepartner zoals Luminus je met besparen?

Energie brengt comfort in huis. Het verwarmt ons, doet de televisie spelen, brengt de kookplaat aan de praat. We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder elektriciteit of gas, maar er is méér dan een betrouwbare levering van energie. Als energieleverancier vinden we het een plicht om onze verantwoordelijkheid op te nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde én om de energietransitie mee te helpen versnellen. Dat doen we onder andere door onze klanten te begeleiden in het verminderen van hun verbruik en kosten, via energieoplossingen die het leven makkelijker maken. Maar ook door te blijven investeren in hernieuwbare energie. Al jaar en dag zijn we nummer 1 in waterkracht en windenergie op het vasteland. Meer over die investeringen lees je hier.

Wie de term ‘energiebesparende maatregelen’ hoort, denkt vaak meteen aan hoge investeringsbedragen of grondige renovatiewerken. En dat is een misvatting die zo snel mogelijk de wereld uit moet. Duurzaam wonen begint met het aanpassen van je gedrag. Vervolgens kun je nog altijd energiebesparende oplossingen kiezen of bepaalde energetische investeringen overwegen. Tijd voor een stappenplan:

Stap 1: Bye, bye oude gewoontes

De weg naar een energiezuinige woning begint met stilstaan bij je huidige energieconsumptie. Hoe lang douche je gemiddeld? Kan dat korter? Staat je televisie vaak aan terwijl er niemand kijkt? Gewoontegedrag veranderen gaat niet van vandaag op morgen, maar met goede wil en enkele tips lukt het je ongetwijfeld.

Drie voorbeelden:

  • Je thermostaat overdag één graad lager zetten, laat je al snel 5% op je verwarmingskosten besparen.
  • In elk huishouden vind je maar liefst 15 tot 50 apparaten die op stand-by staan. Hun waakstand is goed voor 7 tot 18% van het energieverbruik. Handig: door stekkerdozen met een aan-uitknop te installeren, kan je deze apparaten in één keer uitzetten.
  • Zijn je kinderen al bewust bezig met energie? Misschien kan je er een spel van maken om sluimerverbruik tegen te gaan.
  • Zoals je ziet, kun je met kleine gedragsaanpassingen al heel wat energie besparen. En vele kleintjes … maken één groot.

LET OP!
De basis van een duurzame woning is isolatie. Je beperkt pas echt je energieverspilling wanneer je eerst de isolatie van je dak, muren, vloeren en/of ramen aanpakt. De installatie van zonnepanelen bijvoorbeeld brengt véél meer op wanneer je op voorhand je dak isoleert.

energiezuinige woning - kleine aanpassingen

Stap 2: Kleine aanpassingen in en rond het huis

Ook mits kleine aanpassingen in en rond het huis, kun je flink wat energie besparen. Neem je verlichting eens onder de loep en overweeg ledlampen. Ze zijn de absolute kampioenen op het vlak van zuinigheid. Ledlampen verbruiken minder elektriciteit, gaan langer mee en geven ook nog eens evenveel licht als gloei- en halogeenlampen.

En hoe zit het met je verwarming? Een goed ingestelde klokthermostaat laat je al wat besparen. Met een slimme thermostaat win je ook nog aan comfort.

Onderhoud je elektrische apparaten ook goed. Op die manier gaan ze veel langer mee. Reinig regelmatig de filters van je droogkast en stofzuiger, ontdooi de diepvriezer op vaste tijdstippen en plan je ketelonderhoud nu al in. Je zult versteld staan van het resultaat op lange termijn.

Stap 3: Investeer slim in duurzame energieoplossingen

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Daarom kan je best investeren om minder energie te verbruiken.

Extra isoleren – in je dak, spouwmuur en vloeren – is heel rendabel. Je stookkosten zullen immers drastisch verlagen, je comfort neemt toe én het is goed voor het milieu. Wist je dat dakisolatie je een besparing oplevert tot 840 kg CO2 per jaar? Spouwmuur- en vloerisolatie zijn goed voor een besparing tot respectievelijk 700 en 280 kg CO2 per jaar. Handige Harry’s kunnen zelf aan de slag, maar er zijn ook vaklui in jouw buurt die jou het werk uit handen kunnen nemen.

Je rendement is ook veel hoger als je je oude cv-ketel vervangt door een recent, energiezuinig exemplaar. Zo verbruik je met een nieuwe condensatieketel tussen 15 en 30% minder dan met een oude ketel op gas of mazout.

Zijn je ramen aan vervanging toe? Ga dan voor hoogrendements- of zelfs drievoudig glas. Hoogrendementsglas isoleert 2 à 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 à 5 keer beter dan enkel glas. Zo bespaar je nog meer energie … en geld!

Stap 4: Wek zelf duurzame energie op

De energie die je dan nog verbruikt kan je duurzaam aankopen of zelf opwekken. Onder andere met zonnepanelen op je dak.

Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis 3500 kWh aan elektriciteit. De opbrengst van zonnepanelen hangt uiteraard af van verschillende zaken, zoals onder meer de oriëntatie van je dak, maar gemiddeld gezien kan je die energie zelf opwekken door 16 zonnepanelen te plaatsen. Wanneer het budget het toelaat, kan je die zonnepanelen zelfs combineren met een thuisbatterij. Daarmee kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en op een ander moment gebruiken.

Daarnaast kan je je woning verwarmen door middel van een warmtepomp. Dat wordt de laatste tijd niet voor niets de ‘duurzame vervanger’ van de verwarmingsketel genoemd. Met warmtepompen zet je namelijk water of lucht om in warmte. Er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas.

Een zonneboiler is en blijft ook ontzettend populair. Logisch, hierdoor warmt de zon je water op: de instraling van de zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren (een soort thermische zonnepanelen) en die opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het leidingwater. En een klein stukje dak (zo’n 3 à 4 m²) volstaat al om zonnecollectoren te plaatsen!

Stap 5: Kies voor nog méér groene energie

Er zijn natuurlijk ook nog heel wat andere manieren om voor groene energie te gaan. Zo kan je voor je gas en elektriciteit voor groene tarieven kiezen. Het is zelfs mogelijk om te participeren in ecologische projecten. Bijvoorbeeld in Lumiwind, een coöperatief project waarmee je zelf mee kan investeren in windturbines. En op een gelijkaardige manier kun je lokaal investeren in zonnepanelen van je vereniging, gemeente, bedrijf of sportclub.

Je ziet, duurzamer met energie omspringen kan op heel wat verschillende manieren.